objavio:
21. Srpnja 2017.

Filipović i Brajković XCE prvaci Hrvatske

Filipović i Brajković XCE prvaci Hrvatske

Ema Filipović (BK Biker) i Karlo Brajković (BBK Grožnjan) novi su prvaci Hrvatske u XCE disciplini!

Filipović i Brajković proteklog su vikenda tako naslijedili prošlogodišnje prvake Majdu Horvat (BK Mura Avantura) i Juraja Segin (BK Gema). Iako utrke u ovoj itekako zanimljivoj i atraktivnoj disciplini u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, još uvijek nisu zaživjele u željenoj mjeri u Bujama se utrka Prvenstva Hrvatske ipak održala.

Buje su tako nakon petnaestak godina ponovno postale centar biciklizma obzirom se proteklog vikenda osim subotnje XCE utrke održala i nedjeljna XCO utrka Prvenstva Hrvatske o kojoj smo već i pisali. Sportska zona u Bujama koja inače služi za održavanje nogometnih utakmica tako se proteklog vikenda pretvorila u pravu biciklističku arenu u kojoj se za naslov najboljih borilo tridesetak natjecatelja.

Brdsko-biciklistički klub Grožnjan ponovno je iznenadio natjecatelje, ovoga puta odabirom staze. Naime, staza je za razliku od svih prethodnih, bila tehnički ne prezahtjevna pa su se natjecatelji morali fokusirati isključivo na svoju snagu i izdržljivost. Eliminator utrka se tako vozila na kratkoj stazi sa nekoliko kratkih uspona i spusteva, a najbolji i najspremniji u seniorskoj konkurenciji pokazali su se upravo mladi Filipović i Brajković.

Filipović je do pobjede došla nešto lakše od Brajkovića obzirom je konkurencija kod žena bila nešto slabija što pak ni malo ne umanjuje pobjedu mlade natjecateljice i članice biciklističkog kluba Biker. Filipović je nakon utrke za Biker izjavila da nije imala posebne pripreme za utrku, ali da je odradila nekoliko specifičnih treninga i malo više vremena posvetila vježbanju tehnike i preskakivanju prepreka. Obzirom na konfiguraciju i tehničku zahtjevnost staze te joj vježbe na kraju ipak nisu bile presudne, međutim Filipović je dodala da su iznimno važne bile kvalifikacije uoči finala: "Iako nas nije bilo previše na startu, morale smo odraditi kvalifikacije. Pošto sam na kvalifikacijama postigla najbolje vrijeme mogla sam prva birati startnu poziciju i to je, između ostalog, bio jedan od razloga što sam utrku povela odmah na početku! Uz taj podatak, ali i dobar start uspjela sam vodstvo zadržati sve do cilja!"


Ania Žufić (BK Maraton Kreidler) tako se morala zadovoljiti drugim mjestom, dok je prošlogodišnja XCE prvakinja Hrvatske Horvat kući otišla sa osvojenim trećim mjestom.

"Sada prvo slijedi mali odmor, ali uskoro opet stišćem pedale" za kraj je dodala starija sestra Fiipović koja je ujedno i napomenula da joj je slijedeći cilj Prvenstvo Hrvatske u disciplini maraton. Inače, obitelj Filipović imala je protekloga vikenda razloga da dvostruko slavlje. Naime, Jana Filipović (BK Biker) u konkurenciji juniorki također se okitila naslovom prvakinje Hrvatske u eliminatoru nakon što je u finalu bila bolja od također mlade i talentirane Ide Trstenjak (BK Mura Avantura).

U kategoriji juniora pobjedu je odnio Stjepan Hunjak (BK Maraton Kreidler) koji je tako iz Buja kući odnio dva naslova prvaka (op.a. u XCE i XCO disciplini). Hunjak je baš kao i u XCO utrci najveću konkurenciju imao u Luki Okmažiću (BK Makarska), dok se na treće mjesto plasirao Hunjakov momčadski kolega Timotej Kocen.

Novi XCE prvak Hrvatske Brajković do finala je došao zahvaljujući odličnim vožnjama u kvalifikacijama, da bi u finalu pobijedio svog momčadskog kolegu i drugoplasiranog Sandia Bažona i trećeplasiranog Josipa Meštrića (BK Maraton Kreidler).

Svakako valja istaknuti i to da su najveći broj medalja na XCE utrci osvojile članice i članovi najboljeg zagorskog kluba. Naime, biciklistički klub Maraton Kreidler u Novi Marof je odnio četiri medalje (op.a. jednu zlatnu, jednu srebrnu i dvije brončane) tako da će njihovo vodstvo, ali i gradski oci morati dodatno otvoriti blagajnu i dodatno ih podržati!

Vjerujemo i da će XCE disciplina dodatno zaživiti i u Hrvatskoj iako svjedoci smo da niti na svjetskoj razini ta disciplina ne privlači očekivani interes natjecatelja, ali i medija i sponzora. Tko zna, možda su ovogodišnji XCE prvaci Hrvatske ujedno i posljednji XCE prvaci! Nadamo se da to ipak neće biti tako!

Članovi brdsko-biciklističkog kluba Grožnjan na kraju bogatog biciklističkog vikenda izrazili su zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno su istaknuli nogometni Klub Buje, Grad Buje, Turističku zajednicu Grada Buja, Sportsku zajednica Grada Buja i Civitas Bullearum.

Ukupne rezultate još uvijek čekamo.

Photo: Matej Damijanić

Na vrh