www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
27. Prosinca 2019.

I dalje guštamo na Specialized Chisel Comp 2020.

I dalje guštamo na Specialized Chisel Comp 2020.
7 fotografija

U mjesecu srpnju sada već davne 2017. godine Biker redakcija prvi se puta susrela s tada novitetom u Specialized ponudi bicikala.IMG_2863-01_resized.jpeg (1.01 MB)

Baš tada svijetu je predstavljen Chisel, aluminijski hardtail bicikl koji je lansiran na tržište za 2018. godinu! Osmijeh koji je izmamio tada, na brutalnim stazama Mountain Creeka na licu autora ovih redaka zadržao se do danas. Početkom listopada ponovno smo se sreli, doduše s nešto redizajniranim modelom, ali i modelom koji je doživio određene preinake. Na bolje rekli bismo!IMG_2878-01_resized.jpeg (888 KB)M5 aluminijska rama
Ovaj lagani aluminijski hardtail bicikl kojem je temelj M5 aluminijska rama i koji je svojevrsna aluminijska kopija Specializedova Epic modela izgleda bolje nego ikada. U Bikeru smo upravo o tome pisali nakon našeg prvog pravog druženja na otoku Krku, a sada ćemo sve tada izrečeno samo potvrditi.IMG_2885-01_resized.jpeg (1.02 MB)

Iznimno uglađene a opet jednostavne linije rame s decentnim grafikama podebljane upečatljivom plavom bojom pravi su melem za oči stoga nećemo previše vremena gubiti govoreći o njegovom izgledu. Posljednjih godina naime malo je naših bicikala izazvalo tako veliku pomutnju u javnosti. Gotovo da i nema osobe koja pored Chisela ne zastane, duboko udahne i barem na kratko uživa u njegovoj skladnoj, pomalo retro, a opet sportski definiranoj liniji!IMG_2884-01_resized.jpeg (1.12 MB)D'Aluisio Smartweld tehnologija
No pustimo vanjštinu i zagledajmo se na trenutak u njegovu unutrašnjost, u njegovo srce i dušu. Chisel je od svog nastanka temeljen na D'Aluisio Smartweld tehnologiji koja je prvi put primijenjena na Allez cestovnom modelu. Upravo pomoću te tehnologije njihovi su inženjeri izradili ramu koja osigurava vrhunski omjer krutosti i udobnosti. Tehnologija je to koja dozvoljava izradu rama od vrlo tankih cijevi tijekom kojeg postupka je zavarivanje smanjeno na minimum.

IMG_2906-01_resized.jpeg (1.29 MB)

Baš to sprječava rizik od deformacija i slabljena materijala, a samim time i povećava sposobnosti rame tijekom vožnje. Osim kvalitete koja je mnogima naravno itekako bitna, ovakva tehnologija izrade utječe i na izgled o kojem smo prethodno pisali. Varovi na rami svedeni su na minimum stoga će mnogi pomisliti da se radi o karbonu, a ne aluminiju. Naravno, težina testnog modela nije na razini težine bicikala koje voze na utrkama Svjetskog MTB XC Kupa ali to i ne bi trebalo biti presudno profilu kupaca koji će ga eventualno kupiti. IMG_2861-01_resized.jpeg (1.17 MB)Promjene na bolje
Intencija Specializeda međutim definitivno je bila poboljšati performanse Chisela u odnosu na njegovu prvotnu inačicu. Dulja gornja cijev, skraćena cijev glave, lagano spušteni prednji dio, korigirani kutevi… sve to pa i više od toga obilježava upravo Chisel model za 2020. godinu. Sve to naravno direktno utječe i na sve one koji ga voze ili one koji će ga voziti.IMG_2855-01_resized.jpeg (1.27 MB)

I da, ako gledamo u tom smjeru onda će se svi njegovi kupci na njemu osjećati kao na biciklu koji vrijedi puno više. Oprema i dijelovi na biciklu ne spadaju u sam vrh ponude, ali bit će itekako dovoljne za većinu biciklista u Hrvatskoj. I baš zbog toga nam se posebno sviđa. Treba li napominjati da svi dijelovi i sva oprema na njemu proteklih tjedana i mjeseci našeg zajedničko druženja rade besprijekorno. Kao podmazani. A nije da smo ga štedjeli. IMG_2902-01_resized.jpeg (1.05 MB)Vožnja
Nakon prvog susreta s ovim modelom osvrnuli smo se na mnogo detalja. Kod većine zaključaka i dalje stojimo! Ovaj se bicikl vozi nevjerojatno lako. Imate li snage u nogama moći ćete ga pritisnuti na bilo kojem usponu, a imate li hrabrosti ispustit ćete mu dušu na bilo kojoj nizbrdici. Pritom se nećete osjećati loše niti će vas on u bilo kojem trenutku izdati.IMG_2850-01_resized.jpeg (1.11 MB)

Čak štoviše, ovaj će vas bicikl tjerati na više i bolje. Bez obzira što na sebi nema najskuplju i najlakšu I da, više nećete morati maštati o skupim karbonskim jurilicama za koje ćete morati posegnuti duboko u novčanik.  Specialized Chisel Comp 2020. ima sve što vam je potrebno! Bilo da ste odlučili skoknuti u pekaru, na vikend vožnju s prijateljima ili pak utrku on će biti spreman, a uz sve to ostat ćete zapaženi gdje god se pojavite!IMG_2920-01_resized.jpeg (1.54 MB)

Photo: Biker

Na vrh