objavio:
24. Travnja 2019.

Nosili smo Giro DND rukavice

Nosili smo Giro DND rukavice

Od trenutaka kada smo na bicikl stavili kvalitetne gripove bilo je sve manje potrebe za nošenjem biciklističkih rukavica.IMG_2452-01_resized.jpeg (836 KB)

I dok ih za lagane rekreativne vožnje i dalje ne koristimo postoje i one situacije u kojima su rukavice "must have". Jedna od takvih bila je i utrka Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019. zbog koje smo i nabavili Giro DND rukavice. 

Primorani kupiti poprilično dijelova i opreme za utrku tražili smo rješenje u vidu laganih rukavica dugih prstiju po pristupačnoj cijeni. U biti, tražili smo rukavicu koja je dovoljno čvrsta, nepoderiva, a opet prozračnog materijala i ugodna za višesatno nošenje. Tražili smo i rukavicu koja ima niski profil i koja nije opterećena dodatnim kopčama na zglobovima.IMG_2453-01_resized.jpeg (966 KB)

U svega dva do tri dana putem internet trgovina pokušavali smo pronaći nešto što bi nas zadovoljilo, a pošto slične stvari uvijek volimo isprobati prije kupnje direktan odlazak u trgovine nismo mogli izbjeći. Nakon početnog "googlanja" u uži izbor uzeli smo tri modela rukavica iz tri različite prodavaonice. 

Sva tri para rukavica bila su približnih karakteristika koje su u većoj ili manjoj mjeri predstavljale ono što sam želio kupiti. Cijena je naravno varirala. Cijena najjeftinijih rukavica tako je iznosila svega 76,99 kuna, a najskupljih 299,00 kuna. Cijena rukavica kojima posvećujemo ovih nekoliko redaka iznosila je 219,00 kuna.

IMG_2448-01_resized.jpeg (857 KB)

I dok su najjeftinije rukavice na prvu izgledale kao odlična prilike koju nismo željeli propustiti stavljanjem istih na ruke brzo smo shvatili zašto im je i cijena više od tri puta jeftinija od ostalih. Definitivno najveći problem kod istih je izvedba prstiju. Prolazi za prste toliko su tanki da jednom kada rukavice stavite na ruku, vrlo ih teško skidate. Također, zadebljanja na vrhovima prstiju poprilično su loše izrađena pa cijelo vrijeme nošenja imate osjećaj kao da vam je nešto ispod noktiju. Iako su estetski i više nego primamljive "pale" su baš zbog lošeg osjećaja na prstima. I to bez obzira na to što smo kod odabira probali različite veličine (op.a. od S do L) i bez obzira na to što proizvođač nudi 2 godine jamstva!

IMG_2457-01_resized_1.jpeg (952 KB)

O najskupljim rukavicama koje su ušle u uži izbor ponešto smo znali od prije obzirom smo sličan model u prošlosti već koristili u redakciji. Radi se o uistinu laganim i prozračnim rukavicama koje su namijenjene prije svega za "cross-country" natjecatelje, one koji se tako osjećaju ili pak one koji tako žele izgledati. Kvalitetno su izrađene i samim time će izdržati poprilično puno vožnji ali obzirom im je materijal toliko lagan i prozračan bojali smo se kupiti ih za vožnju po terenu i okruženju na utrci kakva nas je čekala. Uz to, uštedjeli smo 80 kuna na razlici u cijeni u odnosu na one koje smo na kraju i kupili, a kojim potezom nam je ostalo još nešto novaca za drugu opremu.IMG_2446-02_resized.jpeg (598 KB)

Nakon nekoliko sati izgubljenih za ekranom laptopa, ali i obilazaka prodavaonica u Zagrebu, odluka je pala na Giro DND rukavice dostupne u Keindl Sport trgovini. Iako je na njihovoj polici izvješena poprilična količina rukavica ove su, barem na prvu, zadovoljile naše želje i prohtjeve. Uz ljubazno osoblje (op.a. pozdrav Silviju) koje nije znalo da je predmet anonimnog istraživanja kupnja je izvršena u vrlo kratkom roku i bez traženja dodatnih popusta (op.a. hvala ali bit će prilike drugi put).

Ono što je bitno istaknuti, rukavice su poprilično ugodne za nošenje i zahvaljujući materijalima kojima su izrađene doimaju se poprilično izdržljive. Nosili smo ih na svakoj etapi Mitas 4Islands MTB Stage Race 2019. utrke po uvjetima koji su bili sve samo ne idealni. Prošle su gotovo sve vremenske uvjete osim snijega, od sunca, kiše, vjetra ali i perilice rublja te sušilice i to na kraju svakoga dana utrke. 

I da, u tih pet dana nismo uočili apsolutno nikakve promjene u materijalu. I dalje su bile ugodne i rastezljive, a ruka u njima osjećala se kao "kod kuće". Rukavice poprilično dobro dišu tako da se ruke u njima nisu znojile čak ni onda kada bi sunce poprilično zažarilo. S druge strane, izdržavale su i vjetar i kišu a da pritom rukama nije bilo "neugodno".IMG_2458-01_resized_1.jpeg (809 KB)

Nedostatak koji smo tijekom korištenja istih jedino uočili odnosi se na materijal na dlanovima. Korištena je sintetička koža bez dodatnih "pojačanja" što je uzrokovalo pojavu blagog "žuljanja" sve dok se očito ruka nije navikla. Međutim, više to pripisujemo činjenici da smo vozili po ekstremno teškom terenu i da su ruke jednostavno trebale prilagodbu na nove rukavice, gripove i teren. Inače, tri prva prsta na rukavicama imaju dodatan silikonski print koji omogućava bolji grip, pogotovo s ručicama kočnica, a visoko upijajuća površina za brisanje na palcu dokazano je dobro brisala znoj s čela.

IMG_2456-01_resized.jpeg (1.08 MB)

Proizvođač navodi kako su ove rukavice namijenjene prvenstveno "dirt" i "trail" vozačima međutim mišljenja smo da će ih s radošću nositi i oni koji voze "cross-country". Naše mišljenje očito dijele i drugi vozači što smo se na utrci uvjerili i na vlastite oči. 

5152_20190413_130132_149914670_original.JPG (1.63 MB)

U svakom slučaju, prvi malo jači test za ove rukavice prošao je bezbolno. Vidjet ćemo kako će se ponašati narednih dana, tjedana i mjeseci jer ne planiram u tako bliskoj budućnosti ponovno kupovati druge rukavice! Ostaje nam vidjeti hoće li Giro DND rukavice izdržati "teror" kojem će biti podvrgnute!

Photo: Biker i Sportograf

Na vrh