www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
15. Srpnja 2021.

Komadić Istarskog raja...

Komadić Istarskog raja...
13 fotografija

Često se postavlja pitanje, kamo na vožnju da nam je blizu, da je relativno prihvatljivi trošak i da guštamo.VALAMAR9.jpg (128 KB)

Poreč, Valamar Diamant Hotel & Residence, jedna noć, dvije osobe, doručak i večera, idealno. Dva klika kasnije, potvrda rezervacije i krećemo s pakiranjem. Sunce na izlazu, avantura je na pomolu. U Poreču smo već oko 10 sati, prijavljujemo se u hotel, ostavljamo stvari i krećemo na vožnju. Odlučili smo popratiti i činjeničnu stranu troškova i samog putovanja pa za sada brojimo 350 kuna za gorivo i cestarine te cirka 3 sata vožnje do Poreča.VALAMAR5.jpg (135 KB)

Sjedamo na bicikle i krećemo na glavnu cestu. Radni je dan pa je trebalo biti nešto oprezniji jer je na cestama bilo prometa, ali ni blizu kao kod nas u Zagrebu. Sve skupa i dalje je opušteno i mirno. Sunce je tuklo od ranog jutro, skoro deset stupnjeva toplije nego u Zagrebu tako da smo lagano odjeveni i jurimo prema Novigradu.VALAMAR6.jpg (170 KB)

Primijetili smo da se u Istri vozači automobila prema cestovnjacima odnose savjesno, što je kod nas rijetkost i još smo uvijek trn u oku manje više svakom vozaču. U Novigrad dolazimo dobro zagrijani i stajemo na kratku kavu. Bitno je voziti i guštati, nije sve u treningu koji će vas izut iz cipela. Toliko različitih prizora od Poreča do Novigrada, kao da smo 4 države prošli. Atmosfera na cestama je gotovo maratonska, toliko cestovnjaka i s jedne i s druge strane ceste nismo već dugo vidjeli. Grupe koje jure u klupskim dresovima i odrađuju zimski trening na jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj, neprocjenjivo, lagani povjetarac i klizimo dalje.VALAMAR7.jpg (172 KB)

Krećemo dalje prema Vižinadi odakle se spuštamo u dolinu Mirne i skrećemo za Oprtalj... Vožnja završava u Poreču ispred hotela, bicikle peremo i ostavljamo u bike storage room-u te polako na večeru nakon kratkog odmora. Večera je kao i uvijek, odlična i nudi se veliki izbor baš svega, od slanog do slatkog. Jedan od razloga zašto će Valamar uvijek biti naš izbor. Nakon večere možete u hotelski bar popiti neko piće ili otići u Wellness, mi smo se odlučili na piće i precizno dogovaranje sutrašnje rute.VALAMAR12.jpg (183 KB)

Još jedna zora, mi smo na nogama, jurimo na doručak koji nudi izobilje za "carboloading" nakon čega krećemo na još jednu vožnju istarskim krajolicima. Trebamo li reći kako je bilo? Ne postoji razlog da se ne odlučite na ovakav vikend. Po povratku s vožnje "late checkout" nam omogućuje da se pakiramo u popodnevnim satima i krećemo svojim kućama u hladni Zagreb. Smještaj s klopom je iznosio 600tinjak kuna i povratak 350 kn. Dvije osobe, dva dana vožnje, jedno noćenje po osobi i zajamčen savršen vikend za 1300 kuna. Moramo napomenuti da cijene noćenja variraju, pa je potrebno provjeriti cijene kada se odlučite za datum. Ako ste željni promjene i trebate novi highlight za ovu godinu, započnite ga jednim “diamantnim” vikendom, to je naša preporuka. Uvijek prezadovoljni i s osmijehom na licu vraćamo se kućama.VALAMAR4.jpg (117 KB)

Poreč kao bike destinacija je već dobro prepoznata kako kod domaćih tako i kod stranih biciklista bilo brdskih ili cestovnih. Preko 300 kilometara označenih biciklističkih staza podatak je koji će vas svakako zanimati. Većina lokalnih asfaltiranih cesta gotovo da i nema prometa, a onaj tko se vozi na cestovnjaku zna koliko je to važno. Većina ruta prolazi kroz ili pored kulturnih znamenitosti, pa se time cijeli trening diže na jednu novu razinu, ona želja za istraživanjem i osvajanjem ne samo kilometara već i nekih drugih ciljeva dobiva novu formaciju.

VALAMAR11.jpg (202 KB)

Grožnjan, Parenzana, Motovun, Vižinada samo su neka mjesta kroz koja ćete proći na jednoj vožnji. Odlični visinski profili lokalnih cesta čine Istru jednom od top bike destinacija kroz gotovo cijelu godinu, u ovom dijelu Hrvatske. Vožnje uz more i zalasci sunca bit će vaš svakodnevni đir ako se odlučite izvesti svog cestovnjaka na vožnju. Svakako bi trebalo naglasiti neke pogodnosti koje će vas dočekati po vašem dolasku u Poreč. Predlažemo rezervaciju u jednom od Valamar hotela (op.a. Valamar Diamant Hotel 4* & Residence 3* , Valamar Tamaris Resort 4* , Valamar Pinia Hotel 3* ) koji su "bike friendly" u pravom smislu riječi.VALAMAR13.jpg (80 KB)

Ono što možete naći u ponudi Valamar Diamant Hotel 4* & Residence 3* je Bike info corner gdje se možete informirati o svemu što vas zanima (op.a. gdje, kada, kako) prije nego se uputite na vožnju. Imate "bike storage room" gdje noći vaš bicikl, a nakon vožnje ga možete oprati u praoni za bicikle u sklopu hotela. Ujedno imate i servisni "corner" gdje možete napraviti osnovne popravke i podešavanja. U ponudi hotela možete naći izotonične napitke i prehrambene proizvode za sportaše koji će vam trebati na dužim i zahtjevnijim vožnjama.VALAMAR8.jpg (186 KB)

Ako ste zaboravili svoj, možete rentati i GPS uređaj ili angažirati profesionalnog biciklističkog vodiča. Ako se odlučite na neku od organiziranih bike tura i to je moguće. I ono najvažnije, ako ste na službenom putu, a nalazite se u Poreču, ponesite bike odjeću i obuću, a bicikl možete iznajmiti na licu mjesta i to bicikl s pedigreom bilo mtb, cestovni ili električni. Da li treba još nešto nadodati. Teško, sve je rečeno, standard friendly hotela je postignut, sada se samo možemo nadati da će Valamar zaraziti i sve ostale da svoje objekte dovedu u ovakvu formu.VALAMAR14.jpg (141 KB)

LINK NA gpx1

LINK NA gpx2

 

Photo: Biker

NAJČITANIJE
Zašto biciklisti briju noge :)?
Vijesti

Zašto biciklisti briju noge :)?

13. Srpnja 2021.

Teorije su razne, jedna od njih kaže da će na taj način imati manji otpor zraka, što je u početku bilo smiješna pretpostavka dok...

Na vrh