objavio:
22. Prosinca 2017.

Od zrna do šalice

Od zrna do šalice

Jeste li se ikada zapitali koji put zrno kave mora prevaliti da bi stiglo do vaše šalice?

Kava je mnogima od nas napitak koji pijemo iz dana u dan, neki u njoj uživaju i po nekoliko puta u danu, a  neki ne mogu ni zamisliti da im dan krene bez šalice tople jutarnje kave.

Photo60.JPG (130 KB)Sigurni smo da velika većina vas pazi na kvalitetu namirnica koju dnevno unosi u sebe. Kvaliteta namirnica vrlo često daje nam i onaj osjećaj ugode unutar našeg tijela (op.a. suprotni je osjećaj kad ne pazimo što jedemo ili pijemo – možda ne odmah na prvu, ali s vremenom se počnemo tako osjećati). Vjerojatno ste i sami nekoliko puta sjeli na kavu i nakon određenih vrsta  (op.a. proizvođača) kave niste imali onaj osjećaj ugode ispijanja omiljenog napitka. Biker ekipa stoga već neko vrijeme koristi Segafredo Zanetti. Zahvaljujući Segafredo Zanetti Hrvatska uredu ne samo da imamo prilike uživati  u finom i kvalitetnom okusu ove kave već smo dobili i priliku ponešto naučiti.

Photo66.JPG (131 KB)Znate li kako je uopće nastao brend Segafredo Zanetti? Massimo Zanetti, čovjek koji je i dan danas aktivan i koji se nalazi na čelu koncerna Segafredo Zanetti, 1973. godine je kupio pržionicu od regionalnog značaja od gospodina Segafreda. Na postojeće ime Segafredo dodao je samo svoje Zanetti i upravo je tako nastao današnji naziv Segafredo Zanetti kave.

Kvalitetu svoje kave Segafredo Zanetti jamči pomno kontrolirajući kompletni uzgoj, ali i kasnije procese, odnosno sve trenutke koji prethode kavi u vašoj šalici.

Photo15.JPG (139 KB)Uzgoj

Segafredo Zanetti kave nastaju na plantaži u Brazilu. Plantaža Fazenda Nossa Senhora da Guia nalazi se u saveznoj državi Minas Gerais (op.a. centralno zapadni Brazil). Ova država velika je otprilike kao Francuska i danas se ubraja među najbolje lokacije za uzgoj kave. Samo plantaža Fazenda Nossa Senhora da Guia s oko 2500 hektara najveća je pojedinačna plantaža u privatnom posjedu na svijetu. Na njoj je posađeno oko 10 milijuna biljaka kave. Tamošnja mikroklima odlično štiti stabiljke kave od suše i mraza. Godišnje se na ovoj plantaži ubere 40.000 do 60.000 vreća kave (op.a. jedna vreća ima 60 kg). Jedan berač dnevno ubere otprilike 20 kg što znači da za jednu vreću kave treba 3 dana. Tijekom same berbe na plantaži je zaposleno oko 2500 radnika, a tijekom ostatka godine njih 450.

Mljevenje

Od 2004.godine Segafredo Zanetti u Kostariki ima vlastito postrojenje za obradu kave – Beneficio La Eva. Godišnje se mokrom i suhom obradom dobije 100.000 vreća sirove kave. U ovom postrojenju sirova kava se ljušti i čisti, a ista stiže s više od 100 plantaža iz cijele regije La Valle Central koja jamči vrhunsku kvalitetu sorte arabica.

Transport

Za transport kave Segafredo Zanetti zadužena je njihova sestrinska tvrtka koja brine da se kava kvalitetno transportira. NJihova se tvrtka za transport također nalazi u Kostariki - Santa Laura Exportadora de Cafè S.L.E.C.

Prženje

Segafredo Zanetti ima 16 pržionica kave raspoređene diljem svijeta, na Korziki, Havajima, u Italiji, Austriji, Škotskoj, Brazilu, Poljskoj, Virginiji (op.a. Amerika), Kostariki, Finskoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Ovisno o regiji u kojoj se nalazi pržionica prži se i određena linija kave. Tako se npr. u Salzburgu i Italiji prži Linea Bar, u Nizozemskoj Linea Alimentari, a u ostalim pržionicama prži se regionalna kava. Tvornica u Salzburgu naziva se i malim biserom (op.a. "la piccola perla"). Taj naziv tvornica je dobila iz razloga što je mala ali najsuvremenija pržionica od svih 16. U njoj se nalaze najsuvremeniji tehnički uređaji za proizvodnju kave.

Proizvodnja vlastitih aparata za kavu

Nakon što je od berbe, mljevenja, transporta i prženja dobivena aroma i kvaliteta kave po kojoj je prepoznata diljem svijeta, završni proces pretvaranja u tekući napitak vrši se uz pomoć vlastito proizvedenih aparata La San Marco. Ovi aparati proizvode se od 1920. godine na sjeveru Italije u pokrajini Gorizia. U svojoj ponudi izdvajaju poluautomatske aparate, mlince, i mnoge druge uređaje koji se koriste u ugostiteljstvu, uredima ili pak kućanstvima.

Photo37.jpg (193 KB)Zahvaljujući Segafredo Zanetti Hrvatska i njihovom uredu u Zagrebu (op.a. Hektorovićeva ulica 2) ne samo da imate priliku opremiti svoje kućanstvo ili ugostiteljski objekt sa kvalitetnom kavom i vrhunskim aparatom za kavu već imate priliku sudjelovali i na njihovom "Scuola di Barista". Radi se naime o  tečaju na kojem ćete saznati još više informacija o Segafredo Zanetti brendu, proizvodima, ali što je najvažnije tamo ćete naučiti kako svaku šalicu kave pripremiti jednako kvalitetno!

Na vrh