objavio:
17. Listopada 2017.

XC zimska liga Dalmacije ponovno jaše

XC zimska liga Dalmacije ponovno jaše
6 fotografija

Maratonom u Stankovcima započelo je još jedno izdanje najpopularnije i najmasovnije MTB lige u Hrvatskoj!

Biciklistički klub Aks je u nedjelju 15. listopada organizirao brdsko-biciklistički maraton u Stankovcima koji sada već tradicionalno otvara sezonu XC zimske lige Dalmacije. Četvrtu godinu zaredom tako su u Stankovce slila gomila biciklista koji su očito kao "puške napeti" samo čekali početak lige koju iz godine u godinu obilježava pozitivna atmosfera i iznimna posječenost biciklista.

Iznimke nije bilo niti na otvorenju ovogodišnje lige jer u Stankovce je stiglo 209 biciklista čime se nastavila tradicija odličnog posjeta! Od navedenog broja njih čak 192 završilo je utrku, dok preostalih 17 utrku nije završilo iz raznih razloga. Da razloga za odustajanje bude što manje pobrinuli su se domaćini koji su pripremili prekrasnu i dobro označenu stazu na kojoj su biciklisti iskusili razne podloge na pristupačnom terenu koji nije imao niti previše metara visinske razlike (op.a. samo 250 metara).

Na svoje su tako stigli svi oni biciklisti kojima nije u krvi borba sa sekundama, ali i oni kojima liga služi za premošćivanje zimske pauze i pripreme za nadolazeću sezonu. Najviše biciklista tradicionalno se okupilo u kategoriji 30-40 godina (op.a. njih čak 66), ali niti u drugim starosnim kategorijama broj biciklista nije podbacio, dapače. Čak i u kategoriji žena okupio se respektabilan broj biciklistica, njih čak 15 što je za domaće okvire itekako značajan broj.

Na startu utrke u Stankovcima oči u oči između ostalih odmjeravala su se i neka poznata imena koja glavne uloge imaju i na puno jačim XC, ali i cestovnim utrkama. Međutim, logično je bilo da je pobjedi najbliži Ivica Mesarić (BBK Orlov krug), biciklistički doajen s juga Hrvatske koji bez obzira na godine vozi sve bolje i bolje. Očekivanja su se i ostvarila s time da je Mesariću za vratom puhao njegov klubski kolega Tonko Juras koji je u cilju u ukupnom poretku zaostao samo 1 sekundu! Još jedan član vodičkog kluba Carlo Petković odlično je iskoristio početak lige i osvojio treće mjesto u ukupnom poretku.

Osim što su bili trojica najbržih na utrci, Mesarić, Juras i Petković odnijeli su pobjede u svojim kategorijama, odnosno kategoriji 40-50, 30-40 i 20-30. U kategoriji 50+ pobjedu uvjerljivu pobjedu sa prednošću većom od 17 minuta odnio je Iztok Kuret (KD Alpe SiS). Pored Kureta uvjerljivu pobjedu u nedjelju odnio je i Bruno Paškalin (BK Fortica) u kategoriji U16, dok je u kategoriji žena pobjedu odnijela Tina Papić (BK Kairos).

Slijedeće, 2. kolo XC zimske lige Dalmacije vozi se već 22. listopada u Vodicama gdje će se održati "10. Gabrin maraton", maraton u znak sjećanja na Gabrijela Skočića i njegove prijatelje vatrogasce koji su tragično preminuli na otoku Kornat 2007. godine.

Rezultati

Photo: Denis Peroš

Na vrh