objavio:
17. Svibnja 2019.

Barišić i Meštrić najbolji u hvatanju vitra u Sutivanu

Barišić i Meštrić najbolji u hvatanju vitra u Sutivanu

Drugu godinu zaredom mjesto Sutivan na otoku Braču domaćin je utrci XCM Uvati vitar koja je puno više od samog maratona.IMG_8916 (Copy).jpg (54 KB)

Brdskobiciklistički događaj koji traje od petka 17. do nedjelje 19. svibnja u svom je drugom uzastopnom izdanju okupio gotovo 400 natjecatelja iz 8 zemalja svijeta ali i još veći broj zaljubljenika u ovaj predivan sport. Oni su protekla dva dana mogli uživati u predivnom ambijentu Sutivana ali i ponudi koju su im na središnji trg donijela gotovo sva najznačajnija imena na našem tržištu.IMG_8896 (Copy).jpg (180 KB)

Pripreme za glavni događaj počele su već po završetku prošlogodišnje utrke kada je po broju malobrojna ali vrijedna ekipa Biker magazina nastavila s planiranjem ovogodišnjeg izdanja utrke.
"Osluškivali smo dojmove natjecatelja prošle godine ne bi li već ove godine organizaciju utrke podigli na još viši nivo. Pretpostavljamo da smo na dobrom putu jer na startu u odnosu na prošlu godinu imamo gotovo dvostruko više natjecatelja. To nam je najveća nagrada. Za njih smo pripremili i neke novitete, prije svega nove dijelove na stazama" uoči utrke za Biker je izjavio direktor utrke Dario Rocco.IMG_8880 (Copy).jpg (82 KB)Natjecatelji su baš kao i protekle godine mogli birati između tri različite staze koje su se, osim po imenu, razlikovale po zahtjevnosti.  Mogla se birati "Bura" sa 70+ kilometara ali i "Vitar" te "Bonaca" koje su sa sobom donosile 40+ i 20+ kilometara.IMG_8928 (Copy).jpg (107 KB)

Cijene startnina za utrku kretale su se od 130 pa sve do 250 kn a ista je prije svega ovisila o vremenu prijave. Kako saznajemo od organizatora velik broj natjecatelja vrlo rano ove godine je kupio startnine i tako uštedio koju kunu u vlastitom novčaniku. Međutim za vjerovati je da požaliti neće čak ni oni koji su se naknadno prijavili jer startni paket je bio i više nego bogat, za razliku od velikog broja domaćih maratona u čijem paketu se najčešće nalaze leci lokalnih turističkih ureda, agencija i sl. Ovdje su natjecatelji u kvalitetnoj Continental torbi između ostalog dobili i više nego kvalitetnu sintetičku majicu, unikatni Specialized bidon, čarape itd.IMG_8961 (Copy).jpg (151 KB)

Većina natjecatelja na otok je stigla dan ranije što se moglo primijetiti već u trajektnoj luci u Splitu gdje je bila poprilična gužva pa je bilo i onih koji se nisu moglo ukrcati na željenu trajektnu liniju. Gužva se prebacila i na središnji sutivanski trg, ponajviše na mjesto za prijave za utrku ali ponajviše među izlagače bicikala i biciklističke opreme gdje je vladala odlična atmosfera pa su i natjecatelji s radoznalošću zavirili u njihovu ponudu izloženu unutar šatora. Natjecatelji ali i svi ostali mogli su si između ostalog priuštiti i sportsku masažu po cijeni od 50 do 100 kuna što je dosta njih i učinila.IMG_8962 (Copy).jpg (158 KB)Da organizatori ništa nisu prepustili slučaju govori i činjenica da su uoči zalaska sunca na glavnom molu sve prisutne počastili odličnim mini-hamburgerima ali i drugim delicijama lokalnog hotela. Iskoristili su to i istaknuti pojedinci ovoga kraja kojima je upriličeno i druženje i koji su se odazvali u povećem broju što samo potvrđuje koliko drže do razvoja biciklizma na svom otoku i županiji. IMG_9043 (Copy).jpg (215 KB)Po završetku svih aktivnosti na trgu većina natjecatelja i njihove pratnje napustile su isti i uputile se u smještaj koji je za ovu prigodu bio itekako prihvatljiv. Organizatori utrke, među kojima su naravno i Općina Sutivan ali i Turistička zajednica Općine Sutivan svim su natjecateljima osigurali smještaj po pristupačnim cijenama. I to po cijeni od 115 kuna po noćenju po osobi! Većina slobodnog smještaja bila je tako zauzeta pa su pojedinci noćili i u drugim, susjednim mjestima.IMG_9063 (Copy).jpg (162 KB)Nakon prohladne noći svanulo je vjetrovito jutro koje nije išlo na ruku nikome posebice organizatorima koji su od ranih jutarnjih sati finiširali posao i uređenje trga. Start prve utrke, one natjecatelja na električnim biciklima, bio je u 9 sati i 55 minuta a točno u 10 sati, uz pucanj sutivanskog topa, utrku su startale sve ostale kategorije.IMG_9156 (Copy).jpg (139 KB)I odmah od starta na čelo grupe probio se Matija Meštrić, favorit za pobjedu koji je nametnuo svoj ritam i samouvjereno krenuo prema cilju:
"Staza je bila super, poprilično brza. Sviđa mi se i to da nije bilo previše mjesta gdje se mogla bušiti guma. Malo je vjetar stvarao probleme pa je trebalo dodatno stisnuti zube" po završetku utrke izjavio je pobjednik na najdužoj utrci danas i dodao kako se od konkurencije odvojio jako brzo obzirom je osjetio da se osjeća jako dobro.IMG_9182 (Copy).jpg (98 KB)Meštrić se, baš kao i drugi natjecatelji, morao boriti i protiv vjetra koji je na pojedinim mjestima puhao poprilično snažno "Stvarno je jako puhalo i bacalo natjecatelje iz trake u traku. Stvarno zanimljiv osjećaj!" IMG_9587 (Copy).jpg (155 KB)Kako je pobjednik i sam izjavio najduža staza bila mu je super pa ćemo i mi prokomentirati istu obzirom smo ju i sami odvozili. Prvi dio iste, gotovo 30 kilometara praktički je kontinuirani uspon gdje jednostavno nije bilo mjesta za one neutrenirane. Po dolasku na Vidovu Goru krenuo je spust kroz uske stazice a potom i brzi te dobro utabani makadamski put kakvih je na stazi bilo najviše.IMG_9603 (Copy).jpg (77 KB)

Upravo takvi putevi proveli su natjecatelje kroz najljepše dijelove otoka na kojima smo poželjeli stati, u ruke uzeti mobitel, fotografirati ili pak samo uživati u nevjerojatnoj prirodi. Od tada pa sve do kraja utrke vozilo se po predivnoj prirodi pa niti vjetar ali i kišica nisu mogli upropastiti ugođaj. Tehnički staza nije bila zahtjevna ali zato je  to definitivno nadoknađeno u fizičkom smislu.IMG_0261 (Copy).jpg (95 KB)

Svi oni koji su danas završili bilo koju od staze s ponosom se već dana mogu pogledati u ogledalo. A s ponosom se u ogledalo mogu pogledati i organizatori koji su još jednom odradili odličan posao. Za njih doduše još uvijek nije kraj, očekuje ih proglašenje najboljih kao i tradicionalna večera već večeras na kojoj će se ponovno počastiti lokalnim specijalitetima ali i dječja utrka već sutra prijepodne.

IMG_0339 (Copy).jpg (186 KB)

Kad već govorimo o proglašenju, valja se osvrnuti i na one najbolje. Pored ranije spomenutog Meštrića svakako valja spomenuti i drugoplasiranog na stazi "Bura" Marina Pejdu, kao i trećeplasiranog u ukupnom poretku na stazi Tomislava Katalenića. Od svih žena na istoj stazi najbrža je uvjerljivo bila Tanja Barišić ispred Jelene Rovčanić na drugom i Miroslave Krzmanović na trećem mjestu.IMG_0362 (Copy).jpg (129 KB)

Na stazi "Bonaca" najbrži su bili Boris Prusac u muškoj i Marija Franetović-Cvitić u ženskoj kategoriji, dok su na stazi "Vitar" pobjede odnijeli Ivan Kovačić u muškoj i Kristina Zajec u kategoriji žena.IMG_0366 (Copy).jpg (79 KB)

U kategoriji koja je bila novost ove godine najbrže se do cilja doveo Tihomiri Završki ispred Božidara Jalšovca i svima dobro znanog Maria Petrekovića koji je još jednom dokazao svoju svestranost.

IMG_0375 (Copy).jpg (172 KB)Sutivan i Brač su još jednom dokazali da s opravdanjem nose titulu jedne od najboljih biciklistickih destinacija u Hrvatskoj i da u tom smislu već sada mogu ponuditi puno. Biker ekipa još jednom je pak dokazala da je sposobna organizirati utrku na najvišem mogućem nivou čak i unatoč zlim pojedincima koji su danima prije ali i na sam dan utrke trgali i micali trake po stazi ili pak kiši koja u trenucima dok završavamo ovaj članak nemilice pada.IMG_0433 (Copy).jpg (102 KB)Vidimo se i dogodine u Sutivanu! Nadamo se doduše sa ipak malo manje vjetra. Ili ipak ne? Ipak se radi o maratonu pod nazivom Uvati vitar!IMG_0326 (Copy).jpg (148 KB)

Kompletni rezultati

Photo: Ivan Borojević (Biker)

Na vrh