www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
30. Kolovoza 2017.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske
9 fotografija

Utrkom u Grožnjanu završeno je još jedno izdanje MTB XCO Kupa Hrvatske na koji svoj osvrt daje i Biker!

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 1

Ukupno 6 utrka ove je godine natjecateljima donosilo bodove za MTB XCO Kup Hrvatske. Baš kao što i priliči, većina utrka koje su se bodovale za najprestižnije domaće natjecanje bilo je u Hrvatskoj, a naši su natjecatelji po bodove u susjednu Sloveniju trebali skoknuti samo jednom. Utrke su se naime održale u Premanturi, Vodicama, Samoboru, Otoku,  Grožnjanu i u Slovenskom Kočevju.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 1

U MTB XC Kupu Hrvatske ove se godine natjecalo ukupno 186 natjecatelja iz 34 hrvatska kluba. Najveći broj natjecatelja u 2017. godini bio je u kategorijama veterana A i veterana B (op.a. 21 i 24 natjecatelj), a posebno veseli i značajno povećanje natjecatelja u mlađim natjecateljskim kategorijama. Primjerice, u kategoriji kadeta ove je godine nastupilo 17 natjecatelja, u kategoriji U15 njih 12, dok je ukupno 14 natjecatelja nastupilo u kategoriji U14.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 2

Gorana Težak (KBBXS Adrenalina) i Filip Turk (BBK Šišmiš) obranili su svoje naslove najboljih i u 2017. godini u Elite&U23 kategoriji. Turk je do ukupne pobjede stigao sa samo tri pobjede, a za nijansu uspješnija bila je Težak koja ih je na kraju sakupila četiri! Niti Turk, niti Težak nisu imali preveliki pritisak konkurencije izuzev Majde Horvat (BK Mura Avantura) koja je svojim prisustvom i trudom na većini utrka Težak prisiljavala na maksimalan angažman. Turku je pak jedina ozbiljna konkurencija bio Matija Meštrić (BK Maraton Kreidler) koji se sa četiri druga mjesta morao zadovoljiti i drugim mjestom ukupnog poretka. Ostali natjecatelji ili nisu vozili dovoljan broj utrka ili im se nisu poklopile zvijezde!

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 3

U kategoriji juniora pobjede su odnijeli trenutno naši najbolji juniori Marko Vujević (BGK TUškanac) i Ania Žufić (BK Maraton Kreidler).  Oboje su od izravnih konkurenata izgubili samo jednu utrku što im je samo pokvarilo statistiku ali ne i značajnije utjecalo na ukupnu pobjedu. Vujeviću je jedina ozbiljna konkurencija tako bio samo Josip Meštrić (BK Maraton Kreidler), ali vjerojatno bi bilo drugačije da se na početku sezone nije ozlijedio mladi i talentirani Anthony Bilić (KBBXS Adrenalina) ili pak da je utrke vozio najtrofejniji Hrvatski biciklist Roko Fržop (BBK Orlov krug) koji se polako ali sigurno "prešaltava" na cestovne utrke. Bilo kako bilo, pobjede Vujević i Žufić i više su nego zaslužene tim više što je i ove godine vidljiv njihov napredak.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 4

Najveća konkurencija natjecatelja zasigurno je ona u kategoriji kadeta. Iako je pobjedu u ukupnom poretku ove godine odnio Stjepan Hunjak (BK Maraton Kreidler) vrlo lako se moglo dogoditi da ona ode u ruke njegovim momčadskim kolegama Mirku Budimliću ili pak Timoteju Kocenu. Pored njih važnu ulogu već je i ove godine imao i Luka Okmažić (BK Makarska), a iz prikrajka vreba Lovro Posel (BK Mura Avantura). Ne čudi nas stoga činjenica da su razlike među njima minimalne, njihov napredak iz dana u dan maksimalan. Sve nas skupa veseli njihov rad i rezultati koje postižu u zemlji, ali i inozemstvu. Od natjecatelja iz ove kategorije očekujemo značajne rezultate narednih godina.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 5

U konkurenciji kadetkinja pobjedu je donijela Karmen Škiljić (BBK Pakoštane) iako joj je za vratom puhala Larisa Bošnjak (BBK Šišmiš) koja će joj zasigurno račune pokušati pomrsiti vrlo skoro.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 6

U konkurenciji početnika najviše su uspjeha ove godine imali natjecatelji biciklističkog kluba Montes koji su pobjede odnijeli u većini kategorija. Dante Rosanda i Anja Nadu tako su pobjede odnijeli u kategoriji početnika U15, Noa Antolović i Amelie Lipovac u kategoriji početnika U13, Lena Nadu u kategoriji početnika U11 i Toni Milun u kategoriji U9. Apsolutnu dominaciju mladih Galićevih nada svojim su pobjedama spriječili Ivan Okmažić (BK Makarska) u kategoriji U14,  Marko Turčić (BBK Grožnjan) u kategoriji U11 i Lucija Gita Radulović (BBK Orlov krug) u kategoriji početnica U9.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 7

Itekako dobra konkurencija bila je i u kategoriji veterana A gdje je na kraju pobjedu odnio Tomislav Barešić (BBK Orlov krug). Na jug Hrvatske, točnije u Otok, otišla je ukupna pobjeda i u kategoriji veterana B. Najbolji u toj najbrojnijoj kategoriji bio je Ivan Bašić (BK Kamešnica). Krešimir Pavičić (BBK Požega) i živuća legenda domaćeg biciklizma Gršo Mataija (BK Crikvenica) odnijeli su pobjede u kategorijama veterana C i D, Nikola Vrbanc (BK Vid Ročić) bio je najbolji u kategoriji sport koja polako ali sigurno gubi na kvaliteti i kvantiteti natjecatelja.

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 8

Zanimljivo je primjetiti kako se u konkurenciji klubova borba za ukupnu pobjedu do samoga kraja natjecanja vodila između dva kluba koja su najpoznatija prije svega po svojim mladim snagama, odnosno natjecateljima u mlađim starosnim kategorijama. BK Maraton Kreidler uspio je na kraju sa popriličnom razlikom (op.a. 285 bodova) pobjedu odnijeti ispred BK Montes i KBBXS Adrenalina. KBBXS Adrenalina treće mjesto ukupnog poretka osvojila je zahvaljujući odličnim nastupima njihova natjecatelja na posljednjoj utrci pa se još jedan klub sa odličnim mladim natjecateljima BK Mura Avantura morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Razlika između njih na kraju je iznosila malenih 8 bodova!

 

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 9

Na kraju još jedne sezone MTB XCO Kupa Hrvatske usuđujemo se zaključiti kako je natjecanje i ove godine prošlo bez većih problema i kako su organizatori svih utrka opravdali povjerenje prije svega kvalitetom organizacija istih. Nikako ne smijemo ne spomenuti najmlađe natjecatelje koji će, ako nastave sa predanim i marljivim radom, kreirati još bolju i svjetliju budućnost hrvatskog brdskog biciklizma! Nadamo se i da će Hrvatski biciklistički savez slijedeće godine još više snage usmjeriti na podizanje kvalitete i prepoznatljivosti MTB XCO Kupa Hrvatske, a samim time i dodatne promocije domaćeg brdskog biciklizma i natjecatelja koji to zasigurno zaslužuju!

 

Težak i Turk ponovno najbolji u MTB XCO Kupu Hrvatske slika 10

Photo: Matej Damijanić (Arhiva 2017 / XCO Izgubljena ovca 2017 / BBK Grožnjan)

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh