www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
19. Rujna 2023.

Dva dana bikinga u regiji Koroška

Dva dana bikinga u regiji Koroška
99 fotografija

Dva dana bikinga u regiji Koroške i Pohorja uz pratnju UCI vodiča je ponuda koja se ne odbija :). U svoj vikend plan ubacili smo obilazak slovenskih bike parkova i regije. 

Krećemo u petak oko 16h put Koroške gdje ćemo se prijaviti u Bike Base - Ekohotel Koroš*** certificirani "Slovenia Outdoor" hotel.koros103.jpg (290 KB)Radi se, o sada već svjetski poznatoj lokaciji među biciklistima koji traže bijeg od svakodnevice. Obiteljski hotel koji je pokrenuo „Dixi“ pravi je mountain bike hotel koji sada već duže vrijeme vodi i njegov sin Anej, profesionalni bike vodič i instruktor
EO-MTBing (European Organisation of Mountain Bike Instructor-Guides).koros110.jpg (319 KB)

SINGLE TRAIL PARK JAMNICA
Ono što nas je kod ovog posjeta najviše zanimalo je Single Trail Park Jamnica kojeg su godinama stvarali upravo Dixi, Anej i njihovi prijatelji.

koros17.jpg (1.61 MB)U njemu se može naći od blagih do onih jačih i strmijih segmenata na kojima je Anej u suorganizaciji doveo i organizirao ENDURO WORLD SERIES: PETZEN - JAMNICA.

Radi se o području s čak devet All Mountain i Enduro staza čija dužina premašuje čak 24 kilometra. koros28.jpg (461 KB)Svi trailovi u parku su markirani, možete ih voziti sami ili pak u društvu. Mi smo se odlučili upravo za drugu opciju. Trail Park je sa posebnim Uphill trailom idealan za E-bike.

U okolici  Jamnice postoji preko 100 km trailova za koje ćete dobiti informacije kao gost Ekohotela Koroš, a u samo 15 km udaljenom susjedstvu nalazi se MTB Zone Bike Bark Petzen (Austrija). Želite li izvući ono najbolje što se nudi u ovoj regiji, potrebna su vam barem tri dana. 

koros12.jpg (1.02 MB)

Ovdje u stalnoj ponudi Bikenomada možete dobiti  najkvalitetniji profesionalni „skills sessions“ ili vođene ture po najatraktivnijim dijelovima Koruške u koju nisu uključeni samo trailovi već i preko 1.000 km panoramskih brdsko biciklističkih staza. U ponudi, izuzev smještaja u hotelu, možete odabrati i dolazak kamperom. Njega možete parkirati na panoramskoj terasi u CamperVan Spotu pored Ekohotela. Obje vrste smještaja prilagođene su upravo biciklistima!koros3.jpg (530 KB)

PODZEMLJE PECE

Nedaleko od Jamnice nalazi se još jedan svjetski brdski biciklistički „specijalitet“ Koruške, odnosno mjesto gdje je moguće voziti bicikl kroz napuštene rudarske tunele nekadašnjeg rudnika olova i cinka - Mežica.Uz vodiča i baterijske svjetiljke biciklom možete prevaliti pet kilometara jedinstvene podzemne staze od jedne do druge doline i pritom doživjeti nezaboravnu avanturu. U krugu od svega 15 km, u Mežici, nalazi se Podzemlje Pece!

Podzemlje_Pece_Black_Hole_Trail_Ivan_Pisar_small.jpg (1.11 MB)

Tu je izgrađen i Black Hole Trail, strmoglavi enduro teren koji se nalazi pod zemljom. Dobro ste pročitali, pod zemljom! Veliki radovi, bušenja, mehanizacija i gomila radnih sati bila je potrebna da se uredi dva kilometra podzemne enduro staze koja se vozi u gotovo nestvarnim uvjetima. Prije izgradnje staze, u ove tunele čovjek nije kročio više od 25 godina. Kolosalne komore držale su tone olova koje je iskopano u prošlosti, a staza prolazi preko pet razina rudnika i spušta se ukupno oko 150 metara.Podzemlje_Pece_Underground_Biking_1_Tomo_Jesenicnik_small.jpg (387 KB)

Black Hole Trail dizajniran je da predstavlja izazov i ponudi avanturu iskusnim brdskim biciklistima. Staza je vrlo tehnička. Ima nekoliko lijepih i protočnih dijelova gdje se možete odmoriti i uživati u pogledu na tamne komore.

Nažalost, Black Hole Trail ovoga puta morali smo preskočiti jer jednostavno nije bilo vremena za sve. Naime, između kiše i nevremena letjeli smo od jednog do drugog mjesta i pokušavali obići što je više moguće atrakcija!koros98.jpg (216 KB)

Petak navečer dolazimo u gore spomenuti Ekohotel Koroš***, pripremamo se, punimo baterije na biciklima i foto opremi te ujutro krećemo na vožnju. Anej nas je vodio po uređenim i poprilično zahtjevnim tehničkim stazama čija je scenografija ravna filmskim kadrovima. koros7.jpg (442 KB)Mahovina, mokro korijenje, borove iglice i miris svježe šume, lajtmotiv je koji nas je pratio dok smo jurili trailovima parka Jamnica. Kao i zadnji put kad smo bili u posjeti, vozili smo električne bicikle, prije svega zbog praktičnosti i bržeg obilaska, a i kako bismo imali vremena posjetiti i ostale planirane lokacije. koros19.jpg (435 KB)Povratak u Ekohotel Koroš*** obilježio je ručak, ali i odmor na terasi hotela koji se nalazi na 800mnv. U ugodnoj i bike friendly atmosferi prepričavanje dojmova sa staze još je zabavnije, a iskustva drugih posjetitelja koje slušamo dodatno nas motiviraju na sve ono što nas još očekuje.

koros88.jpg (274 KB)

POSEKA
Vrijeme međutim odmiče, pa je i nama vrijeme za pakiranje. Stavljamo bicikle na nosač Anejevog kombija i krećemo put bike Park Poseka na Ravne na Koroškem koji se nalazi svega 30 minuta vožnje od našeg hotela. Pred nama je vrlo jednostavan plan. Provozat ćemo se svim stazama koje nudi ovaj bike park. U sklopu bike parka nalazi se i adrenalinski/doživljajni park za djecu u kojem bi i mnogi odrasli istinski uživali.koros61.jpg (372 KB)

Bike Park Poseka prvi je bike park u Sloveniji koji koristi Easy Loop System - sustav koji vas žičarom/vučnicom vodi do vrha parka. U podnožju staze nalazi se vučnica (Easy Loop System) koja vas, po uzoru na sidro na skijanju, na biciklu odvuče do vrha odakle dalje krećete stazama Šnel Pepi Flow ili pak Enduro Bavči. koros74.jpg (209 KB)Šnel Pepi Flow brza je i protočna staza s bentovima i blagim skokovima, ali i ponekim tehničkim segmentom. Enduro Bavči staza pak zavučena je u šumu te je prepuna korijenja i oštrijih spustova. koros77.jpg (177 KB)

Tehnički elementi na enduro stazi su blaže varijante, ali zanimljivi i uzbudljivi, nekako baš po našoj mjeri. Kako je kiša padala cijelu noć, tako su trailovi bili mokri. Malo su podsjećali na engleski mtb weekend :). Jedno je sigurno, potrebno je dosta tehnike kako bi se guštalo u ovim uvjetima.koros66.jpg (336 KB)Na flowtrailu smo se na kraju zadržali duže jer se nalazi na otvorenom, a i odvodnja na stazi riješena je tako da usprkos kiši, na stazi gotovo da i nije bilo blata. Tu smo proveli veći dio vremena i koristeći vučnicu odradili više spusteva. Naravno da je tu bilo i usputnog fotkanja! U trenutku kada je vučnica stala s radom, odradili smo još par uspona biciklima i spustili se stazama koje su nam se u potpunosti uvukle pod kožu. Nakon vožnje, fotkanja i guštanja, spremamo bicikle u auto, Anej odlazi, a mi se upućujemo u Lukov Dom na Kope gdje ćemo noćiti i ujutro obilaziti Pohorje. 

 

KOPEkope_ribnica33.jpg (269 KB)

Na putu za Kope, koje od bike parka Poseka dijeli svega 40ak minuta vožnje automobilom, ulovilo nas je nevrijeme nadrealnih razmjera, ono koje je vrlo brzo stiglo i do Hrvatske. Cesta uz tok Drave nas je dovela do uspona prema Kopama. Planinski turistički centar Kope smješten je na krajnjem zapadnom i najvišem dijelu Pohorja, odmah iznad Slovenj Gradeca. U taj glavni skijaški i rekreacijski centar Koruške stigli smo nešto prije 20h. Odmah smo parkirali ispred hotela Lukov Dom koji kao i ostali smještaji na našem road tripu također posjeduje Slovenia Outdoor certifikat. Nismo gubili vrijeme već smo se odmah susreli s Primožem, voditeljem destinacije koji ujedno posjeduje i vlastiti bike shop na samom vrhu u sklopu cijelog kompleksa. ribnica_kope85.jpg (314 KB)Inače, Kope su poznato skijališno odredište obiteljskog karaktera, blažih skijaških staza, ali dok nema snijega ovdje svoj aktivni odmor provode upravo biciklisti. 

Primož nas je odmah i uz večeru u hotelskom restoranu detaljno brifirao o sutrašnjem rasporedu. Valja naglasiti kako nismo pratili prognozu niti jednog dana našeg puta jer nije imalo smisla. Naime, trebalo se voziti i stoga nismo htjeli planove usklađivati po prognozi jer bi tako vrhunski bike vikend vjerojatno propustili. Po dolasku u hotel bicikle smo spremili u bike room hotela te ih stavili na punjenje, a potom se uputili s Primožem do njegovog shopa. kope_ribnica60.jpg (184 KB)Ponuda s kojom nas je upoznao zaista je impresivna, ali i u potpunosti dostatna za sve bicikliste koji požele vikend provesti kao i mi. U ponudi naime, osim električnih, posjeduje i one klasične fully modele, baš kao i široku paletu hardtail Elan brdskih bicikala. kope_ribnica63.jpg (171 KB)Husqvarna, Specialized, Elan te Poc od opreme je ono što tamo možete pronaći, dok ćete za djecu moći birati između Specialized i Woom brendova. Ispred samog shopa posebno nas jej oduševio drveni pump track sa tehničkim elementima i vučnicom za klince. U sklopu ponude svoje klince možete dati i u školu kako bi savladali dodatne skillove i ujedno mogli odraditi neki malo zahtjevniji trail. Svi vodiči posjeduju UCI licence pa ćete tako dobiti pravo profesionalno vođenje.

Kako u Sloveniji ne možete tek tako voziti bicikl šumom već je zakon jasan oko toga, imate izbor ili ostati u bike parku ili makadamskim cestama obići regiju te se zaputiti u nepoznato poznatom pravcu. Naš plan je bio posjetiti Ribnicu na Pohorju te se zatim vratiti u Bike Park Kope i u njemu provesti ostatak bike dana. kope_ribnica11.jpg (269 KB)

RIBNICA NA POHORJU
Ujutro smo se spremili i našli na doručku s Primožem koji nam je pokazao gdje ćemo toga dana voziti i kojim putem doći do Ribnice na Pohorju, malog skijališta koje također želite posjetiti:). kope_ribnica2.jpg (152 KB)U svojstvu vodiča pridružio nam se Domen koji je s nama krenuo put Ribnice. I što da vam kažemo osim da makadamski putevi po obroncima Pohorja nisu obični putevi.ribnica_kope42.jpg (337 KB) ribnica_kope59.jpg (394 KB)Pogledi pucaju na svakom zavoju, a mi uživamo na preko 1000mnv gotovo cijelim putem. Iako na trail biciklima, ovaj dio se može voziti i na gravel-u ili bilo kojem hardtail mtb modelu. Na putu do Ribnice stajemo do vrlo zanimljivog svojevrsnog muzeja starih alata koje su koristili stanovnici ovog kraja.ribnica_kope53.jpg (460 KB)

ribnica_kope45.jpg (572 KB)Stižemo u Ribnicu na Pohorju gdje nas čekaju Iris i David, (op.a. vlasnici Lake Peak Apartmana 4*). Apartmani nude smještaj za osmero ili pak četvero osoba i koji ujedno ponosno nose već spomenuti certifikat “Outdoor Slovenia”. Drugim riječima to znači da su apartmani povoljni i pogodni za bicikliste.ribnica_kope39.jpg (293 KB)Prekrasan pogled s balkona planinske kuće, ogroman i raskošan smještaj možete u ovo vrijeme dobiti po vrlo pristupačnim cijenama. kope_ribnica6.jpg (115 KB)Iris i David, iako prvotno skijaši, polako su se i oni dali u biking ne bi li obogatili ponudu uoči i nakon sezone. Tako su osnovali brand Black Peak E-bike, koji sumira cjelovitu ponudu za bicikliste.

U planu nam je bio i obilazak najviše smreke u srednjoj Europi koja se nalazi u Zgornjoj Orlici na Pohorju, što se ovako na prvu ne čini kao neki hype našeg dana, ali kad smo kroz prekrasne pejsaže konačno došli do smreke, zaključili smo da je to svakako trebalo vidjeti. kope_ribnica21.jpg (275 KB)Same brojke govore da se radi o jednom veličanstvenom stablu pokraj kojeg treba stajati, barem jednom. Radi se o 61,8 metara visokoj smreki kojoj gotovo da ne vidite kraj!ribnica_kope4.jpg (248 KB)

Kod Iris i Davida možete odsjesti i zatim od njih obilaziti sve ovo što smo i mi obilazili. Biciklom se uputite do Kopa i tamo ste cijeli dan u Bike Parku i zatim se vrate natrag. ribnica_kope27.jpg (333 KB)Ako ste pak na obiteljskom vikendu, onda ćete uz organizirano vođenje obići Ribnicu i cijeli kraj te posjetiti autentične dijelove kraja. Ono što krasi Ribnicu na Pohorju su stanovnici i mjesto koje zapravo živi te nije isključivo turističko središte gdje dolazimo i sve nam je organizirano i ponuđeno. Ovdje ćete doživjeti taj kraj, ovdje ćete doživjeti samo mjesto, opustiti se, potpuno se maknuti od svakodnevne vreve i stresa. Upravo to smo doživjeli i mi, i to u svega nekoliko sati našeg boravka u tom predivnom kraju. U njemu smo u konačnici posjetili i restoran gdje smo isprobali domaće autentične delicije te se nakon toga uz štrudlu od višanja pozdravili s domaćinima i uputili prema Kopama gdje nastavljamo guštati i razvijati vlastite vozačke sposobnosti u bike parku.ribnica_kope20.jpg (256 KB)

KOPE
Ovdje je druga priča, ovdje je sedežnica na koju zakvačite prednji kotač o predviđenu kuku, zavalite se u klupu i krećete prema vrhu. Na samom vrhu smo s Domenom posjetili vidikovac koji je nadahnjujuć i prekrasan i na kojem osjećate kako vam se pune baterije dok stojite i gledate u nevjerojatan pejsaž koji se kao knjiga otvara pred vama. ribnica_kope7.jpg (285 KB)Bez riječi smo tako stajali na tom mjestu neko vrijeme, sve dok se nismo trgnuli iz svojevrsnog transa i uputili prema rampi odakle smo nastavili obilaziti staze bike parka Kope. 

A na njima je vladala prava ravnoteža u kojoj dobivate baš ono po što ste tamo i došli. Odlične i dinamične staze flowtrail-a te blagog endura koje se lagano miješaju. Tri staze po kojima se imate što i za voziti dok se ne spustite do sedežnice. kope_ribnica23.jpg (155 KB)Uživali smo na svakom spustu uz tehničke segmente i dobro održavanu podlogu. Bio je to pravi gušt. Kako je vrijeme bilo neobično i kako je sve ukazivalo na još jednu rundu kiše, tako baš i nije bilo previše posjetitelja. kope_ribnica27.jpg (155 KB)Imali smo tako stazu jedno vrijeme samo za sebe :). Opušteno ljuljuškanje na klupi sedežnice do gore pa zatim navala adrenalina do dolje. Odlična kombinacija za završetak dana!

kope_ribnica39.jpg (248 KB)

Ali to nije bio kraj! Primož nas je na kraju dana odveo do restorana u sklopu hotela gdje smo degustirali Schumacher vina koja su proizvedena od grožđa s obližnjih vinograda. Ralf, brat Michaela Schumachera, pokrenuo je ovaj posao iz ljubavi prema lokalnim vinima te želji za suradnjom s lokalnim vinarima i čini nam se, itekako uspio.

kope_ribnica50.jpg (64 KB)Uz vrhunsko vino u lokalnom restoranu doživjeli smo i jedno nevjerojatno iskustvo, iskustvo ispijanja pjenušavog vina s povezom na očima. Za to su nam vino rekli da nije ugledalo zraku svjetlosti od prvog dana pa sve do otvaranja. kope_ribnica47.jpg (122 KB)Povez na očima bio je tu kako bi potencirao osjetilo okusa i kako bi se u potpunosti posvetili okusu vina. Vrhunski, što reći. Odležani steak pripremljen praktički pred nama bio je papar na kraju :). Nakon specijaliteta kojima smo bili počašćeni mogli smo samo zaključiti da ova destinacija u ponudi ima apsolutno sve, od brze i lagane hrane sve do itekako posebne ponude, baš poput odrezaka lokalnih proizvođača koje smo probali.kope_ribnica54.jpg (131 KB)

Poseban doživljaj na posebnom mjestu! Iako smo stvarno uživali u jelima i pićima u tom trenutku, na kraju nismo mogli odoliti i odlučili smo se spremiti i otići u bike park Kope na još nekoliko vožnji! Do zadnje smo minute iskoristili radno vrijeme sedežnice te se nakon zatvaranja još jednom uspeli do vrha, na električni pogon vlastitih bicikala.  

Na odlasku nas je ponovno dočekao Primož koji se ponio kao pravi domaćin. U to vrlo kratko vrijeme uspio nam je dočarati što sve čeka ljubitelje biciklizma, naravno ako se odluče na jedan ovakav vikend. kope_ribnica62.jpg (112 KB)

Svaki je kraj, svako mjesto i svaka staza posebna na svoj način pa jednostavno ne možemo favorizirati bilo koje od njih. Najbolje od svega je što nakon prvog posjeta sami možete saznati što vam odgovara i gdje biste sljedeći puta voljeli ići. 

Cijela ova priča nalazi se samo 2 sata i 30 minuta vožnje automobilom od Zagreba. I ono najbitnije, sve funkcionira na vrlo visokom nivou. Nema sumnje, dobit ćete ono po što ste došli!

 

www.koroska.si

#iamKoroska #ifeelsLOVEnia #myway

NAJČITANIJE
Novi Specialized Kenevo SL2
Vijesti

Novi Specialized Kenevo SL2

16. Studenog 2023.

All Mountain zvijer koja je naslijedila gene Endura sada grabi i grize još jače, a ide još dalje. Podešavanja u 6 točaka i...

Specialized Tero X
Vijesti

Specialized Tero X

18. Rujna 2023.

Specialized Tero X Trebaš veću kartu ako voziš Tero X... Da li istraživački duh potiče na inovacije ili inovacije rezultiraju...

Na vrh