objavio:
28. Rujna 2017.

Ples na vulkanu

Ples na vulkanu
7 fotografija

Još jedna fantastična priča koja pokriva vulkansko otočje Azora, točnije, njih devet je našlo mjesto i u našem magazinu zahvaljujući Martinu Bissigu, našem dugogodišnjem suradniku.

17 km2 je površina najmanjeg otoka dok je najveći 750km2 velik i sve upućuje da je ovdje jedino vodeni sport na vrhu ljestivce, ali svakako je bilo dobro istražiti i biciklističke potencijale ;).

15 minutni let ili najkraći let u našem životu vodi nas iz Santa Maria u San Miguel. Oba mjesta se nalaze na najvećem Azorskom otoku. 5000 stanovnika je nastanilo ovaj prekrasan dio svijeta. Andre i Miguel, naši domaćini, dočekali su nas na aerodromu i vode nas u samo srce malog gradića u kojem ćemo složiti bicikle i krećemo u akciju. Iako nam je rečeno da u dva dana ne možemo vidjeti dovoljno, nasmijali smo se, jer što to sve treba vidjeti na 97km2 površine koja je nastanjena ovim gradićem.

Luis Melo, strastveni biciklista, rođen ovdje, biti će naš vodić sljedećih dana. U centru ispijamo cappuccino i krećemo u akciju. Sa shuttlom idemo na vrh visok 587m, Pico Alto. Luis kaže da se na samo ovom mjestu nalazi preko 20 trailova kojima se može voziti. Svi su trailovi održavani ručno i sa dosta pažnje. Što se više penjemo, vegetacija je gušća, na kraju se nalazimo u pravoj gustoj prašumi sa mekom podlogom prekrivenom korijenjem koje je nerijetko mokro i klisko. Spust započinjemo oprezno kako bismo ulovili stil. Naš trail izlazi na ulicu svako malo i tako se spaja sekcija jedna za drugom. Opreza je potrebno dosta, ali spust je bajkovit.

Održavani trail je na mjestima toliko uzak da se treba usporiti kako bi sačuvali ramena, ali svejedno je odrađen odlično i daje pravo trail iskustvo. Sljedeći dan je proletio jednako brzo, količina trailova je nepregledna. Podne smo proveli na jednoj od najpoznatijih plaža Praia Formosa.  I na kraju dana nakon odlične vožnje vraćamo se u San Miguel kratkim letom na kojem se ne stignu sleći dojmovi, već vadimo prtljagu. Sljedeće jutro započinje jednako impresivno, nakon kraće vožnje busom, stižemo na odredište.

More Vatre ili kako se zove Lagoa do Fogo se nalazi podno naše polazišne točke. Takozvana Katedrala trail započinje na najvišoj točki iznad mora te kreće strmovito i slikovito enduro spuštanje preko takvog krajolika da slike nisu dovoljne. Galebovi i intenzivni mirisi upotpunjuju doživljaj vožnje dok se spuštamo u šumu. Tišina i šum kroz gusto raslinje uređenih trailova vodi nas do mora. Magnificoooo :), nemamo riječi za opisati doživljaj, možemo vam samo poželjeti sretan put i da dođete prvom prilikom.

„FAIAL DA TERRA ENDURO FEST“ je najpoznatija Enduro utrka na San Miguelu gdje se u trajanju od 2 dana vozi osam enduro trailova. Ne želimo propustiti enduro meku koja se nalazi u okolici grada Faial Da Terra na jugoistočnoj obali otoka. Izlaskom iz busa na odredištu glave su nam se vrtjele u svim smjerovima i gdje god bi pogledali, enduro trail se pojavio. Ovo je raj za nas :). Luis, vidno uzbuđen, priča dok pedaliramo prema vrhu i spominje skokove koje su gradili i kako ne brinemo jer je sve vozljivo. Toliko vremena je proveo ovdje, da pozna svaki kamen na trailovima, tako da možemo opušteno prema dolje. Staza je odrađena vrhunski, jurnjava po ne tako umjetnom terenu koji tečno sljedi naše pokrete, skokovi i do par metara odrađeni tako mekano i tako dobro dizajnirani da smo ostali bez teksta. Napumpani adrenalinom dosegli smo cilj Faial Da Terra.

Pedra Torta, stjenovit spust je na programu odmah nakon. Sljedeći kadar, sjedimo na drvenom podu na terasi u centru grada i pričamo sa Luiosom o razvoju biciklizma na otočju. Puno se uložilo zadnjih godina, da bi konačno mogli reći da imaju nešto prekrasno. Sljedećeg dana posjetili smo grad Furnas koji leži na istoimenom jezeru. Mjehurići sumpora na tlu oko jezera podsjećaju nas na filmski doživljaj nekih vulkanskih kataklizmi, a i miris pokvarenih jaja doprinosi ugođaju. Krećemo u pohod na trail, “16seconds trail” se zove i nalazi se skoro pa iza ugla i omiljen je dh vozačima. 550 metara nadmorske visine proteže se kroz džunglasti krajolik i čisti lunapark za bikere te se spušta u podnožje. Na poslijetku idemo u prirodne terme i uživamo u Calderia Velha. Puštamo da nas obuzmu impresije i uživamo.

Želimo i vama da se nađete blizu jednom.

Photo: Martin Bissig

Na vrh