Istina, izrada gela u kućnoj radinosti traži vrijeme i određeni napor. No proučavajući etiketu sa sastavom kupovnog gela, mogli bi se početi češati po glavi. Jedini način da znate što stvarno unosite je da sami zamutite svoj vlastiti energetski miks.
Što vam zapravo od energije treba za dugotrajne aktivnosti?
Mješavina brzih i sporih ugljikohidrata. Brzi (jednostavni) ugljikohidrati se probavljaju brzo, već 15-ak minuta nakon unosa, a među njih ubrajamo glukozu (grožđani šećer), fruktozu (voćni šećer), saharozu (stolni šećer), laktozu (mliječni šećer) itd. Brzi ugljikohidrati trebali bi se jesti isključivo za vrijeme aktivnosti (gelovi, šećer) ili neposredno nakon kada su potrebe u krvi visoke, jer oni uzrokuju nagli porast šećera u krvi nakon čega slijedi nagli pad te izluđujuća hipoglikemijska reakcija. Spori (kompleksni) ugljikohidrati kroz dugi period daju energiju i tako doprinose stabilnoj razini šećera u krvi, a prisutni su u žitaricama (zob, ječam, heljda, riža), grahoricama (grah, grašak) i korjenastom povrću (krumpir, batat).
Idealna formula baze gela bila bi 2/3 brzih ugljikohidrata (npr. glukoza) i 1/3 sporo otpuštajućih ugljikohidrata (agava nektar ili javorov sirup), a zatim se u tu smjesu mogu dodavati razni dodaci – elektroliti u prahu, chia sjemenke kao izvor vlakana, masnoća i proteina, kava ili guarana radi doze kofeina, kokosovo ulje kao izvor trenutne dodatne energije, a koje ujedno daje slatkoću i čini gel ukusnijim, med koji je izvrstan prirodni izvor energije, melasa (nije baš ukusna) sadrži kalij koji će spriječiti grčeve što je uloga i morske soli, voćni sokovi za okus, sušeno voće za energiju itd. U nastavku slijedi nekoliko recepata koje smo odlučili testirati i ocijeniti okus i kompaktnost gela:
TREŠNJA (VIŠNJA) GEL
Sastojci (za 5 porcija, svaka nešto manje od 1/4 šalice):
- 1/2 šalice trešanja ili višanja (mi smo koristili višnje iz kompota)
- 1/2 šalice soka od naranči
- 2 žlice Chia sjemenki
- 1/4 žličice soli
- 1/4 šalice meda
Ocjena 4/5
+ nije presladak
- kratki rok trajanja
U blenderu pomiješajte višnje ili trešnje i sok od naranče. Dodajte chia sjemenke i sol. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim dobro promiješajte. Neka odstoji još 2-3 sata u hladnjaku. Zatim dodajte med i dobro pomiješajte smjesu (treba biti jako gusta). Ulijte malo manje od 1/4 šalice gotove smjese - gela u 5 pojedinačnih malih vrećica ili plastičnih bočica (mi smo koristili bočice od 50 ml pošto kupovni gelovi imaju 40 gr), smrznite ih do noći prije uporabe kada ih premjestite u frižider da se otope.
Konzumirajte kao i obično, istiskujući sadržaj gela direktno ili ga razrijedite u bočici s vodom. 1 serviranje sadrži 104 kcal, 2 g masti, 1,5 g proteina, 24 g ugljikohidrata, kalija 55 mg, natrija 60 mg.
KIKIRIKI GEL
Sastojci (za 5 porcija, svaka nešto manje od 1/4 šalice):
- 1 šalica rižinog slada
- 1/2 šalice ječmenog slada
- 1/4 šalice nerafinirano kokosovo ulje
- 1/4 šalice kikiriki maslaca
- 1/2 žličice morske soli
- 1/4 šalice tople vode
Ocjena 3/5
+ zanimljiv okus
- malo pregusta smjesa
Stavite staklenu čašu unutar zdjele do pola napunjene vodom. U staklenku dodajte sve sastojke osim vode i zagrijavajte na niskoj temperaturi uz neprestano miješanje cca 10 min. Dodajte toplu vodu iz posude, promiješajte i protresite snažno dok se svi sastojci ne stope u smjesu. Ohladite. Ako gel postane pregust tijekom stajanja, dodajte malo vode ili ga lagano zagrijte. 30 g gela sadrži 150 kcal, 24 g ugljikohidrata, 1,8 g proteina, i 5 g masti (omjer od 64% ugljikohidrata, 5% proteina i 30% masti).
LEMON-LIME GEL
Sastojci (za 3/4 šalice):
- 4 datulje (preporuka ih je natopiti prije ako su suhe)
- 1/2 šalice agava sirupa
- 1 žlica soka limete
- 2 žličice limunova soka
- prstohvat morske soli
Ocjena 3/5
+ slatkasto-kiselkasti okus
- razdvajanje sastojaka
Izmiješajte sve sastojke u blenderu dok ne postignete željenu konzistenciju. Zapakirajte u male plastične vrećice ili bočice i čuvajte u hladnjaku (2-3 dana) ili zamrznite do korištenja.
Photo: Biker