www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
09. Rujna 2020.

Burgeri od slanutka

Burgeri od slanutka

Ljeto je idealno vrijeme za pripremu brzih recepata, nešto što je gotovo za 30 min i možete ponijeti sa sobom u uredu ili možda na plažu ako uživate u čarima godišnjeg odmora. Glavni sastojak je slanutak, svakako preporučujem da koristite onaj koji ste sami skuhali taj dan ili ranije pa ga smrznuli i za ovu potrebu odmrznuli, ali u nedostatku vremena možete kupiti i limenku (provjerite sastojke!).

Ove burgere možete ubaciti u peciva sa salatom i umakom ili ih jesti uz prilog pečenih krumpira i blanširanih mahuna. Nadala sam se da će potrajati dva dana, jer su pripremani kao veganski obrok uz ostale mesojede koji su taj dan spremali roštilj s 4 različite vrste mesa, ali su navalili na burgere kao da su mesni. A nisu! 2.jpeg (506 KB)

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • glavica nasjeckanog luka
  • 3 režnja češnjaka, nasjeckani sitno ili naribani
  • cca 400g slanutka (2 manje limenke)
  • ¼ šalice (60 ml) veganskog parmezana
  • 2 žlice začina (npr. Bosiljak, origano, timijan)
  • šaka nasjeckanog peršina
  • 1 šalica (250 ml) krušnih mrvica (korištene kukuruzne) (+ još za paniranje)
  • 3 žlice sosa od rajčice/sjeckane rajčice
  • ¼ žličice soli i papra

Priprema:

Ugrijte maslinovo ulje na tavi toliko da zamasti dno, kada je vruća, dodajte nasjeckani luk i češnjak pa pirjajte cca 3 - 4 minute dok ne zamiriši i požuti (ne previše) često miješajući.

Kada je gotovo prebacite u veću zdjelu, dodajte slanutak (isprani i ocijeđeni ukoliko je iz konzerve) pa sve zgnječite gnječilicom za krumpir. Trebate dobiti smjesu kojoj se ne vide zrna slanutka. Nakon toga dodajte preostale sastojke, dodajte maslinovo ulje pa sve dobro zgnječite da se sastojci povežu.3.jpeg (466 KB)

Nakon toga formirajte burgere, uvaljajte ih u krušne mrvice i veganski parmezan pa stavite peći na prethodno ugrijano tavu s malo maslinovog ulja. Pecite ih cca 5 min sa svake strane da porumene pa ih servirajte tako ili nakon toga ubacite u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se peku 10 – 20 min. Bit će finiji i hrskaviji. Ukoliko vam potraju (a sigurna sam da neće), u frižideru mogu stajati 3 – 4 dana, a ako ih želite smrznuti to svakako napravite u fazi prije nego što ste ih stavili peći, a nakon što ste im formirali oblik u burgere.

Poslužite po želji, a moj odabir će idući put biti u bezglutenskom pecivu s pečenim lukom, crvenim umakom i miješanom salatom pa eto vam ideje. 

 

Recept pripremila: Petra Kulić Domitrović, trail trkačica, ljubitelj pasa, prirode, slasne i „zdrave“ hrane    petrakulic.net

Na vrh