www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
19. Lipnja 2020.

Na testu: Petzl via ferata set

Na testu: Petzl via ferata set

Prisjetim li se svojih prvih osvajanja ozbiljnijih alpskih vrhova po Sloveniji, planirajući rute, uvijek sam na karti tražila puteve s puno “točkica”. Tada još nisam znala da se one zovu ferate…

Mislim da ne postoji dijete koje ne voli osvajati vrhove penjalica, istraživati do kuda se može popeti po ljuljački, svladati tobogan u suprotnom smjeru. Samo da je adrenalina i samo da je u vis! S odrastanjem, ta čar osvajanja visina ne jenjava, samo se s dječjih igrališta preseli u planine i na neke “odraslije” vrhove. Tako penjalice zamijene stijene i ferate.1.jpeg (519 KB)

Gledajući slike svojih prvih uspona, mogu zaključiti da je to tada bilo prilično nesmotreno, bez adekvatne opreme i bez kacige na glavi. S godinama, što više toga prolazim, sve sam svjesnija opasnosti u planinama i nužnosti nošenja kvalitetne opreme. Kad je penjačka u pitanju, jedna od prvih asocijacija zasigurno je marka Petzl. Stoga, kad su se ferate Omiš i Čikola zacrtale kao plan za vikend, pojavila se i savršena prilika za testiranje Petzl Via Ferrata seta koji uključuje kacigu BOREO, penjački pojas CORAX, te sigurnosni komplet SCORPIO VERTIGO. Osim toga, testirali smo i još napredniji, SCORPIO EASHOOK komplet.3.jpeg (366 KB)

Ferata (tal. [via] ferrata: željezni put) označava osigurani penjački put u planinama. Sastoji se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu, čelične sajle za osignauranje koja se pruža uzduž puta, ljestava i mostova. Tipično je položena strmim terenom zbog čega ima vertikale, provjese, a veći dio puta čine željezna pomagala koja služe za hvatanje i savladavanje planinarskog puta.17.jpeg (499 KB)

KACIGA BOREO/BOREA (445 kn)

Na prvi pogled odmah me oduševila boja. Tirkizna! Jer kad već nešto moram nositi na glavi, zašto to nešto ne bi bilo dizajnirano za ženski oblik glave i atraktivno ;-). Osim tirkizne, postoje još i bijela i ljubičasta verzija. Borea je inače super udobna, izdržljiva i svestrana kaciga, a na nju možete računati planirate li na penjanje, u spilje, u visoko gorje, na ferate ili na kanjoning.6.jpeg (472 KB)

Iako nemam muku s dugom kosom, većinu će žena veseliti i činjenica da je posebno dizajnirana za žene i da su njen oblik, veličina okvira i trake pogodni za nošenje kacige s repom.  No kako svrha kacige ipak nije samo atraktivnost, Borea je zahvaljujući svojoj konstrukciji niže profilirana čime prekriva i tako čuva cijelu glavu. Tko se muvao po planinama, zna da opasnost vreba sa svih strana, pa su u Petzlu mislili i na to, ojačavši kacigu na način da ona štiti od padajućeg kamenja, kao i od bočnih i prednjih udaraca, te udaraca s leđa u slučaju pada. Zatekne li vas u planini mrak i javi se potreba korištenja naglavne lampe, veseli i činjenica da ova kaciga ima čak četiri pričvrsne kopče.4.jpeg (482 KB)

Taj vikend, u Omišu je prilično upeklo što se pod kacigom itekako zna osjetiti, no Petzl je po tom pitanju riješio stvar širokim ventilacijskim otvorom kroz koji je zrak slobodno strujao, a moja glava ostala suha. Inače Borea se pokazala totalno udobnom i stabilnom kacigom i nakon par sati nošenja  zahvaljujući mekanom remenu ispod brade, te podesivom sustavu straga, dok su za udoban osjećaj s gornje strane zaslužna 2 sloja pjene, EPP, mekša pjena na bočnom, prednjem i stražnjem dijelu kacige, te EPS, malo tvrđa pjena, u gornjem dijelu kacige.14.jpeg (431 KB) Za apsiprciju udaraca s vanjske strane inače zaslužan je ABS materijal vanjske, tvrde ljuske kacige.

Borea kaciga teška je svega 295 gr, a univerzalna veličina pokriva opseg glave od 52-58cm. Na kacigu imate i 3 godine garancije. Taman da vam dosadi boja i poželite drugu ;-).19.jpeg (344 KB)

PENJAČKI POJAS CORAX  (470 kn)

Kada prvi put u životu probavate pojas, vjerojatno vam se čini da je sve to isto. Pojas ko pojas. No kad dulje vrijeme počnete provoditi u njemu, itekako će do izražaja početi dolaziti detalji. Jel udoban ili ne, koliko se lako zateže, jesu li praktične i dostupne kukice za vješanje itd…12.jpeg (390 KB)

Petzlov Corax penjački pojas širok je i udoban već na prvi pogled, a vrlo se jednostavno navlači, podešava i centrira zahvaljujući dvjema DoubleBack kopčama. U njemu se slobodno možete uputiti na sportsko ili penjanje u ledu, te na kakvu via ferratu i sl. S obzirom na svoju izdržljivu konstrukciju, pogodan je i za ljetne i za zimske aktivnosti, a prilagodljive nožne gurtne olakšat će vam stavljanje pojasa preko skijaških cipela ili zimske odjeće.11.jpeg (512 KB)

Ono što kod nošenja pojasa najviše osjećamo po pitanju udobnosti je “urezivanje” materijala dok visimo u pojasu. Corax je dizajniran od zračnih monofilamentnih kvrgica koje ravnomjerno prenose pritisak na površinu te se težina pravilno rapoređuje na čitav pojas i nožne gurtne što omogućava maksimalnu potporu i udobnost. Dodatno, točke maksimalnog pritiska su obložene s mekanim materijalom koji odvaja vlagu. Govorimo li o praktičnosti, dvije gurtne sprijeda i dvije fleksibilne straga olakšavaju nošenje dodatne opreme, a njihov oblik olakšava pristup do karabinera.2.jpeg (353 KB)

Ukoliko ste penjački početnik, ukopčavanje će vam olakšati i označena petlja za osiguranje kako biste sigurno pričvrstili spravicu za osiguravanje na pojas.

Pojas Corax na koji imate 3 godine garancije dolazi u 2 veličine: 1 (XS-L) i 2 (M-XL), a možete birati između sive, zelene, plave i tirkizne boje.5.jpeg (320 KB)

SAMOOSIGURAVAJUĆI KOMPLET SCORPIO EASHOOK

Svih ovih godina, za osiguranje sam koristila improvizirani via ferrata set koristeći gurtne i karabiner, stoga me isprobavanje ovog dijela via ferrata seta najviše veselio. Potrošila sam 5-10 minuta ne bih li ga po crtanim uputama postavila i skinula nekoliko puta kako treba, te na pravi način provukla malenu torbicu u kojoj je inače pohranjen apsorpcijski sustav, a nakon toga je postavljanje postalo stvar prošlosti.8.jpeg (400 KB)

Petzlov Scorpio Eashook komplet koji se osim za hodanje po osiguranim stazama također koristi i u adrenalinskim parkovima, slovi za jedan od najluksuznijih via ferata sistema na tržištu, zahvaljujući  “brzim” karabinerima sa širokim otvaranjem koji se potpuno prilagođavaju svakoj veličini dlana. Karabineri Eashook inače imaju automatska vrata s jednostavnim mehanizmom za otvaranje “s dlanom” i sa sustavom, koji sprečava otvaranje karabinera.Toliko mi se ta jednostavnost ukapčanja i iskapčanja dopala, da i na totalno sigurnim dijelovima ferate nisam prestajala s tim.7.jpeg (548 KB)

Što se elastičnih traka tiče, one pružaju poprilično širok raspon, pa nećete imati problema dosegnuti sljedeći klin. Dok odmarate na sidrištu, na raspolaganju su vam dodane kratke trake (36 cm) između obje elastične trake, kako biste se mogli lakše zategnuti. Zahvaljujući sustavu protiv uvijanja, važna poveznica je rotirajuće sučelje između elastičnih traka i amortizera, koje osigurava da, bez obzira na vaš položaj, karabineri budu u ravnoj liniji i uvijek u pravom položaju za idući korak.   Absorber energije se nalazi u torbici sa zip zatvaračem koji omogućuje lakšu kontrolu stanja absorbera energije.10.jpeg (405 KB)

Težina ovog samoosiguravajućeg kompleta je 470 g, a mogu ga koristiti osobe od 40 - 120 kg.

SAMOOSIGURAVAJUĆI KOMPLET SCORPIO VERTIGO

Ovaj je pojas po svim karakteristikama identičan svom automatskom bratu EASHOOKU, uz nešto drugačiji sistem zatvaranja karabinera i nešto nižu cijenu.

 

Te(k)s: Tea Đurek

Na vrh