www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
10. Srpnja 2017.

Veličanstveno u Lenzerheidu

Veličanstveno u Lenzerheidu
5 fotografija

Protekli vikend protekao je u znaku Svjetskog MTB Kupa koji se održao u Lenzerheideu (Švicarska).

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 1

Vikend u Lenzerheide-u je započeo kvalifikacijama u DHI disciplini, a završio zasigurno najuzbudljivijom XC utrkom ove sezone u kojoj je ponovno najbolji bio domaći Nino Schurter (Scott)!

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 1

Međutim, krenimo redom! Od 7. do 9. srpnja sve oči biciklističkih zaljubljenika bile su treći puta u povijesti uprte u to predivno Švicarsko mjesto koje je ugostilo najbolje DH i XC natjecatelje svijeta. Bila je to peta utrka sezone za spustaše i četvrtka utrka za najbolje cross-country natjecatelje svijeta koji su u velikom broju došli u mjesto tim više što će ono slijedeće godine ugostiti Svjetsko prvenstvo! Već od petka na stazama je bilo itekako živo, a prva dva dana oči su bile uprte najviše u najbolje spustašice i spustaše. Oni su naime već od odrađivali svoje kvalifikacije kako bi u subotnjem finalu ostvarili što bolji plasman.

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 2

Najviše uspjeha u tome imali su Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) i Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) koji tako sada svaki imaju dvije pobjede ove sezone! Minnaar je svojom 21. pobjedom na utrkama Svjetskog Kupa samo povećao svoje ukupno vodstvo, dok je Nicole pobjedom tek zasjela na mjesto vodeće u ukupnom poretku!

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 3

Baš kao i na većini utrka do sada u muškoj konkurenciji, o pobjedi su odlučivale stotinke. Troy Brosnan (Canyon Factory Racing DH) i Danny Hart (MS Mondraker Team) tako su se morali zadovoljiti drugim i trećim mjestom dok je zasigurno najtužniji protekloga vikenda bio Aaron Gwin (The YT MOB) koji je sa najboljim vremenom kvalifikacija i prvih nekoliko mjerenja finala bio najbrži. Gwin je međutim probušio gumu i samim time izgubio šanse za postolje i još jedan zapažen nastup.

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 4

Nedjeljni je pak dan započeo utrkama najboljih XC natjecateljica i natjecatelja do 23 godine u kojima su pobjede odnijeli Kate Courtney (Specialized Racing) i Martins Blums (ZZK). Nakon njihova nastupa na i oko staze počela je sve veća gužva jer približavale su se glavne utrke, one najboljih Elite natjecateljica i natjecatelja.

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 5

U onoj prvoj, ženskoj, Annie Last (OMX Pro Team) ispisala je povijest Velike Britanije i odnijela pobjedu nakon veličanstvene i bolje vožnje od jedna od najboljih svih vremena, Gunn Rite Dahle Flesjaa (Team Merida Gunn Rita) i još uvijek vodeće u ukupnom poretku Yane Belomoine (CST Sandd American Eagle MTB Racing Team).

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 6

Muška utrka ponovno je protekla u znaku trenutno najboljeg svjetskog XC natjecatelja, Švicarca Nine Schurtera (Scott Sram MTB Racing Team) koji je ostvario svoju četvrtu pobjedu sezone. Doduše, očekivalo se kako će Schurter do pobjede na domaćoj stazi stići puno jednostavnije. Međutim, za pobjedu se, na stazi na kojoj je prva utrka vožena 2014. godine u sklopu BMC kupa i u čijoj je izradi sudjelovao Ralph Naf, morao itekako pomučiti. O drami koja se odvijala na stazi tijekom svih sedam krugova utrke prepričavati će se danima, dapače tjednima, a vjerojatno i mjesecima.

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 7

Naime, protivno svim očekivanjima, na iznimno tehničkoj i kišom natopljenoj stazi niti jedan od natjecatelja nije uspio napraviti značajniju prednost već se u vodstvu izmijenjivala poprilično homogena grupa natjecatelja. U tu grupu povremeno bi se ubacio i netko iz druge grupe, a jedini koji je tijekom cijele utrke bio konstantno naprijed bio je naravno Schurter.

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 8

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 9

Pobjeda Schurtera stoga ni danas nije bila iznenađenje, međutim nastup povratnika Jaroslava Kulhavya (Specialized Racing) ili pak onaj Antona Sintsova (JBG - 1 Proffesionaln MTB Team) to je zasigurno bilo! Naime, odličan Čeh, koji iza sebe ima brojne trofeje pa i onaj sa Olimpijskih igara, se iz kruga u krug probijao naprijed ne bi li u posljednjem krugu sustigao tada drugo i treće plasiranog Maxxime Marrottea (Cannondale Factory Racing XC) i Sintsova koje je u istom krugu lakoćom i ostavio iza sebe. Lov na Schurtera na kraju je bio neuspješan ali u cilju je Čeh za nevjerojatnim Švicarcem kasnio samo 3 sekunde! Njegov, ali i rezultat Sintsova na trećem mjestu zasigurno je nevjerojatan baš kao i niz nepobjedivosti koji Schurter ove sezone ima iza sebe!

Veličanstveno u Lenzerheidu slika 10

Photo: UCI

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh