www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
03. Veljače 2020.

NP „Krka“ nastavlja promovirati aktivni turizam i u 2020.

NP „Krka“ nastavlja promovirati aktivni turizam i u 2020.

Minula godina u Nacionalnom parku „Krka“ protekla je u znaku biciklizma: osim što je uređeno i javnosti predstavljeno čak četrnaest biciklističkih ruta duž cijeloga Parka, u rujnu je održano drugo izdanje rekreativne utrke Krka Trophy.

Riječ je o utrci koju organizatori opisuju kao „maraton zabavan za voziti“, a vozi se po Promini, mističnoj planini koja se poput otoka izdiže između rijeke Krke i Petrova polja, premreženoj zanimljivim stazicama s kojih puca pogled koji oduzima dah.np_krka2.jpg (568 KB)

470 kilometara biciklističkih ruta

Ove godine u utrci je sudjelovalo više od sto šezdeset biciklista, podijeljenih u četiri kategorije, prema duljini staze: Juriš na Drniš (25 km), Prominska patrola (45 km), Harambašin bijeg (79 km) i Promina All Mountain (30 km). Iako je Krka Trophy mountain bike utrka, biciklističke rute Nacionalnog parka „Krka“ nude za svakog po nešto: ne morate biti u vrhunskoj formi da biste uživali u vožnji i istinskom doživljaju prirode. Naime, ukupno 470 km staza podijeljeno je na četrnaest ruta različitoga tipa i stupnja zahtjevnosti. Tehnički najjednostavnije, a samim time prihvatljive širokoj lepezi biciklista, jesu treking-rute. U Parku ih ima ukupno šest a idealne su za aktivne obiteljske izlete u prirodu. Brdske rute tehnički su najzahtjevnije i traže dobru fizičku spremu i biciklističko iskustvo.np_krka4.jpg (381 KB)

Na pet ruta vozi se po uređenim i neuređenim šumskim stazama s usponima i spustovima koji mogu imati i veći nagib. Cestovne rute, kojih je na području Parka tri, iznadprosječno su duge pa „okružuju“ gotovo cijeli Park, a namijenjene su aktivnim sportašima koji traže fizički zahtjevne sportske izazove. Najduža je takozvana „kraljevska ruta“, duga 95,1 km, koja počinje ispred ispostave JU „NP Krka“ u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje a završava u Burnumu (rimskom vojnom amfiteatru). Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke (na slap Brljan i Roški slap), te se poslije Laškovice istim putom vraća u Skradin. Na rutama je postavljena propisana signalizacija a posjetiteljima su dostupne i karte s detaljnim opisom, fotografijama, mapama i GPS koordinatama ruta. Novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškoga slapa, polazišna je točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke, pa tako dijelom i za vožnju biciklističkim rutama.

Zbog konfiguracije prostora i prirodnih fenomena u okruženju, Nacionalni park „Krka“ idealan je za aktivan boravak u prirodi. Zbog toga se u Parku i dalje razvija infrastruktura i programi koji podržavaju i potiču takav oblik posjećivanja, pogotovo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke.np_krka5.jpg (434 KB)

U 2020. zaljubit ćemo se u hodanje

Nakon što je Krka Bike projekt uspješno predstavljen i implementiran u turističku ponudu, i ljubitelji pješačenja doći će na svoje jer će 2020. godina u Nacionalnom parku „Krka“ protjecati u znaku hodanja. Pješačke staze, okupljene pod zajedničkim nazivom Krka HIKE, različitih duljina i stupnjeva zahtjevnosti, odvest će vas do novih avantura i skrivenih prirodnih ljepota. Staze su opremljene edukativnim tablama s detaljnim informacijama o biljnom i životinjskom svijetu, kao i kulturnim zanimljivostima. Od ukupno dvadeset dvije staze, tri su kružne: Skradinski buk, Roški slap i Manastir Krka. Od Skradinskoga mosta do Skradinskoga buka, najpoznatijeg lokaliteta u NP „Krka“, vodi tri i pol kilometra duga staza, koja je ujedno i biciklistička.np_krka7.jpg (370 KB)

Najduža među stazama, duga 8,5 km, ona je koja od Stinica, iznad tjesnaca Među gredama, vodi do Roškoga slapa, koji cijeli obilazi, i Oziđane pećine. Ta je staza prava poslastica za zaljubljenike u hodanje i prirodu: prilagođena je svim stupnjevima fizičke kondicije zbog brojnih prilaza, ulaza i izlaza, pa se može razlomiti na manje etape, ali doživljaj je najpotpuniji kada se odradi u komadu. Tolika relacija ipak zahtijeva i malo odmora, kako za tijelo tako i za dušu, pa se uz stazu mogu pronaći odmorišta s klupicama, s kojih se pruža prekrasan pogled na netaknutu prirodu. Oni koji prolaze tu stazu mogu vidjeti špilju Šuplju stinu, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i otok Visovac, a na samom kraju etape čeka ih posebna poslastica – Ozidana pećina

Ozidana pećina nalazi se na samom vrhu kanjona iznad Roškoga slapa, na nadmorskoj visini od 220 m. Do nje vodi više od petsto drvenih stuba, zbog čega je pravi izazov i za one koji posjeduju vrhunsku kondiciju. No, osjećaj koji vas preplavi kada ih svladate neopisiv je, kao i pogled koji puca s vrha. U pećini su pronađeni brojni arheološki ostatci iz svih neolitičkih kultura jadranskog prostora, koji svjedoče da su ljudi boravili u njoj od oko 5 000 od 1 500 godina prije Krista, te je u špilji uređena arheološka zbirka in situ.np_krka6.jpg (457 KB)

Photo: NP Krka

Na vrh