objavio:
21. Srpnja 2017.

Bike Weekend

Bike Weekend

Biker je svoju potragu za relaksirajućim vikendom i bicikliranjem završio u termama Olimija u Sloveniji! Otkrijte i vi ovaj dragulj!

Test Fuel ex 7ice smo odlučili produžiti na veći broj mjeseci kako bismo izvukli čim više informacija i na kraju napravili jedan extended report koji će adekvatno dati značajnije informacije koje smo tražili. Jednog smo vikenda tako posjetili jedno od naših omiljenih bike destinacija Podčetrtek - Terme Olimija. Možda nije jedna od najjačih biciklističkih destinacija, ali kad se želite odmoriti uz obitelj, a ujedno pedalirati dok klinci spavaju, onda terme Olimija spadaju pod našu omiljenu bike destinaciju. Uz izrazito lijep krajolik koji se proteže općinom Podčetrtek, terme su kao šlag na kraju jako lijepe vožnje.

Iako smo prošle godine radili report koji je ukazivao da se vožnja okolicom Podčetrtek više može svrstati u cestovni segment, ovog smo puta odlučili potražiti što zanimljivije mtb trailove. Kako je u Sloveniji poprilično ograničeno kretanje biciklista izvan bike parkova, osim ako niste u prometu, tako smo morali uključiti maštu te se baciti u istraživanje staza i terena da bismo došli do jedne lijepe etape koja uključuje pristojnu visinsku razliku, kilometražu, krajolik te prekrasne poglede i potpuni mir.

Jutarnje buđenje je bilo teško jer je mindset na godišnjem odmoru, ali na kraju ipak se nekako dovučemo na doručak u već kasnih sedam AM, ali takav doručak nemamo svaki dan tako da ne stajemo s “hodočašćenjem” do švedskog stola koji je neprestano krcat svega i svačega ma koliko dugo mi jeli :). Očito je da ima većih psina od nas, pa su spremni na sve, jer osim što je klopa vrhunska, osjećaj da je sve u nepresušnim količinama i konstantno svježe je itekako dobar. Kad smo natankirali jutarnje gorivo, pakiramo stvari, spuštamo se u čuvanu garažu gdje nas čekaju naši ne tako jeftini “testnjaci”. Sve je spremno, krećemo i spuštamo se od termi prema centru mjesta gdje negdje na pola puta zavijamo u šumu na ugodan i hladom prekriven makadam kojim započinjemo uspon.

Zrak je svjež i jutro se od tmurnog i pljuskovitog polako budi u jako lijepi sunčan dan. Makadamom idemo do prve točke gdje se nalazi jedan kratki ali zanimljivi single track kojih je doduše malo na ovoj turi, tako da smo ga odvozili ali se nismo previše veselili jer nismo znali hoće li ih biti još. Šumskim i friškim makadamom se vežemo na kratki komadić asfalta gdje se opet spajamo na makadam kojim krećemo prema dvorcu na obronku Podčetrteka. Od dvorca nastavljamo penjanje dinamičnim usponom na kojem se moglo raditi i pristojne intervale. Za one utrenirane ovo je ipak nešto lagano, ali prosječne posjetitelje brdskih vožnji ovaj će uspon poprilično utrenirati. Idemo dalje na obližnji vrh zavojitim makadamom koji i dalje ne mijenja svoj karakter. Zanimljivo je da cesta ima toliko zavoja da možemo reći daje dinamičnija od nekih pravih mtb staza koje smo vozili.

Nakon velikih uspona dolazimo na skoro pa sami vrh u toj okolici, do njega ide jedan nazovimo ga singletrack s par otvorenih širih dijelova, izrazito strm i zahtjevan što tehnički, što zbog nagiba. Do samog vrha ipak nije moguće doći biciklom, već pješke, tako da se negdje pri vrhu malo odmaramo i krećemo dalje vraćajući se istim dijelom do sljedeće dionice. Spust je bio brz i zabavan, ali kratak. S makadama skrećemo na novi šumski puteljak koji nas vodi po obroncima jednog obližnjeg brda.

Singletrack krcat korijenja jako zanimljiv i dinamičan, ali na kraju ćorak :D, tako da smo se nakon kilometra vraćali natrag na pravi put odakle nastavljamo makadamom svoju turu. Dolazimo do velikih spustova po istom terenu i uživamo jer smo i dalje na zavojitoj cesti gdje je makadam sačinjen od kolotragova od kojih se po jednom moglo juriti kao po singletrack stazi sa blagim bentovima za bolji grip. Kako smo znali otprilike što nas očekuje, ovaj vikend smo posvetili uphill turi gdje ćemo utanačit svoj sud o gore spomenutom biciklu. Ovdje ukratko možemo reći da iako bi sasvim dovoljan bio bolji hardtail i možda prikladniji za ovaj teren, na trail fuelex 7ici se ova tura vozila s guštom.

Dodatna težina zbog suspenzije i 29ki nije stvarala probleme niti dodatni napor, tako da smo na kraju zaključili da je 7ica vrhunski allrounder sa mogućnošću promjene geometrije i približavanju allmountain geometriji. Mali nedostatak koji bi se moglo shvatiti krivo je vilica, koja bi mogla raditi i bolje, ali tome smo doskočili sa tubeless gumama i niskim tlakom kojim smo ublažili oštrinu reakcije same vilice. Možemo samo reći da je uloženo i dobiveno kod ovog bicikla gotovo pa uravnoteženo.

Gdje god da pomislite da ste mogli i bolje za tu cijenu, naći ćete nešto gdje izvire to bolje na njemu poput dropper seat posta, odličan stražnji schock koji se može zaključati do hradtail-a i drži odlično. Vratimo se mi na makadam kojim smo se spuštali koliko je išlo te dolazimo do ravnijeg terena gdje se s makadama spuštamo po jednom obronku na ogromnu livadu po kojoj jurimo nizbrdo dok nas šprica mokra visoka trava. Osjećaj je bio kao da jurimo na jastucima, fantastičan i rijetko da se tako nešto doživi jer to je praktički staza koja negdje vodi, ali trava je obrasla pa staze nema, ali putokazi su tu.

Nakon još par makadamskim komada dolazimo još jedan dio uže asfaltne ceste kojom se sjurimo do glavne ceste gdje krećemo prema Podčetrteku, ali sada s druge strane. Obišli smo cijeli kraj okolnim brdima i sad se vraćamo, rekli bismo da jurimo jer je vrijeme ručka i kupanju u termama. Možda jedina bolja kombinacija je bicikl i more :). Terme Olimija su jedne od najljepših termi sa dobrim biciklističkim stazama u regiji. Odlazite zadovoljni odmorni i jedno od rijetkih mjesta gdje nema zamjerki, nema “možda da je ovako, kad bi bar onako... ne, to nećete reći”.

Smještaj, bazeni, hrana, krajolik i sve sitnice koje vam padnu na pamet su odrađene da udovolje vašim očekivanjima i da opravdaju vaše ulaganje. Blizu je Zagreba, tako da i jednodnevni izlet s vožnjom i familijarnim kupanjem je odlična kombinacija. Sljedeći put ćemo obraditi cestovnjačku karakteristiku tog podneblja jer nam se svidjelo i vratit ćemo se :). Ukratko ćemo navesti značajnije stavke naše ture. Vozili smo se 16,1 kilometar sa ukupno 767 metara uspona. Najviša točka je bila na 600 metara nadmorske visine, najniža na 196 metara. Procjenili smo ju kao ugodnu vikend vožnju za one koje se voze češće te malo zahtjevniju za kampanjce.

Photo: Biker

Na vrh