www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
20. Siječnja 2020.

Garmin Fenix 6 Sapphire

Garmin Fenix 6 Sapphire

Sportski satovi su postali nezaobilazni proizvod ako ste sportski tip!

Sportski sat je recimo "must have" kad ste iole sportski tip koji barem jednom tjedno vrši neku sportsku aktivnost. Zašto? Pa jednostavno jer je potrebno pratiti svoje tijelo, svoj organizam i možda svoj napredak te na taj način biti svjestan svojih mogućnosti. Ono što je svakako pozitivno je da je većina satova dostupna u raznim serijama i cjenovnim razredima pa će se za svakog nešto naći. Ovisno o svojoj aktivnosti i svojim željama odvojit ćete određenu svotu za ono što vam treba. Danas svi sportski satovi imaju osnovni paket u kojem je mogućnost mjerenja pulsa, vrijeme provedeno na treningu te količina kalorija potrošenih na tom istom treningu i još poneka korisna informacija. Ono što se mijenja od modela do modela su ostale funkcije koje prema flagship modelima postaju sve složenije i donose više informacija koje će vam trebati u praćenju svojih aktivnosti. Obično svi krećemo sa jeftinijim modelima i zatim se nakon nekog izvjesnog vremena odlučujemo na jače modele sa više mogućnosti praćenja. fotke12.jpg (322 KB)

Mi smo ovaj put na test uzeli flagship iz Garmina, Fenix 6 Sapphire. O dizajnu bi se dalo govoriti, ali ovaj tekst nije namijenjen tome. Klasičan i prepoznatljiv, sa silikonskim remenom čini ga baš onim što nam treba. Remen se mijenja vrlo jednostavno kopčanjem na glavu sata. Ako želite da vam to bude jedini sat koji imate, nabavite par setova remenja te jedan kožni i mijenjate ih po potrebi i prigodi. Ono što se kod Garmina uglavnom ne mijenja kroz godine je funkcionalnost tipki, tako da da ćete kad se jednom naviknete na njega, na bilo kojem modelu relativno brzo savladati izbornik i gdje što pronaći. Preporuka je svakako da provjerite koliko je vaš sat kompatibilan sa vašim pametnim telefonom, jer neki satovi znaju imati problema prilikom povezivanja sa određenim pametnim telefonima što zna biti frustrirajuće. Problem je uglavnom rješiv sa nekim update-om software-a, ali do tada ćete bit nezadovoljni. Da to izbjegnete, istražite kompatibilnosti svakako. Konkretno sa  ovi satom smo se spajali na Samsung i nismo imali problema. Kad je sve povezano, praćenje može početi. Fenix 6 nema što nema pa i malo više od toga. Sve informacije sa jednog treninga koje su vam potrebne naći ćete u Garmin aplikaciji, čak i neke koje će morati iščitati vaš doktor opće prakse jer vam u početku neće biti jasno što znači. Baterija traje beskrajno dugo dok ne trenirate, ako ste u ozbiljnom treningu i ovisno koje funkcije koristitite potrošnja varira, ali predviđanje trajanja baterije je nepogrešivo na ovom modelu tako da čim pokrenete praćenje neke aktivnosti, možete vidjeti koliko će vas sat dugo pratiti. fotke14.jpg (383 KB)

Ako vaš trening prelazi taj vremenski period jer ga niste napunili, onda zaustavljajte praćenje prilikom odmora za vrijeme treninga ili vožnje, pa ćete mu tako produžiti trajanje. Iako je Fenix Sapphire srednji po veličini iz serije 6, sasvim je dovoljna veličina zaslona da bez problema možete vidjeti sve informacije potrebne. Zaslon je u odnosu na veličinu sata iskorišten rekli bismo optimalno pogotovo u odnosu na neke starije modele poput Fenix 3. Uz Fenix 6 ne treba vam više ništa, navigacija ima odličan prikaz tako da se relativno dobro možete i navigirati preko njega što zna biti korisno na vožnjama kad se odlučite skrenuti s postojeće rute. Čitanje notifikacija s pametnog telefona na zaslonu Fenixa je također lako jer je čitko i pregledno. Čitanje Pulsa na zapešću radi daleko bolje nego kod starijih modela te je puno preciznije. Nerijetko smo ga nosili bez prsnog remena i bio je poprilično točan. Zimi, ako se vozite bi trebali imati remen, jer ga za vrijeme vožnje morate staviti preko rukava da  vas hladnoća ne propuše, a tada ne može iščitavati puls ukoliko nemate RM oko prsa. Ono što nas je kao opcija oduševilo je "Body Battery. Pored razine stresa i vašeg zdravlja ovaj sat ima funkciju koja vas prati kao svojevrsnog robota :)... Mi nismo roboti, ali ova funkcija uračunava sve vaše aktivnosti, vašu razinu stresa, vaše otkucaje srca tokom dana, te vam daje informaciju o tome koliko ste spremni za dan koji vas čeka. Ako ste malo spavali, ako ste bili pod stresom baterija će prikazivati koliko ste napunjeni za nove aktivnosti. fotke13.jpg (345 KB)

Ono što ćete vi morati, da biste u potpunosti iskoristili ovu funkciju, morat ćete pratiti jedno vrijeme svoje stanje u odnosu s tim vrijednostima i jako brzo ćete znati da ne idete na trening kad vam baterija pokazuje da ste se ispraznili. Ovo je spoj svih parametara koje prati Fenix 6 u jednu korisnu informaciju. Ako ste neispavani, ako niste jeli na vrijeme ili odradili recovery koji vam je bio potreban, baterija će biti prazna. Koliko vam treba kapaciteta za redovan trening, to ćete brzo savladati, ako malo pratite te vrijednosti. A tu su i još neke od funkcija koje će vas zanimati. Jedna koja je svakako korisna nama biciklistima je ona koja prati vaše kretanje te detektira ukoliko ste pali s bicikla. U tom slučaju, ako vam je uključena ta opcija na satu imate 30 sekundi da potvrdite da ste u redu i da ne treba slati predefiniranu poruku na kontakte koje ste prethodno naveli u svojoj Garmin Connect aplikaciji. Za ovu radnju je potrebno da imate i svoj pametni telefon uz sebe te da ima signala. Informacija koja dolazi do navedenog kontakta ima u sebi poruku koja dolazi putem e-maila ili sms-a te sadrži informacije o vašoj lokaciji te vrijeme pada. Izrazito važna funkcija za one koji sami luduju po šumama, a da pritom nisu nikog obavijestili gdje će i kad će.

Photo: Biker

Na vrh