www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
13. Lipnja 2013.

Probušena guma na biciklu

Probušena guma na biciklu

Ne mora biti problem. Treba vam rezervna zračnica s odgovarajućim ventilom ( ako je francuski na kotaču, a vi imate ‘’auto’’ ventil na rezervnoj zračnici, rupa na obruču neće biti dovoljno velika ), mala pumpa koju možete staviti na bicikl, ili u ruksak i poluge za skidanje i stavljanje vanjske gume. 

Kod skidanja stražnjeg kotača bilo da se radi o kočnicama s diskom ili V-brake, princip je isti. Ukoliko je guma prazna, ne morate otpuštati V-brake sistem kočnice. Ubacite na najmanji lančanik straga i najmanji lančanik sprijeda, tako će lanac biti opušten pa ćete lako pomaknuti stražnji mjenjač. Okrenite bicikl naopako, položite ga na volan i sjedalo. Otpustite polugu QR-a te malo odvrtite. Sada lijevom rukom povucite stražnji mjenjač, a desnom vucite kotač prema gore i eto, kotač je vani.

Slijedeći korak je skinuti vanjsku gumu pomoću poluga. Jednom polugom osigurajte da se guma ne vraća, a drugom obiđite cijeli krug. Drugu stranu nije potrebno skidati kako bi uklonili zračnicu. S ventila uklonite sigurnosnu maticu kako bi skinuli zračnicu. Novu zračnicu stavljate tako da prvo stavite ventili na njegovo mjesto i osigurate ga maticom i dalje u krug postavljate zračnicu (prethodno je dobro malo napumpati zračnicu kako bi poprimila oblik, što ujedno i osigurava da dobro sjedne na svoje mjesto). Vanjsku gumu vraćate rukama unutar ruba obruča dokle ide, a onaj dio koji ne možete, rukama ubacite koristeći polugu za skidanje i stavljanje. Gumu je potrebno malo napumpati da sjedne, a zatim lupati s gumom o podlogu okrećući je kako bi sve sjelo na svoje mjesto (ne pretjerujte s udaranjem o podlogu kako s obručem ne bi opet probušili gumu). Nakon toga ispustite gumu kako bi je ubacili u kočiona kliješta i prebacivši gornji dio lanca preko malog lančanika na kotaču, s desnom rukom vratite kotač u sjedište dok lijevom držite stražnji mjenjač tako da vam ne smeta. Kada je sve sjelo, desnom rukom povucite kotač prema sebi kako bi provjerili da li je sve ispravno i zatim stegnite QR polugu. Preostalo je napumpati gumu i možete kući.
Ako ovo želite izbjeći, opskrbite se samokrpajućim zračnicama (joe’s, slime…), ili mlijekom za krpanje koje možete uliti i u samu zračnicu, a ne samo u tubeless. Zadnje na popisu je konverzija u tubeless koju smo opisali detaljno u prošlom broju.
Gore navedeno je stvar osnova vožnje bicikla pa je red znati kako promijeniti zračnicu…možda ćete nekoj djevojci promijeniti zračnicu i dobiti broj telefona :)!

 

 

Probušena guma na biciklu slika 1

Probušena guma na biciklu slika 2

Probušena guma na biciklu slika 3

 

 

Probušena guma na biciklu slika 4

Probušena guma na biciklu slika 5

Probušena guma na biciklu slika 6

Probušena guma na biciklu slika 7

Probušena guma na biciklu slika 8

Probušena guma na biciklu slika 9

Probušena guma na biciklu slika 10

Probušena guma na biciklu slika 11

Probušena guma na biciklu slika 12

Probušena guma na biciklu slika 13

Probušena guma na biciklu slika 14

Probušena guma na biciklu slika 15

Probušena guma na biciklu slika 16

Probušena guma na biciklu slika 17

Na vrh