www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
23. Lipnja 2020.

Rođen 4. srpnja 2020 – The Capital – mtb maraton

Rođen 4. srpnja 2020 – The Capital – mtb maraton

Nije film sa Tom Cruiseom, to je prvi biciklistički rekreativni maraton na Sljemenu!

Prijavi se ovdje!

 

Nakon toliko godina i toliko utrka, po prvi puta se na Sljemenu održava bike maraton, da, da, dobro čitate, bike maraton na Sljemenu pod nazivom The Capital.
_GRI7995.jpg (2.07 MB)Prošlo je dosta vremena od prvih masovnih mtb maratona koji su krenuli na Plitvicama i dug je put bio potreban da se dođe do ovoga gdje smo danas. Iako je sve skupa upalo u jednu nepoznatu kolotečinu s obzirom na COVID-19 i stvari se odvijaju više sporadično i spontano, jedno je sigurno, zaželjeli smo se natjecanja, masovnih naganjanja po šumskim singlićima i osjećaja koji se u nama rađa kada završimo jednu od staza koja u sebi nosi maratonski predznak. Kako bolje obilježiti ova neobična vremena, u kojima se nalazimo, nego da se nađemo na startu od jedne kako se čini najmasovnije utrke u ovim krajevima. _GRR0670.jpg (597 KB)Imaš bicikl, voziš se često i šuma je tvoj izbor, ovo je natjecanje na kojem se moraš pojaviti, ovo je osjećaj koji ćeš pamtiti. U jednu ruku je doista emotivna ideja koja se realizirala kod nas i koja će na Sljemenskim stazama ostaviti nezapamćeni trag. Ako ste ikada vozili rekreativni mtb maraton, onda znate o čemu pričamo, ako niste, onda je ovo jedinstvena prilika da budete dio jednog velikog koraka naprijed u hrvatskom rekreativnom mtb biciklizmu. _GRR1336.jpg (1.53 MB)Uzbuđenje na startu se ne opisuje riječima, taktiziranje u odnosu na svoje protivnike se ne spominje jer kao “nitko nije došao po rezultat” :), ali kad masa krene, svi smo tu da se sebi dokažemo, da vidimo tko je tko na sljemenskim singlićima. Natjecati ćete se protiv sebe možda više nego ostalih, jer ako niste još startali na jednom mtb maratonu, onda je to iskustvo koje donosi novu dimenziju.
untitled-326.jpg (2.36 MB)Tri staze, različitih dužina i visina koje ćete prevaliti, će kretati sa istog mjesta podno Sljemena i tamo će masa biciklista već znati gdje su jer su to nebrojeno puta prošli na svojim vikend vožnjama.IMG_8538.jpg (3.27 MB)Small staza će brojiti 18 kilometara i 890 metara visinske razlike koju ćete prevalit do cilja. Da li je to za vas? Ako ste na Stravi, ako skidate komove ili imate već neku uhodanu ekipu s kojom se vozite onda će ovo možda biti premali zalogaj za vas, tehnički relativno jednostavna, sa usponom u jednom komadu, ova staza će vam dati uvid u mtb maraton. Ako niste nikad probali, ovo je staza za vas, ako ste pak odvaljivali i duže staze, bili spretni na spustu i snalazite se na tehničkim segmentima, onda predlažemo da odaberete onu zahtjevniju.

Medium je ono što iz našeg iskustva bude najposjećenija staza na mtb maratonima, popularno zvana “srednja” staza, jer je srednja po zahtjevnosti i srednja po dužini i po svemu je izvediva pa čak i za one početnike sa dosta kondicije. 38 kilometara i 1500vm će biti sasvim dovoljno da osjetite što je to izuti se iz cipela. Oni koji voze srednju stazu će morati više raditi, imati u nogama, imati u tehnici i kalkulirati kada stisnuti, kada odmarati, kada piti... odličan osjećaj ;).
IMG_8483 2.jpg (3.33 MB)Large sa 64 kilometra i 2500 vm je već za one ozbiljne koji su svaki dan na biciklu, paze na puls, ne nose ruksak na vožnju, voze u dresovima i briju noge:). Nekad se i na toj stazi znaju okušati ozbiljni rekreativci i ne požale, važno je da se vratite prije zatvaranja :), ali svejedno, izazov je okušati se na takvoj stazi. Mi smo na kraju ipak više za srednju, nismo profići, želimo se malo i ganjati, a nakon dva sata pentranja i gaženja obično opcija ganjanja na spustu zna biti opasna jer ste umorni i niste dovoljno spremni za to. Ove duge uvijek prepuštamo onim brzim koji su prvi na startu, ne pričaju s nikim i čekaju pucanj da mogu krenuti.

E-Bike za kraj broji 38 kilometara i 1500 visinske i kao takva će za sve one na struju biti dobar izazov u kojem je važno procijeniti sebe, procijeniti svoj bicikl, bateriju i izdržljivost. Strateški bismo rekli da je na električnom biciklu puno zahtjevnije prognozirati svoju izdržljivost u kombinaciji sa baterijom jer nijedna baterija vam neće pomoći ako je prazna, a prazna baterija na usponu nije opcija ako ste na električnom biciklu. Ovo je kategorija za sebe i nosi svoje čari koje smo nebrojeno puta spomenuli i na kraju, kao i svima ostalima, i onima na električnim biciklima skidamo kapu na cilju ;). Ništa manje zahtjevno natjecanje nego kod ostalih, više kombiniranja i matematike i naravno dobra kondicijska spremnost, to će donijeti rezultate.
_GRR1243.jpg (1.35 MB)Nakon svega, da li ste spremni za start, da li ste spremni biti dio najmasovnijeg mtb događanja u Zagrebu, a čini se i u Hrvatskoj. Zagreb te zove, a zovemo vas i mi da dođete, da se družite i da napravimo svi zajedno nešto veliko te ostvarimo san svakog zagrebačkog bikera, da imamo maraton koji će obilježiti ova i neka druga vremena koja nam dolaze.

Treba naglasiti da će se maksimalno poštivati mjere HZJZ-a, distanca na startu i za vrijeme utrke će biti detaljno pojašnjena prije utrke. Želimo se zabaviti, ali ujedno biti odgovorni!

 

Prijavi se ovdje!

Na vrh