www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
04. Rujna 2023.

Kako je nastao triatlon

Kako je nastao triatlon

80-tih godina prošlog stoljeća je bilo vrijeme novog vala u mnogim sferama ljudskih djelatnosti. Najpoznatiji je u glazbi, ali ogledao se i u sportu. Bilo je to vrijeme ekspanzije trčanja i popularnog jogginga...

Tekst i fotke: Borko Prvan

Začecima multisporta možemo smatrati prve triatlonske dane 1973. u kalifornijskom San Diegu dok je kod nas sve počelo nekoliko godina kasnije (točnije 1981.godine) kada se grupa plivača počela organizirano baviti trčanjem. Tako se pionirima triatlona u Hrvatskoj smatraju Marijan Pedišić, Borko Prvan i Nenad Ivanković.triatlon1.jpg (129 KB)

Par zanimljivosti iz povijesti triatlona u Hrvata

1981 – Grupa plivača Mladosti organizirano se počela baviti trčanjem (Pedišić, Prvan, Ivanković).

1983 – organizirano prvo multi sportsko natjecanje u tri sporta na bazenu Mladosti – 1500m plivanja, 100 zgibova i 7,5 km trčanja

1984 – prvi put čuli za legendarnog Čedu Paića, Šibenčanina, koji živi u Nizozemskoj i bavi se triatlonom.

1985 – Ivanković: “Ako se želimo baviti pravim triatlonom, moramo kupiti prave bicikle…” (Ivanković prvi kupio pravi trkački bicikl, koji mu je bio prevelik, a držao ga je kod Pedišića zbog straha od žene).

1985 – Pedišić i Prvan kupili prave trkače bicikle, nakon godišnjih odmora u VIII. mjesecu, te upoznali biciklističku legendu Vladu Fumića.

1985 – prvi službeni nastup Hrvata na triatlonu, na Bledu, 2150m plivanja, 64km bicikla i 15,5km trčanja (Prvan i Pedišić, plivači, te Ageejev i Tumara, veslači).

1986 – prvi nastup Hrvata na triatlonu u inozemstvu, u Austriji, Fushl See kod Salzburga (Pedišić i Prvan).

1988 – povodom dana općine Trešnjevka organiziran je prvi triatlon na teritoriju Hrvatske (tada još SFRJ), na Jarunu u organizaciji BK Metaliacommerce – Zagreb (pobjednici Pedišić i Ivanković, zajedno ušli u cilj, držeći se za ručice).

1988 – prvi nastup Hrvata na prvenstvu Europe (jasno u sklopu reprezentacije Jugoslavije, Pedišić – 80, Prvan – 86, ali ovaj drugi diskvalificiran zbog vožnje u zavjetrini (tada je to bilo strogo zabranjeno)

1992 – prvi nastup Hrvata pod hrvatskom zastavom na Ironmanu (3,8/180/42km). Nastupali su Pedišić – 9.52h i Prvan – 10.33h u Rothu, Njemačka. Sljedeće godine na istoj utrci Marijan Pedišić se kvalificirao za Ironman na Hawaima s rezultatom 9.11h što je i dalje važeći hrvatski rekord u Ironmanu.

1993 – Na Jarunu organizirana prva triatlonska liga (Dragan Janković).

1994 – prvi nastup Hrvata na svjetskom prvenstvu (dugi triatlon, 4-120-30) u Nici, Francuska 1995 – u organizaciji TK Zagreb organizirano prvo državno prvenstvo (sprint triatlon na Jarunu, prvi službeni prvak Pedišić ispred Prvana).

2004 – Višnja Škevin kao prva Hrvatica završila Ironman u Klagenfurtu u Austriji u vremenu 12:34:29.

triatlon3.jpg (125 KB)

Ne možemo ne spomenuti ni Čedu Paića, čovjeka kojega smatramo našim učiteljem. Čedo živi u Nizozemskoj i  prvi je triatlonac s ovih prostora. Bio je reprezentativac bivše države u veslanju, sparing partner naše proslavljene svjetske rekorderke Vere Nikolić, odličan slikar, vrhunski atletski trener, a prije svega veliki dobrotvor. On nam je toliko toga pokazao vezano uz triatlon. Prvi je završio Ironman i to u društvu ondašnjih vrhunskih atleta. Također treba spomenuti i braću Ševo, naše poznate plivače blizance, koji su prvi donijeli Swimming world, specijalizirani časopis o plivanju gdje je bio članak o triatlonu, nakon čega smo se definitivno navukli na ovaj sport. I za kraj našeg proslavljenog biciklista Vladu Fumića, koji nas je naučio gotovo sve o biciklu.triatlon4.jpg (102 KB)

Razvoju triatlonskog sporta u većoj mjeri doprinijelo je i održavanje Svjetskih vojnih igara u Zagrebu 1999. nakon kojih je ostala logistika i oprema s istih. Tada se i baza premjestila na današnju lokaciju  južnije od Doma veslača na Jarunu, a s time je zapravo i došlo do nagle ekspanzije multisporta kada su klubovi počeli nicati po mnogim našim gradovima.triatlon6.jpg (115 KB)

I tako je od početka našeg bavljenja multisportom prošlo punih 35 godina i mnogo toga se promijenilo. Tako danas imamo poplavu triatlonskih klubova, škola trčanja i raznih natjecanja tog tipa. Ljudi polako shvaćaju bit drukčijeg načina života i sve više se okreću boravku u prirodi. A mi smo i dalje aktivni, kako kao natjecatelji tako i kao organizatori raznih multisportskih aktivnosti. Tako danas u mnogim sredinama djeluju brojne popularne triatlonske lige (Zagreb, Split, Varaždin...).

triatlon7.jpg (111 KB)

 

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh