objavio:
27. Veljače 2018.

Campagnolo Centaur 11 brzina

Campagnolo Centaur 11 brzina
6 fotografija

Nedavno smo završili sa testiranjem Campagnolo Centaur grupe koju su imali prilike probati na jednom ekskluzivnom cestovnjaku Sarto.

Bike je čista egzotika i neka na tome ostane, jer se ovaj puta osvrćemo na entry level grupu koju smo testirali. Ova grupa je na neki način dignuta iz pepela kao 11 brzinska aluminijska grupa koja bi trebala napasti Shimano 105.Da li će se to dogoditi i tko će izaći kao pobjednik, vrijeme će pokazati. Grupa ima sve odlike branda i lako se poznaje tko je kreator i tko je to sve digao na površinu, od izrade do performansi.

Pogonska šajba s kurblama je aluminijska te učvršćena u četiri točke, ostale šajbe imaju prihvatne vijke na nesimetričnim mjestima u odnosu na prethodnu čime su dobili na krutosti kompletnog sistema, pa samim time i manji gubitak snage kod prijenosa.

Prednji mjenjač je koncipiran na bazi kombinacije novih dijelova u simbiozu sa Super Record grupom kako bi se ojačao osjećaj kvalitete prilikom mijenjanja brzina što se zaista i osjeti. U Centaur grupi trenutno postoje tri opcije stražnjih kazeta. Stražnja mašinica podržava do 32 zuba, tako da više od toga ne ide ;).

Ergopower ručice su noviji i poboljšani nasljednici prošlogodišnje Potenze, ali slobodno možemo reći bolji ;). Nove dvoosovinske kočnice ne izgledaju prerobusno, pogotovo u odnosu na Shimano, ali imaju jaču vanjsku ruku te su ispunjene kao i kod Shimana, što pokazuje kompaktnošću i jednako dobro odrađuje sve zahtjevne zadatke. Sastav kočionih pločica je također poboljšan kako kažu iz Campagnola te su pokazale učinkovite performanse pri kočenju. Ručica mjenjača kao i kod većine cestovnjaka radi na istom principu, samo kod Centaura se može mijenjati jedna po jedna brzina, dok se kod jačih modela može skakati po više. Ako uzmemo u obzir da se ovdje radi o entry level modelu, ne vidimo potrebu za nekim boljim performansama od ponuđenih.

Novi lanac je napravljen isključivo za Potenzu i Centaur, tvrde da je najjači u konkurenciji, ali o tome ne bismo sudili jer nismo probali da li je jači. Kazete dolaze u omjerima 11-29/11-32/12-32.  Cijela grupa dolazi u crnoj i srebrnoj kombinaciji. Nismo vagali, ali proizvođač tvrdi da cijela grupa teži svega 2,471 kg. U ovoj grupi su napravili gotovo odličan proizvod, znatno su ga približili jačim grupama po osjećaju, iako su materijali niže klase, ali i dalje možemo reći da su ozbiljna konkurencija Shimanu.

Prednji i stražnji mjenjač rade bez greške, brzo i točno, osjećaj koji je poznat u višim klasama. Iskreno smo oduševljeni. Grupa je dostupna u Keindl Sport-u po cijeni od 3.899,00 kn.

Photo: Biker

Na vrh