objavio:
31. Srpnja 2017.

Žufić, Meštrić i Vujević na Europskom MTB prvenstvu

Žufić, Meštrić i Vujević na Europskom MTB prvenstvu

Mladi natjecatelji Hrvatske MTB reprezentacije protekloga su vikenda nastupili na Europskom MTB prvenstvu koje se od 27. do 30. srpnja održalo u Italiji!

Europsko MTB prvenstvo službeno je započelo u srijedu 26. srpnja, a prva utrka održana je u četvrtak 27. srpnja kada su na stazu izašle najbolje MTB reprezentacije. Obzirom Hrvatska na ovo prvenstvo nije poslala kompletnu reprezentaciju već su istu činile isključivo naše mlade snage predstavnike u ovoj utrci nismo imali. Do pobjede je stoga puno lakše stigla momčad Švicarske reprezentacije (op.a. u sastavu Fillipo Colombo, Joel Roth, Linda Indergand, Alessandra Keller i Andri Frischknecht). Švicarske su "vurice" iza sebe tako ostavili reprezentaciju Danske i Italiju koji su nastupili u poprilično jakim sastavima.

Već u petak, 28. srpnja na nešto kraću stazu izašli su najbolji europski natjecatelji u disciplini eliminator za koju je interes po svemu sudeći sve manji i manji. Nakon odrađenih kvalifikacija uslijedilo je i finale u kojem se naslovom prvaka Europe okitio Titouan Perrin Fanier. Francuz je majicu europskog prvaka oteo branitelju naslova Danielu Federspielu koji se morao zadovoljiti drugim mjestom, baš kao i trećeplasirani Jeroen van Eck.

U kategoriji žena pobjedu je odnijela Švicarska reprezentativka Katrin Stirnemann koja je u finalu pobjedila Čehinju Barboru Prudkovu i Nizozemku Anne Terpstra. Utrka u eliminator disciplini održana je sa mnogo problema na koje su i prije i poslije ukazivali sami natjecatelji pa se sa strane činilo da su utrke organizirane čisto radi reda. Hrvata na ovim utrkama nije bilo pa su naše oči najviše bile uprte na subotu i utrke najboljih juniora starog kontinenta.

Naša su očekivanja za navedene utrke bila itekako visoka obzirom su nas u muškoj utrci predstavljala dva mlada i odlična juniora Josip Meštrić i Marko Vujević, dok nas je u ženskoj utrci predstavljala također odlična juniorka Ania Žufić. Meštrić i Vujević sudjelovali su i na UEC MTB trening kampu koji se uoči Europskog MTB prvenstva održao u Darfo Boario Termama i na kojem su se pripremali za svoj subotnji nastup.

Meštrić je naravno za Biker prokomentirao atmosferu sa kampa kojega je pohvalio: "Marko i ja naučili smo puno korisnih stvari koje će nam pomoći u napredovanju kroz sljedeće sezone. Sve od smještaja, hrane i treninga bilo je na vrlo visokom nivou pa sam prezadovoljan sa stečenim iskustvom i naravno zahvalan na pruženoj prilici!" Baš kao i Meštrić, kampom je bio zadovoljan i Vujević koji je napomenuo kako je glavna osoba u kampu bio trener Charlie Evans koji je i vodio treninge: "Svako jutro smo trenirali na stazi do 3 sata i uglavnom bi popodne imali kratku laganu vožnju. Charlie je na treninzima najvise govorio o samoj tehnici vožnje i učio nas kako iskustvo s ove staze iskoristiti dalje. Osim treninga imali smo nekoliko sastanaka na kojima je trener pričao o pripremama na dan trke, treninzima! Zadovoljan sam s kampom!"

Pobjedu u juniorskoj utrci odnio je Jofre Cullell Estape koji je do pobjede i savladnih 5 krugova trebalo manje od sat vremena. Marko Vujević na 62. mjestu bio je naš najbolji natjecatelj, dok se Josip Meštrić plasirao na 66. mjesto. I Vujević i Meštrić utrke su završili sa krugom zaostatka u odnosu na prvoplasiranog Španjolca.

"Na startu sam među 96 najboljih mladih natjecatelja Europe bio oko 70. pozicije, međutim vrlo brzo je ispred mene pao jedan od natjecatelja zbog čega sam na prvi uspon stigao među posljednjima. Poslije startnog i prvog kruga uspio sam se probiti do otprilike 60. pozicije, mozda i malo više, ali je u sljedećem krugu sve krenulo loše. Naime, uspone sam jedva vozio, a na spustu sam pao. Tako da sam pred kraj trećeg kruga među prvima bio izbačen što uopće nisam očekivao. Nisam zadovoljan sa svojim rezultatom obzirom da sam, baš kao i Josip, noć i jutro uoči utrke imao problema s probavom što je zasigurno loše utjecalo na naše vožnje" nakon utrke je izjavio Vujević.

S Vujevićem se djelomično složio i Meštrić koji je za BIker izjavio: "S obzirom na jaku konkurenciju i zahtjevnu stazu, rezultatom sam u isto vrijeme zadovoljan ali bilo bi mi draže da sam ostvario malo bolji rezultat. No, kako je tako je. Ovo je bilo odlično iskustvo i poticaj za dalje. Svi najjači natjecatelji Europe bili su tu...vodeći na UCI ljestvici, prvaci država... Najjača utrka sezone definitivno. Za ulazak u zadnji krug u pitanju je bila otprilike minuta. Natjecatelji me nisu stigli no zbog pravila 80% morali smo se zaustaviti!"

Laura Stigger iz Austrije odnijela je pobjedu u ženskoj juniorskoj konkurenciji, a naša Ania Žufić bila je nadomak ostanku u krugu sa pobjednicom. Na kraju se uspjela plasirati na 32. mjesto. Žufić je nakon utrke izjavila da je s rezultatom zadovoljna iako je moglo i bolje završiti: "Utrku sam odvozila maksimalno koncentrirano i dala sam sve od sebe. Nije bilo ni malo jednostanvo obzirom je konkurencija bila iznimno snažna i koncentrirana. Natjecala sam se sa najboljim djevojkama iz Europe i za ulazak u posljednji krug nedostajalo mi je svega 20 sekundi koje nisu nenadoknadive. Staza je bila tehnicki i fizicki jako zahtjevna, bilo je dosta kamenih i strmih uspona te tehničkih sekcija i spusteva koji su i najboljima zadavali poprilično poteškoća. Meni se staza osobno itekako svidjela jer je bila tehnički zahtjevna, pogotovo spustevi i "dropovi" koje sam sve odvozila. Sa stazom nisam imala problema."

Žufić je istaknula i to da bi njen rezultat bio možda još i bolji da je imala podršku sa strane: "Nisam imala potporu koju sam očekivala i stoga se nisam mogla kvalitetno usredotočiti na utrku. Mislim da bi mogla postići i bolji rezultat da je sve bilo kako treba. Mislim da se bez problema mogu voziti uz bok s najboljima, ali primjerice u feed zoni su bili mi pomoć bili dečki iz UCI kampa u kojem nisam bila, pa mi je itekako nedostajao netko iz naše zemlje. Također, nisam imala nikoga tko bi me mogao informirati o stanju na stazi ispred mene pa nisam nadoknaditi taj gubitak koji nije bio nenadoknadiv i koji me koštao ne ulaska u posljednji krug!"

Bez obzira na ne baš sjajne rezultate naših juniora svakako im treba čestitati i zapljeskati za njihove napore koje ulažu u postizanje što boljih rezultata. Nadamo se da će i podrška nadležnih u narednom razdoblju biti primjerena i da ćemo kroz koju godinu i njihova imena spominjati u rečenicama u kojima ćemo govoriti o najboljim MTB natjecateljima Europe. Do tada će naravno najviše toga ovisiti o njima samima, ali i o podršci njihovih obitelji, trenera i klubova. Prema našim informacijama ona ne izostaje stoga glavu gore!

Dodajmo i to kako su novi seniorski MTB prvak i prvakinja Švicarac Florian Vogel i Ukrajinka Yana Belomoina.

Photo: Organizator

Na vrh