www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
13. Rujna 2023.

Kava i biciklizam - tradicija ili nešto više?

Kava i biciklizam - tradicija ili nešto više?

Biciklisti, bilo da se voze šumom ili cestom nerijetko prije i za vrijeme vožnje naprave kratku pauzu i popiju kavu, a najčešće espresso koji je već postao sinonim za neku vrstu energetskog napitka za bicikliste :D. Uvjetno rečeno energetskog, jer ako je to espresso bez šećera, onda u tom napitku nema sastojaka koje će vaš organizam razraditi u energiju.

Kava može povećati performanse - Znanstveno je dokazano da kofein može poboljšati performanse kod sportaša općenito. To se odnosi na one koji konzumiraju do dvije šalice kave dnevno. Osobe koje konzumiraju više od dvije šalice dnevno neće primijetiti taj učinak jer se organizam prilagodio na te količine i učinak je znatno smanjen. kava_bicikl2.jpg (173 KB)Poticanje energije - Osim aspekta performansi, kava može potaknuti da se osjećate oštrije i budnije, što može biti od velike koristi za vrijeme vožnje bicikla. Pogotovo kad se ujutro osjećate pomalo bezvoljno i uspavano, šalica kave vas može pripremiti za vožnju koja vas čeka.
kava_bicikl1.jpg (237 KB)Ono što je sigurno, kratka stanka uz kavu zapravo je odlična prilika za druženje i priču sa kolegama ili jedna pauza u kojoj uživate na nekom lijepom mjestu. Kava za vrijeme vožnji je neka vrsta običaja cestovnog, a i brdskog bicikliranja. Ako ne pijete više šalica kava dnevno, onda će vas jedan kratki espresso “podići” i dati vam neku vrstu motivacije za nastavak vožnje. Kofein potiče oslobađanje dopamina i adrenalina, ali to oslobađanje traje jedan određeni period i kad prestane, ako ste pretjerali s količinom kave, onda ste potrošili kvotu i jednog i drugog i taj osjećaj će, kad vas kava pusti, biti gori nego da ju niste ni pili. Iz tog razloga bi trebalo umjereno konzumirati kavu na vožnji. Jedan espresso će vas u prosjeku držati najviše do sat vremena te vam dati onaj osjećaj da možete voziti više i jače nego bez njega.

Tijelo se prilagođava na kofein pa ćete povećavajući količinu kave samo naštetiti sebi. Svaki put ćete za isti osjećaj trebati veću količinu kave. Predlažemo da preskočite kavu ako vam ne treba kako bi sačuvali njezin učinak za situacije kad vam je potreban blagi stimulans za vožnju ;).

photo: Trek

NAJČITANIJE
Torch 2.0 & 3.0
Vijesti

Torch 2.0 & 3.0

21. Veljače 2024.

Nove Torch 2.0 & 3.0 predstavljaju ultimativni spoj vrhunskog izgleda i nevjerojatne izvedbe, savršene za svakog biciklista. Bilo...

Na vrh