www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
04. Lipnja 2023.

Napredak uz vožnje po blatnom i kliskom terenu?

Napredak uz vožnje po blatnom i kliskom terenu?
3 fotografija

Ne zvuči baš zabavno voziti po blatnim i mokrim šumskim stazama i većina biciklista te dane preskače. Kako je vrijeme kod nas sve više nalik onome u Engleskoj, zadnjih godina, i duža sunčana razdoblja se pojavljuju samo ljeti, tako se moramo prilagoditi ako želimo biciklirati kroz cijelu godinu.

Zimu smo prevalili, sad je period čestih kiša, blata i vlažnih vožnji.

Dobra priprema za takve vožnje je ključna kako bi se osjećali dobro i na kraju zabavili. Iznenadit ćete se koliko vožnja po blatnom i mokrom terenu utječe na napredak i razvoj tehnike te gradi samopouzdanje. Ako uspijete kvalitetno odvoziti svoje redovne dionice dok su prekrivene blatom i kišom, po dolasku toplih i suhih dana bit ćete još brži i bolji. Kliska i blatna staza je put ka napretku i razvoju tehnike. Iako se tehnika u nekim situacijama bitno razlikuje od vožnje po suhoj podlozi, trening balansiranja na biciklu, održavanja smjera te ulaženje i izlaženje iz zavoja po kliskom terenu je ista i daleko ju je važnije poznavati nego na suhom terenu. Ako imate već tehniku, onda je ovo drill koji će vas unaprijediti sa svakom vožnjom.

Izađite na vožnju nakon kiše i odradite redovnu rutu, ne preskačite vožnje samo zato jer je blato i vidjet ćete veliki napredak kad dođe toplo i suho vrijeme i kad gume imaju grip za koji ste prije mislili da ne postoji pri tim brzinama :).

Na klizavom terenu potrebno je više napora uložiti da se održi ravnoteža na biciklu, pokreti moraju biti uglađeniji i okretanje pedala mora biti fluidnije kako gume ne bi gubile trakciju i proklizavale jer ćete teško savladavati uspone i prepreke u takvim uvjetima. Ulasci u zavoje su daleko osjetljiviji i potrebno je mirnije, sigurnije i mekše odrađivati sve pokrete, a pritom koristiti tehniku koju koristite i na suhom. Ako ne znate kako ulaziti pravilno u zavoje ili mislite da bi mogli i bolje, onda se prijavite skill&drill školu BikeAcademyVergo, gdje će vas dobro nadrilati tehniku. Ako tehniku pak imate, onda je samo praksa i ponavljanje ključ do uspjeha :).

Kočenje je također izazov i potrebno je dosta moduliranja sa ručicama i prednje i stražnje kočnice. Postepeno doziranje prednje kočnice te pomaganje stražnjom će biti također proces u kojem ćete se uavršiti. Predlažemo da za ove uvijete odaberete neke gume koje su predviđene za suho i mokro virjeme. Neće biti idealne ni na jednoj podlozi, ali nećete trebati imati dva seta kotača.

Bez dobre odjeće i nepromočivih čarapa nemojte ići na vožnju jer već prva takva će vas odvratiti od želje za ponovnim izlaskom. Morate ostati suhi. Danas možete kupiti baš sve za ovo vrijeme, tako da ne postoji razlog zašto ne izaći i zabaviti se. Nemojte izbjegavati lokve jer vam čine blokadu u glavi i nastojat ćete izbjegavati i blato te tako vijugati i imati lošu putanju. Prođite kroz prvu lokvu kroz i dublje blato i dalje nećete mariti već ćete uživati :). Probudite dijete u sebi :D, što blatniji to bolji :D.

Bez prednjeg i stražnjeg blatobrana ne izlazite, također dobre naočale koje će vam zaštiti oči od vode i blata koje će letjeti na sve strane. Naočale nemojte brisati kad se zaprljaju već ih prvo isperite vodom iz bidona te ih zatim obrišite u čisti komad tkanine jer ćete ih ogrebati već na prvoj vožnji.
Tanki ili deblji buff je također dobra stvar jer ga navučete preko usta i nosa pa vam blato ne ulazi u usta i nos. Nemojte zaboraviti imati nepropusne vrećice za mobitel i ključ o auta recimo.

Podmažite lanac i sve gibljive dijelove na biciklu uljem za mokre uvjete prije vožnje. Nakon vožnje operite bicikl laganim mlazom vode i pustite ga da se dobro osuši i zatim podmažite da bude spreman za iduću vožnju ;).
Pokrivo za ruksak je odlična stvar jer nakon vožnje ne morate čistiti ruksak već samo pokrivo, isto ide i za cipele, pa su tako gamaše za kišu odličan izbor. Tanke pokrivne hlače od nepropusnog materijala će vas zaštititi od vlage, a pritom će odjeća koju imate ispod biti čista i suha. Ako pak nemate neki od ovih predmeta, savjetujemo da blato koje se nakupi na ruksaku i odjeći pustite da se osuši do kraja i zatim ga iščetkajte, a tek onda odradite pranje.

Robu možete isprati i u kadi toplom vodom prije nego ide u mašinu. Svakako nemojte blatne stvari bacati odmah na pranje jer ćete morati i novu mašinu ubrzo kupovati, a možda i potražiti novog bračnog partnera :D.

NAJČITANIJE
Novi Specialized Kenevo SL2
Vijesti

Novi Specialized Kenevo SL2

16. Studenog 2023.

All Mountain zvijer koja je naslijedila gene Endura sada grabi i grize još jače, a ide još dalje. Podešavanja u 6 točaka i...

Specialized Tero X
Vijesti

Specialized Tero X

18. Rujna 2023.

Specialized Tero X Trebaš veću kartu ako voziš Tero X... Da li istraživački duh potiče na inovacije ili inovacije rezultiraju...

Na vrh