objavio:
12. Listopada 2017.

XCM Kup Hrvatske 17 - kad starci prolupaju

XCM Kup Hrvatske 17 - kad starci prolupaju

Biker donosi rezime ovogodišnjeg MTB XCM Kupa Hrvatske u kojem su pobjede odnijeli Bruno Radotić (BK Puls) i Majda Horvat (BK Mura Avantura)!

Odmah na početku valja istaknuti kako je ovogodišnje izdanje MTB XCM Kupa Hrvatske donijelo ukupno pet utrka koje su se održale u Premanturi, Trogiru, na Čiovu, Braču, u Koprivnici te Crikvenici. U navedenim su mjestima održane utrke koje su okupile točno 122 natjecatelja, ali i ponešto rekreativaca kojih doduše nema u službenom poretku Hrvatskog biciklističkog saveza jer se njihova kategorija jednostavno ne boduje. Stoga je brojka ukupnog broja natjecatelja ipak puno veća od ranije navedene.

MTB XCM Kup Hrvatske započeo je maratonom u Premanturi, a završio na Braču te s radošću možemo zaključiti kako su se svi organizatori itekako potrudili u organizaciji svojih utrka, odnosno maratona. Tako smo tijekom ove godine mogli uživati u raznolikosti staza i terena, odnosno pejsaža kojima su isti prolazili. Valja istaknuti i sve kvalitetniju organizaciju, odnosno "uslugu" koju na kraju najbolje osjete i koriste upravo oni zbog kojih se utrke i organiziraju - natjecatelji. Odmah na početku treba istaknuti i to da su u Hrvatskoj održani još neki maratoni koji bi također mogli nositi bodove za MTB XCM Kup Hrvatske jer su svojom kvalitetom i razinom organizacije na itekako visokom nivou. Jedan od itekako pozitivnih primjera je i Valamar Terra Magica koja je ove godine doduše, posve zasluženo, bila utrka prvenstva Hrvatske!

Što se pak njih tiče svakako treba pohvaliti najstarije natjecatelje, one u kategoriji veterana A, B, C i D koji su činili više od 63% ukupnog broja natjecatelja. Iako najbolji XCM natjecatelji u svijetu u načelu nisu uvijek i najmlađi, ipak bismo na startu ali i u cilju voljeli vidjeti više mlađih natjecatelja, odnosno onih u "pravim" natjecateljskim kategorijama. Dok se taj trend ne promijeni u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama najzanimljivije ćemo borbe gledati upravo u veteranskim kategorijama u kojima dominiraju "stari" lisci, odnosno natjecatelji koji su u prošlosti postizali zapažene rezultate upravo u pravim natjecateljskim kategorijama. Međutim, nije to kraj svijet jer i najznačaniji maratoni na svijetu svoju slavu duguju baš (ne)profesionalnim biciklistima i rekreativcima koji jednostavno uživaju u toj disciplini i sportu.

U najjačoj kategoriji, onoj Elite&U23 (M) uvjerljivu je pobjedu ove godine uhvatio prekaljeni Bruno Radotić (BK Puls). Radotić naime nije briljirao na utrkama, ali je do naslova najboljeg stigao zahvaljujući između ostaloga i upornosti. Radotić je naime nastupio na svim ovogodišnjim utrkama, a na njih tri se penjao na postolje! U Crikvenici je odnio pobjedu, dok je u Trogiru i na Braču osvojio drugo mjesto. Jurica Galić (BK Montes) i Milo Pilski (BGK Tuškanac) plasirali su se pak na drugo i treće mjesto ukupnog poretka MTB XCM Kupa Hrvatske u kojem je bodove osvajalo ukupno dvadeset natjecatelja.

Radotićev recept u velikoj je mjeri prekopirala i Majda Horvat (BK Mura Avantura) koja je u najjačoj ženskoj konkurenciji također bila bez konkurencije. Ruku na srce, treba napomenuti da bi Majda teško stigla do pobjede da su većinu utrka vozile sestre Težak ali s druge strane, tko im je kriv što nisu. Tako se Gorana Težak (KBBXS Adrenalina) bez obzira na svoje dvije izravne pobjede nad Horvat morala zadovoljiti drugim, a njezina sestra Zorana trećim mjestom. U kategoriji žena ukupno je bodove osvajalo devet natjecateljica.

Nešto napetije bilo je u konkurenciji juniora gdje je ukupnu pobjedu odnio manje poznati Ivor Plander (BK Osijek 2010). Planderovu pobjedu, bez obzira na dvije posljednje uzastopne pobjede, nije uspio ugroziti drugoplasirani Anthony Bilić (KBBXS Adrenalina), ali ni Marko Vujević (BGK Tuškanac) koji je upravo pobjedom otvorio ovogodišnje natjecanje u MTB XCM Kupu Hrvatske. Bilo je tu još juniora koji su mogli poremetiti planove najboljima, međutim to ove godine nije pošlo "za pedalom" primjerice Kristijanu Budimiru (BK Fortica) i Josipu Meštriću (BK Maraton Kreidler) koji su se morali zadovoljiti "samo" pojedinačnim pobjedama. U kategoriji juniorki Ania Žufić (BK Maraton Kreidler) je glatko, pored jedine konkurentice Eme Filipović (BK Biker), odsolirala do uvjerljive pobjede u ukupnom poretku.

Kao što smo i ranije napomenuli, veteranska konkurencija bila je najbrojnija tijekom cijele sezone. Još uvijek pokušavamo doznati razloge zbog kojih proteklih sezona dominiraju, barem što se brojnosti tiče, baš veterani ali očito je razlog (ne)motiviranost i (ne)razvijenost scene domaćeg MTB-a. Iskreno, bojimo se samo da će i ova šačica talentiranih MTB natjecatelja preći među svoje vršnjake u cestovnom biciklizmu i samim time dodatno "ostariti" domaći MTB.

Tko zna, možda se ipak zahvaljujući brojnosti i kvaliteti utrka u Hrvatskoj neke stvari promijene i možda MTB postane zanimljiv i onima koji u njega mogu unijeti promjene, na bolje prije svega. Jedno je sigurno, danas postoji velika razlika u broju natjecatelja na maratonima u sklopu XCM Kupa Hrvatske i nekih drugih koji na startu ipak okupljanju veći broj natjecatelja, odnosno rekreativaca. Može li tu Savez u suradnji sa organizatorima učiniti značajniji iskorak biti će vidljivo već slijedeće sezone.

Jedan od onih koji se ukazao na MTB sceni i jedno kraće vrijeme budio nadu svakako je i Tomislav Nemet (BK Osijek 2010), novi pobjednik u kategoriji veterana A. Nemet je do pobjede stigao zahvaljujući pobjedama na tri posljednje utrke. Samo bod razlike dijelio je pak drugo i treće plasiranog Tomislava Barešića (BBK Orlov krug) i njegovo imenjaka Katalenića (KK Jastrebarsko - WD40 Bike) koji je tijekom sezone odnio jednu pobjedu, baš kao i Tonko Juras (BBK Orlov krug). U najbrojnijoj kategoriji bodove je osvajalo ukupno 26 natjecatelja.

U konkurenciji veterana B do pobjede je također uvjerljivo stigao Boris Basta (BBK T-Rex) koji se specijalizirao za maratone u zemlji, ali i inozemstvu i koji na biciklu očito proživljava zvjezdane trenutke svoje karijere. Drugo i treće plasirani u ukupnom poretku bili su Zlatko Spahija (BBK Orlov krug) i Relvis Glavić (BK Novigrad), dok je ovogodišnja novost da među trojicom prvoplasiranih nema Marina Dekovića (BK Campetto) koji je pobjedu odnio samo na prvoj utrci sezone.

Milan Vrban (BK Crikvenica) ukupni je pobjednik u konkurenciji veterana C i to ispred Denisa Bukovca i Korada Gašparinia (oba BK Novigrad). Vrban je tijekom sezone odnio ukupno tri pobjede, dok su po jednu upisali Ivan Udorović (BK Lord) i Dario Radmanović (BK Mtb Istra Pazin).

Jedina osoba koja je u ovogodišnjem izdanju MTB XCM Kupa Hrvatske nastupila i odnijela pobjede na svim utrkama je jedan od najdugoviječnijih natjecatelja Gršo Mataija (BK Crikvenica). Mataija je tako bez previše suvišnih pitanja iza sebe ostavio drugo i treće plasiranog Čiru Gomojića (BK MTB Istra Pazin) i svog klubskog kolegu Sašu Muretu.

Mario Margić (BK Vid Ročić) pobjedu je pak odnio u kategoriji sport gdje su drugo i treće plasirani bili Ivan Ružman (BK Maraton Kreidler) i Luka Ištuk (BK Vid Ročić).

U konkurenciji klubova svoju prvu pobjedu u ukupnom poretku MTB XCM Kupa Hrvatske odnio je BK Maraton Kreidler, mladi klub koji je u svega nekoliko godina, zahvaljujući prije svega kvalitetnom radu sa najmlađima, uspio poharati domaćom MTB scenom. Njihovi natjecatelji bili su najbolji na posljednjoj utrci, ali su na gotovo svim utrkama (op.a. osim na jednoj) osvajali značajan broj bodova. Njihova prednost u odnosu na drugoplasirani BK Crikvenica, koji se iz godine u godinu vraća na staze stare slave, na kraju sezone tako iznosi 102 boda, a u odnosu na trećeplasirani KBBXS Adrenalina, koji u svojim redovima ima "jaka" imena, čak 130 bodova. U ovogodišnjem natjecanju ukupno je bodove osvajalo čak 40 klubova!

Iako je prava MTB sezona polako na izdisaju pred nama je još nekoliko događaja koji su prilika svima onima koji su željni adrenalina i nadmetanja sa vlastitim sobom ili pak konkurencijom. Nakon toga slijedi zimska pauza u kojoj će pak na svoje doći svi oni željni susreta sa teretanama, trenažerima ili pak vožnje u nešto manje idealnijim i humanijim uvjetima. Bilo kakvo bilo, bit će zanimljivo vidjeti mogu li "starci" i druge godine svijetla pozornice oteti svojim mlađim kolegama!

Rezultati pojedinačno

Rezultati klubovi

Photo: Petar Santini Photography

Na vrh