objavio:
11. Prosinca 2017.

BIKE TransAlp 2018 - najava

BIKE TransAlp 2018 - najava

Zamislite kombinaciju vožnje po netaknutoj prirodi, zahtjevnim, usamljenim planinskim putevima i pogledom na panoramu koja oduzima dah. 

Upravo takvo iskustvo pruža se svim vozačima koji se odluče na vožnju ni manje ni više nego preko cijelih Alpi.DSC_8480.JPG (6.28 MB)

Izazov da svladate Alpe na pogon vlastitih mišića i uz pomoć vašeg bicikla itekako je izazovan, za neke čak i prezahtjevan pogotovo uzmemo li u obzir da u svega 7 dana morate savladati više od 500 kilometara i preko 18,000 metara uspona. Upravo takav izazov pred vas sljedeće godine stavljaju organizatori najpoznatije MTB etapne utrke u Europi – BIKE TransAlp.

Valja spomenuti kako je krajem mjeseca studenog objavljena nova ruta za 21. izdanje ove itekako popularne utrke. Registracije za utrku počinju od u utorak, 12. prosinca, i nude vam mogućnost vožnje na utrci zajedno sa vozačima iz cijelog svijeta. Među vozačima će se između ostalih ponovno naći i najbolji MTB maratonci svijeta, a među njima  i Alban Lakata, aktualni svjetski prvak u disciplini maraton.CT4I2080.jpg (1.04 MB)

Ruta kojom prolazi ova sedmodnevna avantura uključuje start i cilj pojedinih etapa u nekoliko poznatih destinacija, prije svega Nauders, Livigno, Bormio, Ponte di Legno, Val di Sole i Valle del Chiese. Start prve etape bit će pak u austrijskom gradiću Imst na 827 metara nadmorske visine, dok će cilj biti u talijanskom gradiću Arco koji se nalazi na 91 metara nadmorske visine i tik uz poznato jezero Garda koje je iznimno poznato turističko odredište. Svakako valja istaknuti kako se svake godine u danima oko međunarodnog praznika rada baš na Gardi održava jedan od najvećih biciklističkih festivala – Riva del Garda maraton.CT4I0365.jpg (13.80 MB)

Kao i u svim dosadašnjim izdanjima utrke natjecatelje na BIKE TransAlpu očekuje vožnja nekima od najpoznatijih prijevoja, ali i staza uz poznata skijališta te vožnja na uređenim singletrack stazama. Biciklisti će prolaziti i kraj nekoliko najviših ledenjaka na području Alpa koji dosežu visine i do 4,000 metara. Zanimljivo, ruta prolazi i poznatim planinskim prolazom Gavia koji je jedan od 10 najviših prolaza cijelih Alpa, a koji se nalazi na visini od 2621 metara. U posljednjim etapama, nakon što biciklisti prođu Val di Sole, imati će prilike voziti po stazama koje su uistinu epske i za koje ćete pomisliti da su otkrivene po prvi put.CT4I8148.jpg (15.13 MB)

Inače, Bike TransAlp utrka vozi se u paru od dva vozača. Osim vlastitih sposobnosti dodatan izazov stavljen je pred oba vozača jer oba vozača cijelo vrijeme moraju raditi kao tim. Bilo kakav kvar na biciklu, pogreška jednog od vozača nije individualan problem već timski što zasigurno doprinosi dodatnoj draži i zanimljivosti same utrke. Vozači utrku moraju početi zajedno, tijekom etape dozvoljen je maksimalan razmak od 2 minute, a vozači ciljem, pa i onim po etapama, moraju proći zajedno ako se žele boriti za ukupnom poretku.

Ova utrka ostavlja iza sebe jedno veliko i prekrasno iskustvo i sjećanja koja ćete pamtiti do kraja života. Uz to ovakvi događaji nerijetko stvaraju i prijateljstva za cijeli život. Prošle godine na utrci je bilo nekoliko vozača iz naše regije pa Biker donosi i njihove komentare.

Peter Vesel: "Ako misliš  da si vidio i doživio sve onda svakako moraš otići na BIKE TransAlp...usponi po 1700 visinskih metara  u komadu, pogledi koji ti oduzimaju dah, brzi spustevi  s brzinama preko 80 km/h... BIKE TransAlp 2018. bit će veoma sličan onome u 2016. godini, biti će težak, veoma težak. Vozači će se penjat na 2700 metara nadmorske visine. Međtim, uvijek kažem, sve ti  mogu uzeti ali sjećanja nikada." Podsjetimo, Peter je utrku 2017. godine sa svojim partnerom završio kao ukupni pobjednik u GrandMaster kategoriji i kao 17. u ukupnom poretku svih ekipa.CT4I1756.jpg (15.03 MB)

Marin Deković: "Najviše me se dojmila težina samih etapa. Usponi u komadu po 25 kilometara izazov su sami za sebe, a na BIKE TransAlp etapama nerijetko su unutar etape čak i dva takva uspona. Na toj sam se utrci prvi put susreo i sa hodanjem gdje bicikl baš moraš gurati ili ga pak nositi. Na takvim mjestima stajali su suci i zapisivali startne brojeve vozača koji nisu poštivali ovo pravilo. Na kraju etape ti bi vozači dobili kaznene minute koje bi se zbrojile vremenu odvožene etape. Ciljne arene bile su odlično organizirane. Koliko god  bilo teško na etapi ulaskom u cilj sve  poteškoće prestaju i jedva čekaš sljedeću etapu. Osjećaš se kao kralj bez obzira na plasman u cilju, a najveća prednost je i ta da se cijelo vrijeme utrkuješ sa vozačima oko sebe." Marin je sa svojim partnerom na ovogodišnjem izdanju ostvario odličan rezultat na 3. etapi kada su u Master kategoriji osvojili 2. mjesto.

I za kraj, vrijeme je da vam predstavimo i etape koje vas potencijalno očekuju na startu Bike TransAlp utrke 2018. godine: Stage 1: Imst – Nauders; 88.90km - 2,942m; Stage 2: Nauders – Livigno: 101.82km - 3,512m; Stage 3: Livigno – Bormio: 67.98km - 2,230m; Stage 4: Bormio – Ponte di Legno: 57.66km - 2,393m; Stage 5: Ponte di Legno – Val di Sole: 49.66km - 1,967m; Stage 6: Val di Sole – Valle del Chiese: 78.96km - 2,772m; Stage 7: Valle del Chiese – Arco: 58.56km - 2,179m.MMP_7938.jpg (6.49 MB)

Vidimo se na startu! Prijavi se!

Photo: Markus Greber, Miha Matavz

Na vrh