www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
15. Siječnja 2020.

Igračka koju svi trebamo! Garmin Edge 830!

Igračka koju svi trebamo! Garmin Edge 830!

Htjeli bi ciklokompjuter sa zaslonom u boji, te osjetljiv na dodir?

Ali pritom bi htjeli i da je precizan i pouzdan u šumi, ali i na cesti... da ga možete povezati s pametnim trenažerima, mobitelima, trakama za otkucaje srca, power metrima, senzorima za brzinu i kadencu...naravno, trebao bi  biti kvalitetan, lako dobavljiv i s dobrom korisničkom podrškom.  Uređaja na tržisštu ima dosta, ali ne zadovoljavaju svi naše kriterije. Uzeli smo si dosta vremena da detaljno analiziramo i testiramo Garmin Edge 830. Je li opravdao naša očekivanja? Prije točno šest mjeseci, na povratku s vožnje, pokupili smo novi Garmin Edge 830. Od Laništa, točnije Garmin Hrvatska, do redakcije nikada brže na biciklu nismo stigli. Razlog je jednostavan- ne možemo dočekati da vidimo iz prve ruke kako radi novi Edge.

U KUTIJI

Kao što smo naviknuli kada su Garminovi proizvodi u pitanju, nalazimo sve što nam je potrebno za instalaciju i korištnje. Osim samog uređaja, u kutiji se nalaze nosači koji direktno idu na volan, USB kabal, imbus, vezica, te upute.

fotke10.jpg (69 KB)

TEHNIČKE KARAKTEISTIKE

Dimenzije samog uređaja su 50 x 82 x 20 milimetara. Garmin Edge 830 ima zaslon u boji koji je osjetljiv na dodir. Veličina samog zaslona je 2.6”, rezolucije 246x 322 piksela. Uređaj se malo udebljao ako ga uspoređujemo s Edge 820, pa sada iznosi 76 grama.  Baterija je litij- ionska, koja je u usporedbi s prethodnikom 820, puno većeg kapaciteta. Baterija može izdržati do 20 sati s uključenim GPS- om. kada pričamo o senzorima, tu se nalazi senzor za automatsko osvjetljenje zaslona, Galileo, Glonass, Gps, te arometarski visinomjer. Garmin Edge 830 ima 16 gb interne memorije, što će vam biti i više nego dovoljno. Uređaj podržava ANT+, Bluetooth, Wi-Fi. Bez problema možete povezati senzor brzine i kadence, Edge remote, eBIKE, traku za otkucaje srca, trenažer, power metar, Shimano Di2, Garmin Virb i Varia, ali i drugu rasvjetu koja podržava Bluetooth.fotke7.jpg (65 KB)

UPOTREBA

Nakon sortiranja stvari po radnom stolu, počelo je pipkanje/ inspekcija vanjštine. Izbor materijala pri izradi novog Edga je za svaku pohvalu. Premda se radi o plastici, pod rukom, kada ga pošteno stisnete ne stvaraju nikakvi zvukovi poput škripanja. Prednji dio Edge 830 je blago zaobljen i pod kutem, kako bi se dobilo na aerodinamici. Uređaj ima tri tipke, jednu bočnu oja ujedno služi za paljenje/ gašenje, te dvije na donjem dijelu. To su start/ stop i lap tipka. Bilo je prigovora da su upravo donje tipke trebale biti premještene jer su teško dohvatljive, ali u šest mjeseci korištenja nismo primjetili da je to mana. Između dvije donje tipke, ispod poklopca nalazi se USB utor za punjač. Ukoliko se spremate na dalek put, sada svoj Garmin Edge 830 možete puniti u vožnji pomoću Garmin Charge eksterne baterije. Nakon inicijalnog podešavanja, kreće uživanje. Paljenje Garmina, naravno s učitavanjem svih postavki i ruta, traje impresivnih 8 sekundi. Znači nema gubljenja vremena kada ste kratki s vremenom, pogotovo ako još morate prije vožnje kalibrirati power metar ili slično. Zaslon osjtljiv na dodir- da ili ne? Imali smo loših iskustava u prošlosti, ali na primjeru 830 svakako možemo reći DA. Veća rezolucija, bolja čitljivost, automatsko osvjetljenje i izvrstan odaziv samog zaslona, čine novi Edge definitivno pobjednikom u klasi. Sve dječje bolesti prethodnika ovdje su ispravljene. Garmin Edge 830 sada pogoni 2 puta brži procesor. fotke11.jpg (74 KB)

Vjerujte nam da se to osjeti...itekako. 830 ima dosta novih funkcija, ali uređaj stvarno radi glatko bez ikakvih znakova trzaja, sve se učitava brzo i moramo priznati da nas je brzinom kupio. Samo koristenje je krajnje jednostavno. Na početnom zaslonu imate mogućnost odabira tipa vožnje- cestovni, mtb ili indoor, a ispod imate ikonu “Navigacija” i “Trening”, te izbornik i “IQ”. Ono sve što bi vam u vožnji ili kada imate manje vremena moglo zatrebati, dobit ćete izbornikom koji se pojavi kada povučete prstom prema dolje. Tu se nalazi izbor profila, podešavanja, obavijesti, Strava segmenti, status baterije i GPS signala. Osim hardverskih poboljšanja kao što su baterija, zaslon i procesor, 830 dolazi sa novom i znatno boljom navigacijom. Mogućnost da se izgubite na terenu su minimalne, usuđujemo se reći skoro nikakve. Možete pretraživati prema gradovima, adresama, kordinatama ili točkama interesa. Ukoliko ste zagriženi mtb vozač, onda će vam se svakako svidjeti što Edge 830 podržava Trailforks. Radi se o aplikaciji koja vam nudi 456 283 kilometara terena, 214 443 mtb staze u 109 država diljem svijeta.  Navigacija na kakvu smo naviknuli u auto svijetu, sada konačno imamo u kompaktnom izdanju na svom biciklu. da li ćete ju koristiti svakodnevno, vjerojatno nećete, ali svakako preporučamo jer vam pruža mogućnost da pronađete nove rute. Nas je iskreno pomalo razmazila. Kada govorimo o profilima same vožnje- indoor, mtb ili cesta, tu vam je skoro samo nebo granica. Tu vam savjetujemo da si uzmete nešto više vremena jer podešavanja koja vam se nude ima zbilja dosta. Svaki profil možete posebno podesiti, svaki ima svoje specifičnosti i da vam budemo iskreni, nakon šest mjeseci još se volimo zabavljati otkrivanjem nečeg novog. Ukoliko se spojite sa svojim pametnim trenažerom, nudi vam se mogućnost da vam uz pomoć Garmina, trenažer simulira jednu od prije odvoženih ruta. Edge 830 smo koristili s Tacx Vortex Smart trenažerom, te nismo imali nikakvih poteškoća prilikom povezivanja i rada. fotke5.jpg (69 KB)

Mtb profil nudi možda najviše prmjena. Uz spomenutu integraciju Trailforksa, 830 vam sada nudi Mtb dinamiku. Za vrijeme vožnje bite će zabilježen svaki vaš skok, njegova duljina i vrijeme provedeno u zraku. Također uz pomoć gps-a, elevacije i drugih parametara, Garmin određuje težinu same staze, dok flow opcija mjeri kojom se lakoćom spuštate po stazi i pruža vam rezultat koji na sljedećoj vožnji možete nadmašiti. Profil za cestovnu vožnju nudi uistinu puno opcija. Ovisno koliko uređaja dodatno povežete i koliko  podataka volite pred sobom...Garmin će vam ih sve posložiti kako ste zamislili. Mi smo koristili na cestovnom biciklu powermetar, senzor brzine, stražnje svjetlo i traku za otkucaje srca. Treba naglasiti da broj uređaja koji povezujete na 830, diktira i vijek trajanja baterije. Ukoliko želite malo ozbiljnije trenirati, a nemate s kim ili ne trpite autoritet, onda je Garmin Edge830 tu da vam “zagorča” život. Opcija Trening vam nudi mogućnost da si napravite trening plan koji ćete pratiti, možete si odabati samo jedan trening kada niste previše inspirirani što raditi...ili ćete si složiti intervalni trening nakon kojeg vas ni najbliži ukućani neće prepoznati. Upravo ovu zadnju opciju mi najčešće prakticiramo. Od novotarija koje su sastavni dio novog Garmina, a pokazale su nam se kao jako korisne, posebno na utrkama su alarmi za hranu i piće. Naime, možete si podesiti da vas uređaj obaviještava svakih xy minuta da popijete i pojedete, naravno za svaki profil vožnje posebno. Često na utrkama zbog adrenalina i uzbuđenosti zaboravimo na unos hrane i pića, a toga postanemo svjesni kada je kasno. Bike alarm opciju možete uključiti ukoliko sjedite na kavi s ekipom, ukoliko dođe do pomicanja bicikla, dobit ćete obavijest na mobitel. Ovo je samo dodatna mjera zaštite, nikako jedina. Treba zaštititi bicikl, ali i vozača. 830 kompatibilan je s Garmin Varia radarom i svjetlom, a ukoliko dode do pada, uređaj sam prepoznaje nesreću i šalje obavijest unaprijed određenom broju. Jedna od novih funkcija je i Climbpro- dok vozite uzbrdicu, automatski vam se prikazuje koliko vam je preostalo do kraja, te koliki je nagib.

fotke6.jpg (71 KB)

ZAKLJUČAK

Mjesecima smo slušali o novom Garmin Edge 830 i samo smo se nadali da će stavrno tako i biti kada dođe na tržište, čak bi prstali i na manje :) Šest mjeseci korištenja je dovoljan period da vidimo kako stavri stoje na terenu. i moramo vam priznati da je novi Garmin opravdao očekivanja. Jednostavan za korištenje- u sevega nekoliko poteza kalibrirate svoje garmin Vector pedale, dodavanje novih senzora ili polja na zaslonu traje nekoliko sekundi i treba vam za sve dva do tri klika. Dva do tri klika koja uistinu rade bez greške, bez obzira da li je zaslon mokar od kise, znoja ili je skroz suh. Imate rukavice ili rukujete golim prstima, Edge-u 830 je sasvim svejedno...odradit će svoj posao, a na vama je da ga maltretirate najbolje što možete, njemu neće biti teško. Probali smo dosta konkurenata u zadnje vrijeme, ali svakako preporučamo Edge 830. Radi u svim uvjetima, jednostavan za korištenje, kvalitetan i pouzdan...nama dosta.

Photo: Biker

Na vrh