Za vrijeme treninga i nakon treninga prisutna je veća količina mliječne kiseline u organizmu koju treba neutralizirati radi oporavka mišića i smanjenja upale u organizmu.
PH - dijagnostika se primjenjuje u vrhunskom sportu intenzivno posljednjih desetak godina. Svaki organizam ima svoju tzv. acidobazičnu ravnotežu. Normalno acidobazično stanje uključuje kolebanje koncentracije vodikovih iona u izvanstaničnoj tekućini unutar uskih granica vrijednosti pH od 7, 36 do 7,44.
Patološka stanja poremećaja acidobazične ravnoteže nazivamo alkaloze ili acidoze ovisno o pomaku krivulje u lužnato ili kiselo. Takva stanja su prisutna u nekih bolesti (npr. dijabetes, zatim konzumacija etanola- alkoholna pića, povećani unos mesnih namirnica, povećano povraćanje u trudnoći, gladovanja, nedostatak kisika kod alergija i opstrukcija dišnih puteva, konzumacija duhanskih proizvoda, konzumacija lijekova i toksina, problemi s probavnim sustavom (gastritisi) ili stanja tijela koje je metabolički opterećeno toksinima ili hranom koja vodi tijelo ka zakiseljenju.
Načelno gledajući može postojati stanje blage alkaloze ili blage acidoze tj. zakiseljenja bez očitovanja većih simptoma. Ta stanja često su trenutna i prolazna, jer tijelo ima svoje tzv. pufere kojima regulira pomake ravnoteže i vraća ih u normalno stanje. U nekim slučajevima konstantne metaboličke intoksikacije organizma, takva stanja su konstantna, te je kiselost konstantno povišena. Tada dolazi do nemogućnosti ili smanjene mogućnoti oporavka tijela uslijed stalne intoksikacije, te do posljedičnih promjena u organizmu. Moguće posljedice su: konstantan umor, otežano mršavljenje i u nekim slučajevima povećano debljanje tijela uslijed usporavanja metabolizma ili poremećaja u metabolizmu, te stvaranje celulita. Nadalje, kod pojedinaca koji su skloniji mršavljenju dolazi do pojačanog gubitka mišićne mase, koja za poslijedicu ima razne tegobe. Hormonski sustav tijela može se naveliko poremetiti, te organizam dovesti u stanja koja su opasna po zdravlje. Čest slučaj su poremećaji bubrežne i plućne funkcije itd. Zakiseljenja organizma ili acidoze su podosta učestale i uzroci su im brojniji, jer se u organizmu metabolizmom stalno proizvode kiseline. Taj proces se može smanjiti ili neutralizirati pravilnim izborom namirnica koje koristimo u prehrani, te bavljenjem sportom ili rekreacijom koji sam po sebi ubrzava metabolizam. Pravilnom prehranom i smanjenim unosom toksina možemo za svoje tijelo napraviti mnogo dobrobiti. Počevši od podizanja općeg tjelesnog imuniteta, do formiranja tijela kao funkcionalne cijeline.
Obzirom na količinu i intenzitet treninga tijelo sportaša je u konstantnom potencijalnom zakiseljenju. Postavljen je izazov fiziolozima i biokemičarima koji su surađivali u formiranju vrhunskih sportaša, kako tijelo oporaviti na najbrži način, osigurati detoksikaciju organizma i pripremiti ga za natjecanje. Otkrivena je važnost uklanjanja kiselosti iz organizma. Isti princip primjenjiv je na opću populaciju rekreativaca i neaktivnih ljudi. Određivanje kiselosti organizma postalo je početna točka promatranja trenutnog stanja organizma.
Omjer za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje, bi trebao biti 75% “lužnate hrane” i 25% “kisele” tijekom dana.
Hrana koja potiče lužnatost:
Povrće: brokula, kupus, mrkva, cvjetača, celer, blitva, krastavci, maslačak, jestivo cvijeće, patliđan, češnjak, zeleni grah, kelj, koraba, zelena salata, gljive, luk, paprika, tikva, alge, špinat, spirulina, slatki korijen, rajčica.
Orijentalno povrće: maitake, daikon, shitake, kombu, reishi, nori, umeboshi, wakame.
Bjelančevine: lješnjaci, proso, tofu (fermentirani), proteinski prašak od sirutke.
Začini: cimet, curry, đumbir, čili paprika, morska sol, miso, tamari, svo bilje.
Ostale namirnice: pčelinji pelud, granule lecitina, probiotičke kulture, sokovi od povrća, sokovi od svježeg voća
Lužnati minerali: Kalij-ph 14, Kalcij-ph 12, Magnezij-ph 9
Nakon jačeg treninga stanice se trebaju obnoviti i regenerirati na način da napravimoi bazičnu kupku koja traje 60 min. u vodi od 38 stupnjeva 2x tjedno. Tokom treninga uzimati klorofil koji povećava količinu kisika u stanicama te nakon treninga piti bazični prah koji otopimo u 1l vode. Obavezno nakon svakog treninga uzimati enzime koji pomažu brzoj razgradnji nusprodukata zakiseljavanja. Sok od cijeđenog limuna iako je kiselog okusa ima lužnato djelovanje.