www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
16. Travnja 2018.

Tour of Croatia 2018 - timovi

Tour of Croatia 2018 - timovi

Sutra, u utorak 17. travnja, u Osijeku počinje četvrto izdanje utrke Tour of Croatia, a ususret starta objavljujemo imena i opis timova koji će na utrci nastupiti.Tour002.jpg (167 KB)

HOLOWESKO CITADEL P/B ARAPAHOE RESOURCES
Američka momčad u vlasništvu bivšeg biciklista Georgea Hincapiea, jednoga od najboljih pomagača odnosno 'domestiquea' svih vremena, koji se naradio za nebrojene pobjede Lancea Armstronga, Alberta Contadora i Cadela Evansa, pa tako i prilikom njihovih trijumfalnih pohoda na Tour de France, nova je u društvu UCI-jeve profesionalne kontinentalne klase.
Ove je godine momčad doputovala na prvu pravu europsku turneju, odnosno tek drugu nakon 2013., kada su se natjecali u statusu kontinentalne momčadi.
Zablistali su čim su spustili bicikle na tlo Starog kontinenta. Sudjelujući u prvoj utrci, Touru de Normandie, odmah su preuzeli glavnu riječ. Ovogodišnje pojačanje, mladi Švicarac Fabian Lienhard, odnio je pobjedu u prvoj etapi te u žutoj majici vodećeg u ukupnom plasmanu ostao do pete dionice utrke. Na kraju je završio na solidnom 11. mjestu. Iskusniji Amerikanac John Murphy ostvario je najbolji plasman za momčad zauzevši deveto mjesto, dok je još jedna ovogodišnja prinova, 24-godišnji Danac Nicolai Brøchner, završio 13. Sva trojica nastupaju na Touru of Croatia.
Cilj europske turneje jest steći momčadsko iskustvo u sasvim novom okruženju, ali se i što bolje pripremiti za Tour of California, najbitniju utrku za Holowesko Citadel u ovogodišnjem kalendaru, za koju se nadaju dobiti pozivnicu organizatora.Tour007.jpg (156 KB)
NIPPO-VINI FANTINI EUROPA OVINI
Nippo-Vini Fantini talijanska je momčad pogonjena kapitalom japanskoga građevinskog diva Nippa i ciljem da, osim talijanskoga, razvija japanski biciklistički talent u vremenu pred Olimpijske igre koje će se u Tokiju održati 2020. godine. Iz tog je razloga u momčadi aktivno šest japanskih biciklista.
Vođe momčadi su Marco Canola, predvodnik momčadi na prošlogodišnjem izdanju Toura of Croatia, te legendarni 36-godišnji Talijan Damiano Cunego, pobjednik Gira d'Italia iz 2004.
Cunegu je ovo oproštajna sezona. Od talijanske se publike namjeravao oprostiti na ovogodišnjem Giru, čemu je TOC trebao biti kvalitetna prethodnica, pa bismo gotovo sigurno imali priliku vidjeti još jednoga velikog šampiona. Nećemo ga, međutim, vidjeti u Hrvatskoj, a definitivno niti na Giru, pošto su organizatori uskratili pozivnicu njegovoj momčadi, i to drugu godinu uzastopce.
Nippo-Vini Fantini prošle je godine prvi put nastupio na TOC-u, a kapetan Marco Canola, koji i ove godine predvodi talijanski sastav, bio je najbolje plasirani vozač momčadi na 21. mjestu generalnog poretka.Tour005.jpg (153 KB)CCC SPRANDI POLKOWICE
Poljaci su redoviti gosti Toura of Croatia i zasad njegova najuspješnija momčad. U njihovim je redovima ove sezone bilo vrlo prometno. Radne su sredine promijenili dobro nam poznati Maciej Paterski, Jan Hirt, Felix Großschartner, Branislav Samojlov i Marcin Bialoblocki. Austrijanac Großschartner, novi član BORA-hansgrohea, nastupio je na sva tri izdanja najveće hrvatske biciklističke utrke, Paterski, Samojlov i Bialoblocki natjecali su se dva puta, a Hirt jednom, i to prošle godine.
Rezultati koji je tim postizao u Hrvatskoj apsolutno su impresivni. U momčadskom su poretku osvojili prvo mjesto 2015. i 2017. godine, uz treće mjesto 2016. Na prvom izdanju TOC-a dominirao je Maciej Paterski pouzimavši sve majice osim bijele, namijenjene najboljemu mladom biciklistu.
Na prvom izdanju Toura of Croatia čak su petorica CCC-ovih vozača završili utrku u Topu 10, 2016. Victor de la Parte i Felix Großschartner zauzeli su treću i četvrtu poziciju u ukupnom plasmanu, dok su lani trojica pronašla mjesto među sedmoricom najboljih na kraju utrke. Trećeplasiranog Hirta i (ponovno) četvrtoplasiranog Großschartnera više nema, no u momčadi je zato i dalje Michal Schlegel, sedmoplasirani na kraju prošlogodišnje utrke, k tome i osvajač bijele majice za najboljega mladog vozača na TOC-u. Niti on, međutim, nije na preliminarnom popisu za četvrto izdanje utrke.
Pitanje je je li momčad i ove godine zadržala snagu iz prošlih sezona. Apsolutno prvo ime momčadi danas se čini Marko Kump, pristigao u ovosezonskom transferu iz WorldTour momčadi UAE Team Emirates. Na TOC-u je Slovenac, sprinterski specijalist, pobjeđivao u dresu Adria Mobila još 2015. godine. Nakon dviju godina u najvišemu, WorldTour razredu, spustio se razinu niže. I predvodit će momčad u Hrvatskoj.Tou001.jpg (164 KB)ROOMPOT - NEDERLANDSE LOTERIJ
Putnička agencija Roompot Vakanties i Nacionalna lutrijska kuća ujedinjeno podupiru svenizozemsku biciklističku momčad, pokrenutu uoči sezone 2015. s dodijeljenom licencom profesionalne kontinentalne momčadi. Na Touru of Croatia Nizozemci se pojavljuju prvi put. Momčad broji ukupno 18 vozača, od kojih su svi Nizozemci.
Lice po kojem se Roompot prepoznaje zasad je njihov sportski direktor Michael Boogerd, najpoznatiji po dugogodišnjoj karijeri u Rabobanku, dvjema etapnim pobjedama na Tour de Franceu i slavljem na utrci Paris – Nice.
Zanimljivo je da se Boogerd početkom godine vratio ulozi sportskog direktora momčadi nakon što je dvije godine proveo odrađujući suspenziju zbog dopinga koji je priznao 2013. Vodstvo momčadi dopustilo mu je povratak "cijeneći njegovo neosporno sportsko znanje i ljubav prema biciklizmu". Tour009.jpg (118 KB)ISRAEL CYCLING ACADEMY
Izraelska profesionalna kontinentalna momčad ove se sezone drastično pojačala u evidentnom pokušaju iskoraka na međunarodnoj biciklističkoj sceni. Razloga za to ima više. Prvi i osnovni jest taj što ovogodišnje, 101. izdanje Gira d'Italia starta četvrtog svibnja u Jeruzalemu. To je pak bio osnovni razlog zašto je organizator talijanske Grand Tour utrke dodijelio izraelskom timu jednu od četiri pozivnice. Bit će to debi izraelske momčadi na Grand Tour utrkama, odnosno na jednome od triju najvećih biciklističkih natjecanja.
Ekstra dimenziju momčadi će prvenstveno dati dvojica prekaljenih biciklista iz World Tour momčadi. Ruben Plaza 38-godišnji je Španjolac pristigao iz Mitchelton-Scotta. Tijekom plodonosne   je karijere skupio 12 nastupa na trima najvećim utrkama, pobjeđujući etape na Vuelti e España i Tour de Franceu. Na Vuelti 2005. bio je šestoplasiran u generalnom plasmanu, dok je pet godina kasnije Tour završio na desetom mjestu.
Belgijac Ben Hermans u najzrelijim je sportskim godinama (31), te je predviđen za nositelja momčadskih aspiracija na Giro d'Italiji. On je tri puta dosad nastupao na Giru, a dva puta na Vuelti. Stigao je iz BMC Racing Teama.
Uz uistinu ozbiljne i kompetitivne prinove, spremne izdići razinu momčadi za stepenicu ili dvije, Izraelce će na Giru predvoditi aktualni latvijski prvak u cestovnom biciklizmu Krists Neilands, čovjek s tek 23 navršene godine i 16 mjeseci boravka u momčadi, kojem će to biti premijera na Grand Touru.
Za nas je važnije da će Neilands predvoditi Israel Cycling Academy na Touru of Croatia.
Eksplozivno je Latvijac nedavno nastupao na Tirreno-Adriaticu, upuštajući se u višestruke bjegove. Jednako se ponašao i prvom sljedećom prilikom, na najdužoj jednodnevnoj biciklističkoj utrci na svijetu Milan – San Remo, kada je sjajno napao pri usponu na legendarni uspon Poggio, izazvavši trenutačnu i pravovremenu reakciju konačnog pobjednika Vincenza Nibalija.
Baš poput Neilandsa, koji u Hrvatskoj nastupa prvi put, ekstremno napadački i agresivno, od prvog izdanja Toura of Croatia voze članovi izraelske momčadi. Kad bi se zbrojili kilometri provedeni u bjegovima, Israel Cycling Academy vjerojatno bi se pokazao najpoduzetnijim timom u trogodišnjoj povijesti TOC-a.Tour008.jpg (111 KB)CAJA RURAL-SEGUROS RGA
Španjolski tim s profesionalnom kontinentalnom licencom prošle je godine premijerno nastupio na Touru of Croatia. Završili su utrku kao treća najbolja momčad, a Jaime Roson Garcia pritiskao je Vincenza Nibalija do samog kraja utrke. Točnije, ušao je mladi Španjolac, od ove sezone član Movistara, s kockastom majicom vodećeg u ukupnom poretku u posljednju, šestu etapu utrke, nakon što je svladao Nibalija u finišu pete etape na Poklonu, ali je u posljednjoj dionici zakazao završivši natjecanje na drugom mjestu.
Najboljeg vozača Sergija Pardille neće biti ni ove godine na Touru of Croatia, ali u sastavu će se zato naći brojni dobri vozači poput Mauricija, Schultza, Ferrarija i Yssaada, redom konkurenata za uvrštenje u sastav koji će kasnije ove godine, sedmi put uzastopce, nastupiti na Vuelti e España.Tour006.jpg (102 KB)BICICLETAS STRONGMAN-COLOMBIA COLDEPORTES
Mlada kolumbijska momčad – i po povijesti (osnovana 2015.), i po sastavu – prošle je godine na Touru of Croatia nastupila prvi put. Rezultat je bio prilično zapažen: zauzeli su sedmo mjesto u konkurenciji 20 momčadi, dok je Oscar Sanchez kao najbolji pojedinačni predstavnik u konačnici zauzeo deseto mjesto. Danas Sancheza više nema u momčadi, pa će Kolumbijce na TOC-u predvoditi 23-godišnji Eduardo Estrada. Riječ je o vrlo mladoj momčadi, u kojoj je po godinama (27) najstariji Aristobulo Cala Cala. Kad je nastup u Hrvatskoj u pitanju, ambicija, međutim, ne nedostaje: sportski direktor Luis Alfonso Cely najavio je da momčad i ove godine želi ostaviti dobar dojam: "Konkretni ciljevi su momčadski plasman u Top 5 te jedna etapna pobjeda", najavio je Cely.
MsTINA-FOCUS
MsTina-Focus novoformirana je rumunjska momčad s kontinentalnom licencom, oslonjena na talijansku biciklističku pamet i dugoročno fokusirana na razvoj biciklističkog sporta u Rumunjskoj.
U potpunosti sastavljen od talijanskih i rumunjskih biciklista, novi će tim u počecima živjeti od rezultata mlađih i slabije poznatih talijanskih biciklista koji će dobiti priliku neometano razvijati vlastite potencijale. Prvo ime momčadi, ujedno i tima prijavljenog za Tour of Croatia, 24-godišnji je Federico Zurlo, angažiran nakon dvogodišnjeg nastojanja da se nametne u World Tour momčadima (Lampre Merida, UAE Team Emirates). Ostatak talijanske okosnice transferiran je iz Vini Fantinija. Jedan od vozača u sastavu, Riccardo Stacchiotti, nastupio je na prošlogodišnjem izdanju Toura of Croatia.Tour004.jpg (167 KB)MERIDIANA KAMEN TEAM
Hrvatska momčad nastupit će i na četvrtom izdanju Toura of Croatia, s već dobro poznatim adutima i sličnim ambicijama. Za momčad je ove godine nakon dvogodišnje epizode u Synergy Baku Cycling Projectu, potpisao 23-godišnji hrvatski biciklist Josip Rumac, donoseći time novu kvalitativnu dimenziju. Meridiana Kamen Team iz Pazina je dvama izdanjima Tour of Croatia završavala na sedmom mjestu, da bi lani zauzeli osmo. Emanuel Kišerlovski najuspješniji je momčadski predstavnik na TOC-u sa sedmim, 18. i 30. mjestom u generalnom plasmanu kroz protekle tri godine. Stariji će brat Kišerlovski (33 godine) biti Meridianina perjanica i ove sezone, premda je bolji rezultat izvjesno očekivati od tri godine mlađeg Talijana Mattea Rabottinija, po rezultatima najboljega timskog vozača, koji je prošle godine utrku završio na 26. mjestu.a009.jpg (1.40 MB)

ADRIA MOBIL
Još jedan redoviti i redovito uspješan sudionik Toura of Croatia slovenski je Adria Mobil Team. Na prvim su dvama izdanjima utrke Slovenci zauzimali drugo mjesto momčadskog poretka, krojeći pritom sam vrh ljestvice pojedinačnoga generalnog plasmana.Današnja zvijezda svjetskih razmjera i trenutno najbolji slovenski biciklist Primož Roglič, koji je ovog mjeseca postao treći Slovenac u povijesti s pobjedom na utrkama najvišeg ranga odnosno Svjetske serije, slavivši na Utrci po Baskiji, 2015. je zauzeo drugo mjesto ukupnog poretka, iako je u tom trenutku prošlo tek par sezona otkako je skijaško skakanje zamijenio biciklizmom. Ove godine nećemo gledati Rogliča, ali zato hoćemo drugoga sjajnog Slovenca i biciklista koji u svojoj karijeri ima velike pobjede, a riječ je o 34-godišnjem Janezu Brajkoviču, ovogodišnjem pojačanju momčadi iz Novog Mesta. Brajkovič, prvi Slovenac s pobjedom na jednoj utrci Svjetske serije (Criterium de Dauphine 2010. godine) vratio se u momčad iz koje je potekao nakon 13-godišnje karijere. Punih je deset sezona nastupao za World Tour momčadi, pri čemu je 2012., noseći Astanine boje, završio Tour de France na visokomu devetom mjestu. U momčad u kojoj je počeo karijeru prije 17 godina Brajkovič se vratio iz tima Bahrain Merida Pro Cycling Team. Ostaje pitanje je u kakvoj je Brajkovič formi, a ali ako će noge biti dobre, radi se o kandidatu za najviši plasman. Podršku sjajnih timskih suradnika sigurno će imati, jer Slovenci stižu s veteranima Toura of Croatia: Žigom Grošeljem, Juretom Golcerom i, naravno, Radoslavom Roginom, 40-godišnjakom koji je na dosadašnjim izdanjima utrke redom upisivao 26., 5. i 11. mjesto.a006.jpg (1.60 MB)LJUBLJANA GUSTO XAURUM
Slovenski tim iz UCI-jeve kontinentalne serije nastao je 2017. godine fuzijom slovenskog KD Roga i tajvanskoga Attaque Teama Gusto, koji se te godine bio raspao, samo tri godine nakon osnivanja.
Kostur momčadi danas čine mladi slovenski vozači stasali u Rogu, poput Žige Jermana i Tadeja Pogačara. Taj će dvojac predvoditi momčad na Touru of Croatia. U timu se uz gro slovenskih nalazi još nekoliko australskih te biciklista iz zemalja Dalekoistočne Azije.a011.jpg (2.55 MB)

Photo: KL-photo

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh