objavio:
07. Prosinca 2017.

Selle Italia sjedala – 120 godina savršenstva

Selle Italia sjedala – 120 godina savršenstva

Začetak vodećeg proizvođača biciklističkih sjedala počeo je prije točno 120 godina u malom selu Corsico u blizini Milana.

Tada, 1897. godine osobni prijevoz ovisio je uglavnom od bicikla, pa je Selle Italia nudila sjedala za obične, prijevozne bicikle. Danas, kada je ulogu prijevoza preuzeo automobil, taj proizvođač u ponudi ima pretežno sjedala za bicikle koji dominiraju, a to su svi modeli rekreativnih i sportskih bicikala.selle italia 1.jpg (199 KB)

Selle Italia je proizvođač koji dijeli vrijednosti bez kojih nema dugotrajnog uspjeha: neprekinuta inovativnost u dizajnu, korištenje najboljih materijala i uvođenje suvremenih tehnologija su jamac uspjeha svih proizvođača, a Selle Italia je to spoznala vrlo rano i taj pristup zadržala do današnjih dana.

Duge godine dominacije na sportskoj sceni u svim vidovima biciklizma vezale su mnoge šampione uz njihova sjedala: Eddy “Cannibal” Merckx, Francesco “The Sheriff” Moser, Miguel “Big Mig” Indurain, nezaboravni Marco “Pirate” Pantani i Ivan “The Terrible” Basso samo su neki od stotina najboljih vozača svijeta koji su svoje pobjede izborili iz Selle Italia sjedala. Ujedno, to su ljudi koji su svojim sugestijama i zahtjevima dopunjavali dizajn koji je zaslužan za globalni uspjeh proizvođača.selle italia 3.jpg (141 KB)

Svaki pojedini model sjedala je plod neprekinutih istraživanja i razvojnih programa. Detaljne znanstvene studije oko dizajna, materijala i konstrukcije upošljavaju multidisciplinarne timove sastavljene od liječnika, biomehaničkih znanstvenika, tehnologa i dizajnera kako bi sjedala bila što bliže idealnim anatomskim osloncima koja su sposobna zadovoljiti svaki zahtjev sportaša. 

U prošlosti, bilo je ponuđeno određeno sjedalo, pa je njegova vrijednost bila za nekoga veća, za nekoga manja. Danas, Selle italia proizvodi cjeli niz sjedala koja su dizajnirana kako bi najviše moguće zadovoljila određeni način upotrebe, i to za određenu anatomiju vozača. Tome služe detaljna i vrlo opsežna ispitivanja, razvoj i tehnološki pristup u izradi mnogo različitih tipova sjedala.

U toj opsežnoj ponudi nije se lako snaći, a mnogi biciklisti ne znaju odabrati sjedalo koje će im tokom vožnji biti idealno. Često se, kao kupci, rukovodimo izgledom ili težinom, izborom vanjskih, vidljivih materijala i tako se zadovoljavamo u određenim cjenovnim okvirima.selle italia smart caliper.jpg (99 KB)

Selle Italia je tim trenucima nedoumica i pretpostavki stala na kraj. Primjerice, u Keindl Sport trgovinama izbor sjedala od sada  je precizan i nema mogućnosti za pogrešnu kupnju. Koristeći IDMatch, tehnološki složen, ali uporabno jednostavan alat svatko može doznati kakvo mu sjedalo pruža maksimum zdrave i njegovom tijelu prilagođene potpore.

ID Match je revolucionarno pomagalo koje uz pomoć odabranih algoritama koji se koriste uz mjerenje nekoliko tjelesnih veličina određuje osnovne postavke za ispravan izbor sjedala. Njegova upotreba je brza i jednostavna, a funkcionalnost i preciznost je rezultat rada mikroprocesora koji obrađuje izmjerene vrijednosti i tako predlaže veličinu i oblik sjedala.

Postupak je vrlo brz  i provodi se u tri koraka:

Vanjska izmjera širine kukova; to je razmak velikih obrtača(trochanter major) femura (bedrene kosti), veličina koja je presudna za dimenzioniranje zdjelice. Slijedi mjerenje širine bedra, tj. bedrenih mišića. Pomoću te mjere određuje se dimenzija sjedala koje će odgovarati izmjerenom razmaku kako bi gibanje nogu na sjedalu bilo slobodno.

Posljednje je mjerenje kuta savitljivosti zdjeličnog sklopa prema naprijed: pomoću te veličine određuje se oblik sjedala koji pruža najpotpuniju potporu za težinu tijelu u tipično vozačkoj poziciji.

Na taj način svatko može saznati tri osnovne osobine sjedala koje je idealno baš za njogovu anatomiju, a to su širina, oblik i dizajn u smislu punih ili sjedala sa otvorima.

Koliko je sjedalo važno, i koliko utječe na naše prihvaćanje bicikla kao rekreativnog ili sportskog sredstva zna svatko tko je imao prilike nakon loše izabranog sjedala odvoziti neku trasu na onom koje mu odgovara.selle italia 2.jpg (380 KB)

Sa ciljem optimizacije sjedala po tim kriterijima, Selle Italia je dizajnirala svoju ponudu u šest varijacija koje su dodatno proširene još i varijacijama u debljini ispune. Ali, kako se snaći u toj množini modela? Jednostavno; unoseći izmjerene veličine u ID Match, taj će alat dati točnu preporuku za idealno sjedalo. Pratite nas redovito jer sljedeći tjedan donosimo detaljne upute kako odabrati idealno Selle Italia sjedalo.

Za sve dodatne informacije posjetite Keindl Sport trgovine u Vitezićevoj ulici 1a ili Reljkovićeva ulica 2 u Zagrebu, te internet stranicu.

Photo: Selle Italia

Na vrh