www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
25. Lipnja 2020.

Petzl ZIPKA 250

Petzl ZIPKA 250

U redakciji na testu imamo još jednu od serije Petzlovih lampi. Ovaj put to je dobra stara Zipka, ali u novom ruhu i s pokojom funkcijom više, a naravno tu je i više lumena.

Na testu

Već smo pisali da je Petzl pokrenuo svoju seriju led lampi još prije dvadeset godina i tada je to bila serija Tikka, a paralelno je izbačen i model Zipka. Kako tada, pa tako i danas ta dva modela su po svim karakteristikama jednaka, osim u inovativnom i patentiranom sistemu koji Zipka koristi kako bi se mogla nositi na glavi. Naravno tu je i razlika u masi što ju čini jednom od lakših lampi na tržištu.1.jpeg (351 KB)

Namjena

Zipka dolazi zapakirana u plastičnoj prozirnoj ambalaži kao i cijela serija Petzlovih lampi. Na samoj ambalaži su osnovne karakteristike, pa kod kupovine treba biti oprezan i pažljivo pročitati karakteristike, kako bi izabrali baš onakvu lampu kakva nam treba. Poželjno se i posavjetovati sa stručnom osobom kako bi bili sigurni u izbor.2.jpeg (288 KB) Između ostalih podataka na ambalaži je grafički prikazano za koje se aktivnosti preporučuje Zipka. Maksimalna snaga osvjetljenja od 250 lumena zadovoljit će mnoge potrebe za osvjetljenjem, ali ne spada u segment današnjih jakih lampi koje često premašuju i 1000 lumena. Prvenstvena namjena Zipke je da zadovolji potrebe gdje se ipak očekuje solidno osvjetljenje, ali je primarna ipak što manja težina i gabariti.3.jpeg (328 KB) 

Svestranost

Tajna svestranosti Zipke skriva se baš u inovativnom i jedinstvenom sistemu uzice na razvlačenje koji omogućuje na vrlo jednostavan način korištenje lampe u raznim situacijama. Primjerice, naravno osim na glavi (ipak se radi o čeonoj svjetiljci), Zipku je moguće jednostavno učvrstiti na šipke šatora, volan od bicikl, ručni zglob i sl.4.jpeg (246 KB) Opremljena je s tri razine bijelog i dvije razine crvenog osvjetljenja. Naravno ovisno o potrebi i razini osvjetljenja koje koristimo znatno ćemo utjecati i na autonomiju baterija. Na testiranju se pokazalo da je Zipka jedna od onih lampi na koju se možete osloniti da nećete ostati u mraku. Naravno ovisno o upotrebi i vanjskim uvjetima koji mogu znatno utjecati na autonomiju, možemo reći da će Zipka svakako osigurati preko sto sati osvjetljenja što je solidno u odnosu na slične lampe.5.jpeg (178 KB) Odlično će poslužiti u planinarske svrhe, a i kao lampa «za svaki slučaj» obzirom na malu težinu i gabarite kod pakiranja. Crveno osvjetljenje ili diskretno, dobro dođe u planinarskim domovima i kampovima kad ne želimo privući nepotrebnu pozornost.6.jpeg (338 KB) Tu je još i crveno treptajuće osvjetljenje koje je vidljivo na udaljenostima do 700 metara i autonomijom od oko 400 sati radi u slučaju izvanrednih okolnosti. Novitet je i fosforescentno osvjetljenje ruba oko glavne led lampe koje se puni dok je lampa u upotrebi i onda kasnije svijetli u mraku i time olakšava pronalazak svjetiljke.7.jpeg (264 KB)

Tehničke karakteristike

• Boja: crna, crvena

• Svjetlost: max. 250 lumena

• Težina: 66 g

• Vrsta snopa svjetlosti: široki

• Napajanje: 3 AAA/LR03 baterije (uključene) / kompatibilna s CORE punjivom baterijom

• Kompatibilno s baterijama: punjive Ni-Mh baterije

• Vodopropusnost: IP X4, vodootporna

• 5 godina garancije

8.jpeg (328 KB)Te(k)st: Dario Rocco

Na vrh