www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Rujna 2021.

Garmin Edge 530 ili 830, koji kupiti?

Garmin Edge 530 ili 830, koji kupiti?

Za sve one koji za vrijeme vožnje žele ispred sebe imati zaslon s podacima otkucaja srca, snage kojom stišću pedale, gdje se nalaze i kakav ih uspon očekuje, koliko su treninga odradili, kada dolazi Strava segment i još bezbroj drugih informacija, oni koriste jedan od GPS uređaja i nerijetko je to Garmin Edge.

Mi smo zadnjih godinu dana koristili dva Edge modela, 530 i 830 te smo zaključili da bi bilo dobro navesti koje su bitne razlike između ova gotova dva ista uređaja koji se razlikuju u cijeni za 700 kuna ovisno od trgovine. Garmin Edge 530 je trenutno moguće kupiti od 2000-2400 kuna dok 830 možete dobit za 2600-3200, zavisi od trgovine i raznih akcija koje baš ne viđamo često zadnjih mjeseci pa kad naiđete na akciju, ne oklijevajte :D


I kad ste konačno odlučiti zamjeniti svoj Garmin Edge novijim modelom ili ga kupujete prvi put, onda ćete se sigurno zapitati u čemu je razlika između ova dva broja (530/830) i vrijedi li odvojiti do 700 kuna više za 830.
Da odmah damo odgovor, a onda ćemo dalje ;)

edge bok.jpg (1.31 MB)Najbitnije dvije razlike na temelju kojih možete donijeti odluku:
1. 830 za razliku od 530 ima zaslon osjetljiv na dodir
2. 830 ima više opcija prilikom odabira odredišta i kreiranja rute na uređaju u odnosu na 530

I jedan i drugi uređaj imaju navigaciju koja prikazuje vaše kretanje na karti te vas navigira i preračunava rute gotovo identično. Razlike su toliko male da su zanemarive.
Mogu se spajati sa svim mogućim vanjskim senzorima koje danas spajamo na Edge uređaje, povezivi su s pametnim telefonima te nude jednaku funkcionalnost. Mala razlika je ovdje odgovaranje na poruke gdje ćete sa 830kom daleko lakše poslati generičku poruku (out riding) ili nešto slično dok ćete na 530 morati napraviti tri koraka stišćući gumbe, malo jedan pa malo drugi i poruka je poslana :).

Sve statistike koje danas nudi Edge uređaj u ovoj klasi bit će dostupan na oba modela:
Praćenje aktivnosti
Dinamika bicikliranja
Training status
Vaša aklimatizacija na toplinu i visinu
Climbpro- ukratko opisano to je prikaz terena koji je pred vama na usponu te koji su usponi ispred vas da znate što vas očekuje u nadolazećim kilometrima
Napredni treninzi - učitavanje personaliziranih treninga    
MTB dinamika vožnje i još dosta drugih korisnih funkcija poput podsjetnika da morate piti i koliko se morate odmarati nakon treninga, koliko ste potrošili kalorija, VO2 Max, FTP...
Zvučna signalizacija obavijesti

Kao što smo na početku naveli, Garmin Edge 530 nema zaslon osjetljiv na dodir već 7 gumbića kojima se krećete izbornikom, a korištenje navigacije zna biti izazovno ako želite brzo djelovati :). Određivanje odredišta u navigaciji na Edge 530 je moguće samo jednom metodom i to pomoću gumbića kojim odabirete mjesto na karti.
Edge 830 - ima zaslon osjetljiv na dodir i samo tri gumbića te je korištenje same navigacije jednostavnije i intuitivnije. Odabir odredišta je znatno jednostavniji.
Edge 530 - potrebno je vrijeme navikavanja i učenja koji je gumb je za što i zatim postaje intuitivan. Pretraživanje po karti je u vožnji nemoguće jer je prekomplicirano, iako ne savjetujemo tipkate po navigaciji dok vozite bicikl.
cisti_bok.jpg (1.07 MB)Edge 830 - gumbići koje morate stiskati za kretanje izbornikom ili kartom se prikazuju na zaslonu i jednostavno znate kroz simbol gumba koji čemu služi jer smo na taj način kroz godine korištenja pametnog telefona sad već naučeni. Kartu možete u vožnji pomicati i zumirati dodirom na zaslonu što nekad nije loše ako želite znati koliko još morate pedalirati do nekog mjesta. Ponekad želimo znati koliko dugo traje neka ravnica i kakav nas teren očekuje da znamo da li da krenemo raditi svoje intervale koje smo dobili u zadatak od svog trenera ili da nastavimo lagano dok ne prođemo dva zavoja i jedno križanje, a zatim nas čeka ravnica. U tim trenucima je ponekad potrebno smanjiti ili povećati prikaz na karti što kod 530 modela nećete moći bez da se zaustavite i poigrate s gumbima. Na 530 modelu to stvarno nije jednostavno, ali je izvedivo.
Ono što smo primijetili na 830 je da zaslon zna biti malo nepouzdan kad je mokar ukoliko se vozite po kiši ili ste ga smočili znojem uslijed nadnaravnih treninga :). Korištenje zaslona na dodir u rukavicama zna također biti izazov jer ne reagira na sve rukavice jednako. U tom slučaju je 530 radni konj te gumbi odrađuju uvijek isti posao i kad se naučite na njih, nećete se više puno buniti navigirajući izbornicima.
straznja.jpg (1.12 MB)Kvaliteta izrade i dimenzije, tu su jednaki, uz neznatne razlike za koje je potrebno mjerenje finim instrumentima :). Zasloni su jednaki i prikaz na jednom i drugom uređaju je nešto lošiji nego na pametnim telefonima, ali sasvim zadovoljavajući i pregledan. I 530 i 830 su jednako brzi prilikom navigiranja kroz izbornik. I jedan i drugi uređaj su u potpunosti vodootporni, praktički se možete okupati s njim, ali za to nisu deklarirani pa ne predlažemo kupanje. Kiša koja nas zna uloviti na vožnji ovim uređajima ne može ništa. Baterija na jednom i drugom uređaju deklarirano traje 20h, ali naravno da trajanje baterije ovisi o nizu faktora i načina korištenja samo ukazujemo na to da su i po tome jednaki.
IMG_9717.JPG (1.04 MB)Napomena
Sve rute možete kreirati na računalu ili preuzeti neke već postojeće rute te ih prenijeti na svoj Edge uređaj koji će vas kada pokrenete rutu navigirati od početka do kraja iste. Ako tako birate i određujete rute, onda vam zaslon na dodir kod Edge 830 više nije toliko presudan kod kupovine iako i dalje naglašavamo da će biti jednostavniji za korištenje u odnosu na 530.


Odluka
Kao što smo rekli na početku i ono zbog čega bi se odlučili na skuplji uređaj ukoliko nam to budžet dopušta je jednostavnost korištenja navigacije. Razlika vrijedna spomena je odabir mjesta do kojeg želite doći odnosno kreiranje rute na samom uređaju. Na 530 modelu možete odabrati lokaciju na koju želite doći navigirajući križićem na zaslonu kojim odaberete mjesto na karti. Kod 830 možete isto tako samo navigirate pomoću zaslona osjetljivog na dodir ili pak možete pretražiti u tražilici uređaja adresu te odabrati adresu i kućni broj. Umjesto adrese, u izborniku možete odabrati Gradove, sela ili mjesta što bilo nešto kao brza pretraga te odabrati centar nekog grada u koji želite doći ili pak možete unijeti koordinate željenog mjesta. Pored toga možete lokaciju odrediti prema onom što vas zanima iz više ponuđenih kategorija poput: Hrana/Piće/Kupnja/Prijevoz/Smještaj... Iako to još nismo koristili, ali može se naći smisao u tome ukoliko ste na vožnji i htjeli biste naći mjesto gdje se može nešto pojesti, a ne znate adresu. Iako smo mišljenja da ćemo ovako nešto pretražiti brže na svom pametnom telefonu i na kraju samo unijeti adresu u svoj Edge 830. Tako to uglavnom mi radimo :).

I jedan i drugi uređaju su na kraju krajeva best buy uređaji i dobijete ono što ste platiti. Redovne softverske nadogradnje omogućuju brz rad uređaja koji sve što se od njega očekuje i isporučuje. Ako kupujete Edge model, ovdje nećete pogriješiti bez obzira koji odabrali. A sada kad znate razlike, vjerojatno ćete se lakše odlučiti.

NAJČITANIJE
Na vrh