objavio:
28. Veljače 2019.

Angi je stigla u goste

Angi je stigla u goste

Kacigu koja brine za vaše zdravlje Biker je stavio na test.biker hard test11.jpg (77 KB)

Prva biciklistička kaciga koja prilikom pada i eventualne ozljede zove u pomoć. Ne, ne uzima vaš telefon iz ruksaka i jurca nervozno po šumi zivkajući susjede, već pomoću komunikacijskog čipa aktivira pozivanje na vašem mobitelu. Vaš mobitel u tom slučaju poziva kontakte koje ste prethodno spremili te im javlja da ste u nezgodnoj situaciji i da vam treba pomoć. Kako se radi o kacigi, ako je krenuo poziv, znači da ste udarili glavnom što nikako ne želimo i nadamo se da do toga neće doći. Ali na žalost do toga nekada dođe i tada je potrebno da netko zna gdje ste i kako do vas doći. To su oni prilozi u kojima smo naglašavali da ako ste sami na vožnji, važno je da obavijestite nekog da na tu vožnju idete i koji je vaš planirani povratak. Ova kaciga će te stvari odraditi za vas ukoliko ste tako podesili postavke u aplikaciji koja se nalazi na vašem mobitelu.biker hard test10.jpg (82 KB)

Kaciga komunicira s vašim telefonom i šalje mu podatke kretanja, gps lokaciju . Za taj slučaj potrebna vam je uključena bluetooth veza prema kacigi koja će se povezati s telefonom putem aplikacije. Usluga pozivanja nije besplatna, ali je daleko od nekog iznosa. Oko dvjestotinjak kuna će vas godišnje koštati ta opcija. Ono što je sigurno dodatni poticaj za kupnju ove kacige je poklon od jednogodišnje pretplate na uslugu, zatim se automatski usluga za sljedeću godinu naplaćuje putem vaše kreditne kartice.biker hard test9.jpg (84 KB)

Sve to je trošak dok ne padnemo, onda nam je odjednom drago da to sve imamo i da smo uzeli pretplatu. Pozivanje nakon pada kreće samo ukoliko ste udarili glavom u nešto tvrdo i senzori u kacigi su registrirali udarac. Ako je udarac bio blaži, aplikacija prati da li ste nastavili kretanje i nakon provjere parametara kreće u pozivanje ukoliko se ne krećete. Važno je da imate napunjen mobitel i da imate kacigu koja je povezana s mobitelom. Prije svake vožnje pokrenete aplikaciju i odaberete da ste na vožnji. Tada vaši kontakti, ako ste tako odabrali, dobiju info putem sms-a da ste krenuli na svoju avanturu.biker hard test13.jpg (125 KB)

Ostalo sve znate, pamet u glavu, Angi na glavu. Aplikacija Specialized Ride ujedno može spremati vaše zapise o vožnji, G sile i slične parametre koje možete pregledavati nakon vožnje što je zanimljivost koja bi mogla zainteresirati one koji ne nose sportske satove i gps uređaje. Putem aplikacije možete dogovoriti vožnju s ekipom koja ima Ride aplikaciju. To su sve dodatni benefiti, ali onaj glavni je svakako da će vama bitan kontakt biti informiran ako vam se dogodila nezgoda i pali ste.biker hard test12.jpg (97 KB)

Ima više modela kaciga s Angi sustavom, tako da ne trebate brinuti o izboru i bojama. Mi smo na test uzeli Ambush Comp, trail kacigu koja će koštati oko 1000 kuna i uz nju ćete dobiti i besplatnu godišnju pretplatu na uslugu pozivanja za prvu godinu. Za sad smo sve upogonili i povezali s telefonom, što je trajalo svega par minuta, nosili ju na vožnjama i probali kacigu udariti o zemlju. relativno jaki udarac je potreban da krene proces provjere prema aplikaciji i zatim preces čeka određeni broj sekundi koji ste prethodno namjestili u aplikaciji. Ukoliko u tom periodu ne zaustavite proces, kreće pozivanje prema kontaktu. Na telefonu se čuje alarm i ekran je crven te je usred ekrana veliki gumb kojim možete zaustaviti pozivanje. Sve skupa je malo zastrašujuće jer vas podsjeća na moguće ozljede dok ovo sve čitate, ali imati još jedan instrument osiguranja više je svakako dobro. Za 1000 kuna i zatim 200 godišnje za pretplatu ovo je za svaku preporuku.biker hard test8.jpg (80 KB)

Angi sensor je dostupan i zasebno, dolazi s dvostranom ljepljivom trakom kojom se montira na kacigu koju već imate. Detaljnije bi se trebali informirati u trgovinama koji u ponudi maju Specialized brand. Cijena samog senzora je 369,00 kuna u Protea-Sport trgovinama.

Photo: Biker

Na vrh