objavio:
08. Listopada 2017.

656 biciklista iz 16 zemalja svijeta na Istria Granfondo 2017

656 biciklista iz 16 zemalja svijeta na Istria Granfondo 2017

Umag je proteklog vikenda bio domaćin cestovne rekreativne biciklističke utrke Istria Granfondo 2017 koja je na start privukla 656 biciklista iz 16 zemalja svijeta!

Istria Granfondo jedna je od onih utrka koja iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih biciklista, ali i biciklista iz susjednih zemalja, naročito Italije i Slovenije. Najviše biciklista, njih 208, ove je godine došlo baš iz Slovenije. Samo jedan biciklist manje stigao je iz Hrvatske, dok je iz Italije stiglo 158. Šesto po redu izdanje Istria Granfondo biciklistima je ponudilo dvije staze! Naime, "classic" staza bila je dužine 136 kilometara sa 1450 metara uspona, dok je manja "small" staza bila dužine 90 kilometara sa 880 metara uspona.

Zajednički start obje utrke bio je kod teniskih terena Stella Maris poznatijih prije svega po teniskom ATP Umag turniru. Start svih kategorija na obje staze bio je u 10:30 sati. Prvih 30ak kilometara staze bio je isti za sve bicikliste na "classic" i "small" stazi. Nakon Višnjana se pak "classic" staza odvojala desno prema Baderni, Tinjanu, dok se "small" staza odvojala lijevo prema Vižinadi. Možemo zaključiti da je na obje staze postojao tzv. "filter" na kojima se očekivalo rješavanje pitanja pobjednika. Na "small" stazi tako je "filter" bio uspon iz Ponte Porton na Bijele Zemlje, dok je na "classic" stazi to bio uspon iz Livade na Oprtalj. Nakon mjesta Marušići obje su staze ponovno istim putem vodile do cilja u Umagu koji je bio baš na istom mjestu gdje i start utrke.

Od samog starta utrke biciklisti su vozili u velikoj skupini što je u prvih 30ak kilometara rezultiralo sa nekoliko padova i to baš unutar te velike grupe. Do zaključenja teksta međutim nismo dobili informaciju o eventualnim ozljedama ali bez dodatnih informacija svakako možemo zaključiti da je u toj fazi utrke trebalo poprilično opreza i koncentracije. Naravno da je u ovako velikim grupama biciklista uvijek prisutna doza nervoze, želje za dokazivanjem i postizanjem što boljih rezultata pa ponekad loša procjena biciklista dovede do pada u kojem je onda prisutno i više biciklista.

Možemo reći i kako su najkritičniji dijelovi tijekom prvih 30ak kilometara bili kružni tokovi na relaciji Umag - Novigrad i dalje prema Taru. Ceste su na utrci bile zatvorene, a osiguravala ih je policija i službeni redari. Povremeni pak nemir u grupi biciklista tu i tamo su pak donosili redari na motorima koji su se iz pozadine kolone vrlo vjerojatno pokušavali probiti naprijed ne bi li (op.a. naša pretpostavka) stigli do sljedeće lokacije, odnosno mjesta kontrole prometa. Međutim, možemo zaključiti da je pitanje sigurnosti i osiguranja biciklista na cesti odrađen odlično i da nismo uočili nikakve situacije koje bi bicikliste dovodile u opasnost. Osim osiguranja, ali i organizacije same utrke i vrijeme tijekom utrke također je bilo prekrasno. Bicikliste je naime počastilo sunčano vrijeme, bez vjetra i padalina, rekli bismo vrijeme idealno za vožnju prekrasnim istarskim krajolikom.

Najbrži na "classic" stazi bio je Slovenac Gregor Sikošek, drugi je bio njegov sunarodnjak Matej Drinovec, dok je treće mjesto osvojio hrvatski biciklist Bojan Gunjević. Kod žena je najbrža bila Ariane Samec ispred naše jedine profesionalke Mie Radotić i trećeplasirane Astrid Schartmueller.

Na "small" stazi najbrže vrijeme ostvario je Matic Plaznik, dok je drugo mjesto sa identičnim vremenom osvojio Andrea Chiminello. Samo 10 sekundi nakon njih na trećem je mjestu utrku završio Antonio Kleković. Svakako valja spomenuti i jako dobru vožnju Frana Miholjevića. Jedna od najboljih hrvatskih kadeta na "small" je stazi ciljem prošao na ukupno šestom mjestu i kao drugi u svojoj kategoriji kadeta.

Kod žena prvo je mjesto osvojila je Laura Šimenc iz domaćeg kluba BK Umag, a zanimljivo je da je od svojih muških kolega bila sporija svega 3 minute. I to na stazi dužine 90 kilometara! Drugo mjesto osvojila je Ajda Opeka, dok je treće mjesto pripalo biciklistici sa dugogodišnjim MTB iskustvom Andrei Kiršić koja je, prema našim informacijama, utrku vozila u revijalnom tonu i u pratnji sa kolegama iz Keindl Sport trgovine koja je i ove godine natjecatelje nagradila vrijednim nagradama, među ostalima i novim cestovnim biciklom koji je osvojio najsretniji i najspremniji biciklist baš u subotu! 

Detaljne rezultate po svim kategorijama možete pronaći ovdje!

Photo: Manuel Paljuh

Na vrh