objavio:
13. Svibnja 2018.

Kako zaštititi bicikl od krađe?

Kako zaštititi bicikl od krađe?

Jedina obrana od krađe bicikla je kvalitetan lokot za bicikl. 

Ako ste aktivni vozač bicikla, koristite ga za odlazak na posao, u grad na kavu, do prijatelja, dućana i neku drugu aktivnost neophodan vam je dobar lokot koji će osigurati vaš bicikl. Sam način zaključavanja bicikla jednako je važan jer uzalud i najbolji mogući lokot ako ste bicikl i lokot povezali na pogrešan način. Kombinacija kvalitetnog lokota i ispravnog načina vezanja bicikla trebala bi uvelike otežati tj. onemogućiti krađu, a u većini slučajeva odbit će potencijalnog kradljivca već na prvi pogled.foto 2.jpg (591 KB)

Krađa bicikla je jako učestala stvar, pogotovo u urbanim sredinama. Čim koristite bicikl na dnevnoj bazi postoji šansa da će se on prije ili kasnije naći na meti lopova. Zato ćemo prvo proći kroz pravila osiguranja bicikla, a nakon toga kroz metode osiguranja i zaštite bicikla.

Osnovna pravila osiguranja bicikla:

  1. Vaš bicikl mora uvijek biti osiguran bolje od bicikla kraj kojeg je parkiran. Postoji izreka koja kaže ako vas i vašeg prijatelja napadne medvjed u šumi da netrebate biti brži od medvjeda nego od vašeg prijatelja. Slično tome bitno je da je vaš bicikl dobro osiguran i zaključan kako bi odbio potencijalnog kradljivca i usmjerio ga na neki drugi, lošije osiguran bicikl.
  2. Nikad, ali baš nikad se nemojte osloniti samo na lanac ili sajlu za osiguranje vašeg bicikla. Nemože ovo dovoljno naglasiti ali takvi najjeftiniji i najpristupačniji lokoti ne nude praktički nikakvu zaštitu i jako lagano ih je moguće prerezati. Ako vam je stalo do vašeg bicikla ovo ćete izbjegavati u širokom luku.
  3. Što je U-Lock manji to je i bolji. Ne samo da je zbog malih dimenzijna lakši pa ga je jednostavnije nositi u torbi ili ruksaku nego potencijalnom kradljivu daje manje prostora i poluge za napad i krađu (npr. pokušaj razbijanja brave sa željeznom polugom).
  4. Koristite više različitih lokota. Sa samo jednim U-Lockom nemoguće je osigurati kompletan bicikl. Najučinkovitije je osiguranje bicikla na dvije točke: U-Lock u kombinaciji sa sajlom, sklopivim lamelama ili još jednim U-Lockom odbit će i najupornijeg kradljivca. foto 3.jpg (413 KB)
  5. Poružnite svoj bicikl. To se prije odnosti na vanjske, lako dostupne komponente bicikla poput sjedala, košare ili nosača tereta. Dovoljno je na par mjesta postaviti debelu crnu traku da taj dio izgleda oštećeno i na taj način odbiti potencijalnog kradljivca. Pali u većini slučajeva, probajte i uvjerite se sami :)

Metode osiguranja i zaštite bicikla:

Nismo izmišljali toplu vodu nego smo preuzeli metodu zaštite bicikla od legendarnog Sheldona Browna. Sheldon je bio autoritet u gotovo svim temama koje se tiču bicikla i možemo biti sretni da nam je ostavio svo svoje znanje i iskustvo na svojoj internet stranici.

Osnovna komponenta za zaštitu bicikla je mini U-Lock. U-Lock postavljamo kroz zadnji kotač (op.a. unutar zadnjeg trokuta bicikla) i vežemo ga za fiksni stalak koji je dobro učvršćen u tlo. Prednost ove metode je da istovremeno osiguravamo zadnji kotač i okvir iako tehnički nismo proveli U-Lock kroz okvir bicikla! Provjerno i ispitano - nemoguće je izvući okvir bicikla i odvojiti ga od kotača kad je U-Lock smješten unutar zadnjeg trokuta bicikla.foto 4.jpg (565 KB)

Dali ova metoda ima slabu točku? Pa, potencijalni kradljivac bi mogao izrezati zadnji kotač te izvući okvir i odvojiti ga ali u praksi to je takoreći neizvedivo jer je jako teško izrezati kotač, a i tim bi se uništio jako bitan i vrijedan dio bicikla pa je takva krađa više-manje neizvediva. Ako vas zabrinjava ovaj problem možete uzeti nešto veći U-Lock i provesti ga na načlin da obuhvatite zajedno zadnji kotač i okvir bicikla. To je ujedno i metoda koju osobno koristim za zaštitu svojeg bicikla.foto 5.jpg (380 KB)

Drugi komponenta ovog načina zaštite je osiguranje prednjeg kotača lokotom, sajlom ili čak sekundarnim U-Lockom. Na ovaj način zaštiti ćete svoj prednji kotač i dodatno osigurati cijeli bicikl. Istraživanja su pokazala da potencijalni kradljivac gotovo uvijek odustaje od krađe kad vidi da je bicikl zaštićen i osiguran na dvije točke. Metoda zaštite sa 2 U-Locka odlična je kad ćete bicikl ostaviti preko noći u npr. centru grada, ispred zgrade, kuće i slično. Teško je nositi 2 U-Locka u torbi ili ruksaku ali ako imate vrijedan bicikl svakako se isplati.foto 6.jpg (413 KB)

Največi izbor proizvoda za zaštitu i osiguranje bicikla možete pronaći npr. u trgovinama Keindl Sport. U ponudi je više od 150 različitih modela poznatih brendova - Abus, Hiplok, Auvray, RFR i Citadel. Abus je jedan od svjetskih lidera u izradi lokota, sajli, lamela i U-Lockova sa dugogodišnjim iskustvom i vrhunskim proizvodnim programom. Hiplok proizvodi inovativne lokote za bicikl koji se uglavnom nose oko struka ili na remenu od hlača (op.a. od tud i naziv Hiplok). Za one kojima je cijena najbitniji faktor tu su Auvray, RFR i Citadel koji su lideri u best buy kategoriji. Pokriveni su svi cijenovni razredi i apsolutno svi sistemi lokota koji postoje tako da će svatko lagano pronaći proizvod koji mu najviše odgovara. Posjetite trgovine Keindl Sporta u Vitezićevoj ulici 1a i Reljkovićeva ulica 2 u Zagrebu ili kliknite na www.keindl-sport.hr

Photo: Biker

Na vrh