objavio:
19. Studenog 2018.

KTM Macina Ride 292 2019.

KTM Macina Ride 292 2019.

Ulazak u svijet elektro bicikala nikada nije bio uzbudljiviji.

Novi KTM Macina Ride donosi čiste linije okvira i treću generaciju Bosch sistema kod kojeg je “na oko” već vrlo teško utvrditi radi li se doista o pedelecu. Povod pisanja ove recenzije je što modele 291 i 292 uskoro očekujemo u trgovinama Bim-bike kao vjesnike nove generacije elektro KTM-a za 2019. godinu.

Austrijski proizvođač motocikala i bicikala  ulaže velike napore u elektro segment. Usudili bismo se reći da možda najhrabrije od svih tvrtki kreira nove modele u svim kategorijama. Tako Macina Ride 292 zauzima otprilike središnje mjesto u klasi e-hardtail, pa očekujemo i umjerenu cijenu, koju ćemo saznati kada bicikli osvanu u trgovinama. Nova generacija e-bicikla, rezultat suradnje Boscha i KTM-a, sve se manje razlikuje od klasičnog MTB-a. Naravno, odati će ga nešto viša masa, u ovom slučaju 21 kilogram, za što su najviše zaslužni Bosch Active Line Plus motor, baterija i Purion ekran. Sve je to lijepo uklopljeno u okvir, pa će samo malo zadebljanje u području pogonskog dijela i donja cijev okvira povećeg presjeka dati naslutiti da tu nisu čista posla. Dakle, okvir skriva Bosch motor , koji može dati zavidni okretni moment od 50Nm i 250W snage dok je baterija kapaciteta 500Wh. Njeno trajanje uvelike će ovisiti o težini vozača i modu korištenja - Eco, Sport, Tour ili Turbo, a navodi se autonomija s jednim punjenjem u rasponu od 60-120km. Tri senzora prate moment, brzinu i kadencu, pa u svakom trenu kompjuter optimizira rad motora, a na Purion ekranu se prikazuju putne informacije i stanje baterije.

Macina ride 292 namijenjen je rekreativnoj skupini biciklista i onima koji ulaze u elektro MTB svijet, pa je i oprema odabrana na temelju ekonomskih razloga s ciljem da ne preoptereti krajnju cijenu bicikla. Tako su mienjačke komponente i ručice iz Shimanove Altus serije s 9 stupnjeva, a kočnice početne Shimanove hidraulične MT200  sa 180 mm rotorima - dovoljno velikim da zaustave poveći okretni moment. Podsjetimo da govorimo  o 29ki sa 100mm hoda vilice (Suntour XCM), pa će raspon staza biti dosta širok , a poseban gušt će biti usponi u turbo modu. Zainteresiranima svakako predlažemo da razmisle o prednostima koncepta i obavezno isprobaju bicikl kada stigne u trgovinu.

Specifikacije

Macina MTB 29 alu/ Bosch Active Line Plus motor/50Nm - 250W/ Bosch Purion ekran/ Li-ion 500Wh baterija/ Suntour XCM 100mm vilica/ Shimano MT200 kočnice/ 180mm-180mm rotori/ Shimano Altus mjenjač i ručice/ 9 stupnjeva prijenosa/ KTM Delta 38T pogon/ KTM Line 29er kotači/ Schwalbe Smart Sam gume/ 22.08kg/  www. bim-bike.hr

Photo: Biker

Na vrh