objavio:
17. Srpnja 2017.

XCO prvaci Hrvatske Zorana Težak i Filip Turk

XCO prvaci Hrvatske Zorana Težak i Filip Turk
7 fotografija

U Bujama su se proteklog vikenda održavale najvažnije XCE i XCO utrke sezone koje su odlučivali o novim prvacima Hrvatske za 2017. godinu!

BBK Grožnjan je naime u Bujama 15. i 16. srpnja organizirao MTB vikend pod nazivom "Dva zvonika" koji je obuhvaćao subotnju XCE i nedjeljnu XCO utrku Prvenstva Hrvatske. Buje, ali i članovi jednog od najaktivnijih MTB klubova u Hrvatskoj, su se baš kao i svaki puta do sada pokazali kao dobri domaćini pa su se natjecatelji mogli koncentrirati na utrke i borbu za naslov najboljih!

I dok je prvi dan biciklističkog vikenda u Istri donio utrke u atraktivnoj XCE disciplini, nedjelja je pak bila rezervirana za klasičnu XCO utrku za koju su se prijavili najbolji natjecatelji iz svih krajeva Hrvatske. Sukladno očekivanja i najavama Bikera pobjedu su odnijeli Zorana Težak (KBBXS Adrenalina) i Filip Turk (BBK Šišmiš) u seniorskoj XCO konkurenciji, dok su Ema Filipović (BK Biker) i domaći Karlo Brajković (BBK Grožnjan) pobjede odnijeli u "okrnjenoj" seniorskoj XCE konkurenciji.

I dok je u XCO disciplini Zorani najveća prijetnja bila njena sestra Gorana koja je u cilj, sada već po dobrom uhodanom običaju, stigla sa zaostatkom od samo jedne sekunde, Filip je za pobjedu morao nadjačati nekoliko poprilično motiviranih i pobjede gladnih natjecatelja. Međutim, Filip tradiciju nije prekinuo pa je još jedan naslov prvaka otišao u Samobor. Milo Pilski (BGK Tuškanac) nije uspio ponoviti nedavnu pobjedu nad Turkom sa prvenstva Hrvatske u usponu pa se morao zadovoljiti sa drugim mjestom i ne tako velikim zaostatkom u cilju. Iako smo od ciklokros prvaka Hrvatske za 2017. godinu očekivali i bolji rezultat i jači otpor, Matija Meštrić (BK Maraton Kreidler) morao se zadovoljiti trećim mjestom.

"Kada sam prvi put čuo da će nacionalno prvenstvo biti u Bujama bio sam sretan jer isti organiziraju utrku u Grožnjanu gdje je staza fenomenalna. Međutim, dolaskom na ovu stazu nisam bio oduševljen. Staza je bila ravna, dosadna i sa krugom od 3.6 kilometara sa oko 60 metara visinske razlike po krugu. Znao sam da ce biti jurnjave i da će biti teško raditi neku značajniju prednost" nakon utrke je izjavio stari/novi prvak Hrvatske Turk koji je svojom vožnjom bio zadovoljan pa je dodao "Od starta sam se pozicionirao na čelo grupe i kontrolirao situaciju. Zadovoljan sam svojim osjećajem i vožnjom te obranom jos jednog naslova, a još više jer sam imao određenih zdrastvenih problema još od Prvenstva Hrvatske u usponu".

U konkurenciji juniora pobjedu je odnio gotovo nepobjedivi Marko Vujević (BGK Tuškanac) pa su se Anthony Bilić (KBBXS Adrenalina) i Josip Meštrić (BK Maraton Kreidler) morali "pomiriti" sa drugim i trećim mjestom. Ania Žufić (BK Maraton Kreidler) pobjedu je odnijela u kategoriji juniorki, a isto je "za pedalom" u izjednačenoj kategoriji kateda uspjelo Stjepanu Hunjaku (BK Maraton Kreidler) koji je sve do cilja vodio "mrtvu utrku" sa Lukom Okmažićem (BK Makarska) i Mirkom Budimlićem (BK Maraton Kreidler). Hunjak je na kraju za samo jednu sekundu bio brži od spomenutog dvojca, a zanimljivo je i da ostatak kadeta nije imao prevelik zaostatak što nas itekako veseli i najavljuje svijetlu budućnost seniorskog biciklizma koja, čast nekolicini biciklista, trenutno nije na visokim granama. Zanimljivo, Hunjak je kući otišao sa dva naslova prva Hrvatske obzirom je samo dan ranije pobjedu odnio i u XCE disciplini.

Itekako stoga veseli činjenica da je na gotovo svim utrkama kategorija kadeta jedna od najbrojnijih i da su borbe za prva mjesta sve napetije i neizvjesnije, ali i da se osim muških natjecatelja pojavljuje i sve više ženskih koje se pronalaze u ovom sportu. Pohvaliti stoga svakako treba i Karmen Škiljić (BBK Pakoštane) koja je pobjedu i naslov prvakinje odnijela u kategoriji kadetkinja. Škiljić je u cilj ušla ispred drugoplasirane Samoborke Larise Bošnjak (BBK Šišmiš) i Jane Filipović (BK Biker).

Utrke najmlađih natjecatelja ponovno je obilježila dominacija biciklističkog kluba Montes čiji natjecatelji su pobjede odnijeli u ukupno šest od devet starosnih kategorija. Na vidijelo je tako ponovno isplivao njihov kvalitetan rad sa Juricom Galićem koji je uz njih same zasigurno najzaslužniji za njihov rezultat. Erik Antolović, Lena Nadu, Noa Antolović, Amelie Lipovac, Anja Nadu i Toni Milun najbolji su u Hrvatskoj za 2017. godinu u kategoriji do 11, do 13 i do 9 godina! Da slavlje BK Montes ipak ne bi bilo potpuno pobrinuli su se Ivan Okmažić (BK Makarska), Ivan Peruško (BK Axa) i Maša Klarić (BBK Orlov krug) koji su pobjede odnijeli u kategorijama do 14, do 15 i do 9 godina (žene).

Tomislav Nemet (BK Osijek 2010), Krešimir Franić (BK Opatija 2010), Mauro Hek (BK MTB Istra - Pazin) i Gršo Mataija (BK Crikvenica) prvaci su Hrvatske u kategorijama Veterana A, B, C i D., a Ivan Ružman (BK Maraton Kreidler), Tomislav Brođarac, Martina Janus u kategorijama Sport, Rekreativci i Rekreativke!

Cross-country natjecatelje do kraja sezone očekuje još i utrka Prvenstva Hrvatske u kategoriji XCM - Valamar Terra Magica 2017 - koja će se u organizaciji KBBXS Adrenalina održati 17. rujna 2017. godine!

Rezultati

Photo: Matej Damijanić

Na vrh