objavio:
08. Kolovoza 2017.

Trek OCLV MTB karbon

Trek OCLV MTB karbon

Predstavljamo Trek OCLV Mountain Carbon zahvaljujući kojem ćete svoj bicikl voziti sa puno samopouzdanja, sigurnosti i povjerenja, ali i doživotnom garancijom na okvir!

Svjedoci smo razvoja novih tehnologija u gotovo svim industrijama koje upravo zahvaljujući njima rastu iz dana u dan. Niti svijet bicikala nije iznimka. Materijal koji se konstantno razvija i iz godine u godinu postaje sve bolji i bolji je onaj od kojega se izrađuju okviri bicikla. Karbonska vlakna, odnosno karbonski okviri na biciklima danas su nezaobilazni na tržištu. Poznato je da je karbon kao materijal lakši od aluminija i da povećava čvrstoću i snagu bicikla. Posebno to dolazi do izražaja kod "hi-end" bicikala. Možemo slobodno reći da su karbonski okviri sada dostupni na gotovo svim cestovnim biciklima čija cijena prelazi 10.000 kuna i takvi bicikli pomalo su nezamislivi u kombinaciji sa bilo kojim drugim materijalom.

Kod brdskih bicikala u ponudi svakodnevno gledate modele koji se rade od karbona ili one nešto jeftinije koji se rade od visoko kvalitetnog aluminija. Iako su i karbonski modeli brdskih bicikala također već nekoliko godina prisutni na tržištu ne možemo staviti ruku u vatru i reći da još uvijek ne vlada strah kod novih kupaca. Da li je karbonska rama dovoljno čvrsta da ne dođe do puknuća uslijed naprezanja ili udarca nekog predmeta u okvir bicikla samo je jedno od pitanja koje si mnogi još i danas postavljaju.

Odlučili smo stoga progovoriti o karbonu za koji sa sigurnošću i iz iskustva možemo reći da neće iznevjeriti. On dolazi iz Trekove tvornice bicikala i poznat je pod nazivom OCLV Mountain Carbon!

Na većini šumskih ili pak makadamskih staza koje ćete voziti sa vašim MTB biciklom doživjeti ćete situaciju da vam se komad kamena, stijene ili nekog drugog predmeta nenadano podigne sa podloge i udari u donju cijev okvira ili pak cijev stražnjeg trokuta. Upravo su ta mjesta na MTB biciklima najranjivija i na njima najčešće dolazi do oštećenja okvira. Trekovi inženjeri toga su naravno itekako svjesni i upravo zbog toga su razvili posebnu vrstu karbona OCLV specifičnu baš za MTB bicikle.

Upravo ta vrsta karbona specifično je izrađena kako bi zadržala svoju kompoziciju i tvrdoću čak i u najekstremnijim uvjetima. Iz tog razloga donji dio donje cijevi okvira kao i cijevi okvira na zadnjem trokutu okvira izrađen je od još čvršćeg karbona. Na taj način otporniji je i čvršći na bilo kakva oštećenja u usporedbi sa biciklima koje koriste klasični karbon ili pak one sa aluminijskim okvirom. Zanimljivo, test OCLV MTB karbona u Trek tvornici vrši se testom udarca pomoću oštrog predmeta težine 1050 grama koji udara u okvir brzinom preko 60 km/h. Prilikom testiranja na aluminijskom okviru uočeno je da će nakon takvog udarca okvir na tom mjestu ostati udubljen i nakon daljnjeg korištenja postati potpuno nevozljiv. Kod testiranja na običnom karbonu nakon istog udarca pojavile su se malene rupture na mjestu udarca koje su se s vremenom počele širiti i okvir je isto tako nakon veoma kratkog vremena postao nevozljiv. Međuti, prilikom testiranja na OCLV MTB karbonu udarac je prouzročio pritisak na okvir, ali rama nije zadobila nikakve rupture u karbonskim vlaknima. Na mjestu udarca bila su vidljiva tek estetska oštećenja, ali integritet i čvrstoća samog okvira ostali su nepromijenjeni. 

Trekovi inženjeri nisu se ovdje zaustavili nego su otišli i korak dalje. Na donji dio donje cijevi okvira postavili su tzv. "Carbon Armor". Ta svojevrsna vanjska zaštita izrađena je od "elastomur" materijala i služi kako bi usporila bilo koji udarac koji bi mogao oštetiti taj dio okvira. Osim što usporava udarce, zaštita ujedno i raspršuje sile udarca.

Ne čudi stoga da svi ljubitelji Trek bicikala na iste sjedaju sa puno samopouzdanja, sigurnosti ali i povjerenja koje im je možda i najvažnije. Naime, možda niste znali ali prvi Trek bicikl koji je izrađen prije više od 40 godina i dan danas je pod garancijom. Ukoliko se i dogodi oštećenje okvira ne očajavajte! Sa doživotnom garancijom pokriveni ste sve dok vozite Trek bicikl.

Photo: Trek

Na vrh