objavio:
18. Lipnja 2018.

11 pitanja o e-bike baterijama

11 pitanja o e-bike baterijama

Baterija je izvor snage za električni bicikl. Ona opskrbljuje motor sa električnom energijom koji vam daje asistenciju prilikom pedaliranja. S obzirom da dobivamo puno pitanja poput “Koja je razlika između baterija?” ili “Koliko kilometara se može napraviti s jednim punjenjem?” odlučili smo sve zajedno spojiti u ovaj tekst i odgovoriti na najčešće postavljena pitanja. Sve odgovore daje g. Thomas Raica, tehnički direktor u Boschu.

  1. Što je tako posebno u Litij-Ion baterijama?

Litij-Ion je najbolji izbor za električne (pedelec) bicikle. Zbog svoje visoke gustoće može pohraniti više energije uz relativno nisku težinu u odnosu na konkurenciju. Sve Bosch PowerPack baterije napravljene su od litij-ion ćelija. Bosch baterije teške su oko 2.5 kilograma i spadaju među najlakše na tržištu uz najveću energetsku gustoću.

cube ebike 20178 9.jpg (45 KB)2. Koliko dugo traje baterija?

Litij-ion baterije nisu samo lagane, one imaju i dugi životni vijek. Bosch PowerPack baterije dizajnirane su da izdrže puno vožnji, tisuće kilometara i više godina korištenja. Bosch “Smart management” sustav čuva baterije od visokih temperatura, preopterećenja i dubokog pražnjenja. Nemoguće je prognozirati točan životni vijek jer on ovisi o vrsti vožnje i načinu korištenja.

3. Kako možete utjecati na životni vijek baterije?

Da bi izvukli najviše iz baterije vozači e-bicikala sa Bosch baterijama moraju se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila u vezi zaštite, transporta i skladištenja. Baterija se skladišti na suhom i tamnom mjestu, nesmije biti izložena direktnim sunčevim zrakama, a temperatura prostorije u kojoj se nalazi baterija bi trebala biti između 15° i 20° C. Idealan stupanj ispražnjenosti baterije prije ponovnog punjenja je između 30% i 60% i ona bi se trebala puniti na preporučenoj sobnoj temperaturi. Kod transporta električnog bicikla (npr. na krovnom nosaču) vrlo je važno da skinete bateriju s bicikla i spremite je na neko tamno mjesto u autu.

cube ebike 20178 81.jpg (46 KB)4. Koliko dugo traje punjenje baterije?

Vrijeme punjenja ovisi o kapacitetu baterije. Sa standardnim punjačem Bosch PowerPack 300 napuni se za cca. 60 minuta na 50% kapaciteta, PowerPack 400 cca. 90 minuta za 50% kapaciteta i PowerPack 500 cca. 120 minuta za 50% kapaciteta. Potpuno prazan PowerPack 300 napuni se za cca. 2.5 sata na 100% kapaciteta, PowerPack 400 treba cca. 3.5 sata za 100% kapaciteta, a PowerPack 500 treba cca. 4.5 sata da bi se napunio 100%.

5. Koliko kilometara možemo napraviti s jednim punjenjem, i koji sve čimbenici utječu na domet?

Ovo je najčešće postavljeno pitanje na koje nažalost ne postoji točan i precizan odgovor. Odgovor se može znatno razlikovati - manje od 20 km pa do dobro iznad 100 km s jednom baterijom napunjenom na 100%. Mnogo različitih čimbenika utječe na domet. Nivo (snaga) asistencije, stil vožnje, otpor zraka, težina vozača, pritisak zraka u gumama i konfiguracija terena. Kakav je teren? Razlika je ako se vozite po asfaltu, makadamu ili šumskoj stazi. Dali ruta uključuje uspone ili se sastoji većinom od ravnih dionica i otvorene ceste? Svi ti čimbenici utječu na domet baterije. Prilikom planiranja svojeg sljedećeg putovanja posjetite Boschov asitent dometa  koji uzima sve te čimbenike u obzir i daje vam aproksimativnu kalkulaciju koliki domet možete očekivati.

cube ebike 20178 22.jpg (38 KB)6. Koje mjere opreza treba poduzeti tijekom zime?

Generalno pravilo govori da niske temperature utječu na performanse baterije. Zbog toga preporučamo da zimi kad su temperature ispod nule bateriju koja se punila na sobnoj temperaturi na električni bicikl postavite u zadnji čas prije nego izađate iz kuće ili stana. Ako preko zime ne vozite svoj električni bicikl baterija bi trebala biti skadištena u suhoj i hladnoj prostoriji i napunjena na 30% do 60% svojeg kapaciteta.

7. O čemu moramo misliti kad čistimo bateriju?

Trebate izbjegavati pranje vašeg električnog bicikla s mini-washom, a to se pogotovo odnosi na njegove električne komponente. Preporučamo brisanje kućišta baterije sa vlažnom krpom. Nemojte koristiti snažne deterdžente koji bi mogli nagristi oklop baterije i prije čišćenja uvijek skinite bateriju s bicikla. Spojne konektore povremeno očistite mekanom četkicom i lagano podmažite.

cube ebike 20178 39.jpg (80 KB)8. Kako najbolje napuniti bateriju?

Bosch PowerPack baterije sa litij-ion ćelijama mogu se puniti kako god vama odgovara bez obzira na razinu napunjenosti. Svaki Bosch PowerPack ima integrirani sistem za upravljanje baterijom koji u kombinaciji s Bosch punjačem štiti bateriju od preopterećenja prilikom punjenja. Prekidanje procesa punjenja ne šteti bateriji. Bitno je znati da se Bosch PowerPack baterije moraju puniti samo s original Bosch punjačem da bi se izbjegli kvarovi i gubitak garancije.

9. Koliko često se baterija može ponovno puniti?

Čak i nakon 500 punjenja na 100% kapaciteta baterija će zadržati visoki kapacitet. Bit će dostupno cca. 60% do 70% originalnog kapaciteta. Na ADAC testu iz 2015. godine Bosch PowerPack e-bike baterija je prošla kroz 1.515 ciklusa punjenja (0-100%) nakon čega je kapacitet pao na ispod 30% i više nije bila za upotrebu. To znači da bi s tom baterijom prošli cca. 57.000 kilometara prije nego što bi je trebali zamjeniti.

Cube_C18_01_0851_CR.jpg (66 KB)10. Gdje se baterije mogu popraviti?

Visoko kvalitetne litij-ion baterije poput naših PowerPack-ova su kompleksni, fino podešeni sistemi za čiji se popravak trebate obratiti ovlaštenim serviserima. U gotovo svim slučajevima pokvarenu bateriju mijenjamo i dajemo skroz novu. Preporučamo da bateriju za koju sumnjate da je pokvarena odnesete u ovlašteni servis koji će pomoću dijagnostike i servisnog softwarea pronaći kvar i vama isporučiti novu, ispravnu bateriju.

11. Kako baciti staru bateriju?

Najbolje je staru i potrešnu bateriju koja je izgubila kapacitet odnjeti u ovlašteni Bosch eBike Expert i servisni centar koji će bateriju baciti u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša. Većina tih starih baterija se vraća nama, mi ih recikliramo i na taj način čuvamo prirodne resurse.

Cube_C18_08_236.jpg (75 KB)Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite u Keindl Sport - ovlašteni Bosch eBike Expert i servisni centar na adresi Vitezićeva ulica 1a i Reljkovićeva ulica 2 u Zagrebu, e-mail info@keindl-sport.hr, telefon 01  3877 448 ili www.keindl-sport.hr.

Na vrh