Proteinske poslastice iz kućne radinosti uopće nije teško napraviti. Uz ove naše upute svatko može biti “Le chef”. Kako? Biker donosi rješenje:
1. Svom omiljenom proteinskom prahu dodajte omiljeno brašno koje se može konzumirati sirovo (kokos, badem, zob...). Brašno ne morate nužno kupovati, možete i samljeti npr. zobene pahuljice u multipraktiku.
2. Pomiješajte proteinski prah, brašno i mlijeko po izboru (kravlje ili biljno – zobeno, bademovo). Po želji, možete dodati i neki biljni maslac (kikiriki, orah, badem). Tekućinu dodajte po potrebi, da bi dobili kompaktno tijesto koje se da oblikovati. Ukoliko pretjerate s tekućinom i tijesto vam ispadne prevlažno ili ljepljivo, dodajte još malo brašna ili proteinskog praha.
3. Obložite protvan papirom za pečenje u koji zatim utisnite tijesto. Stavite u hladnjak na najmanje 15 minuta, a zatim razrežite u pločice željenog oblika.
4. Rastopite čokoladu za kuhanje na pari te ju zatim prelijte preko pločica, ili umočite svaku pločicu u zdjelu s čokoladom.
Kad svladate ove osnove pripremanja proteinskih pločica, odvažite se i u eksperimente s dodacima i okusima. Pločice se sigurno neće buniti protiv suhog voća, orašastih plodova, cimeta, vanilije ili sjemenki.
Domaća verzija proteinskih pločica, s vašim omiljenim maslacem od kikirikija, bez čudnih sastojaka i bez potrebe pečenja. Odličan obrok poslije žestokih vožnji!
Ovaj smo se put odlučili za ovaj jednostavni recept za proteinske pločice koji nas je privukao svojim sastojcima (obožavamo kikiriki maslac) i jednostavnošću (ne peče se).
Sastojci (za 6 pločica veličine muffina)
• 90 gr zobenog brašna (samljeti zob u multipraktiku ili kupiti brašno)
• 60 gr proteinskog praha po želji
• 80 gr rižinih ekspandiranih pahuljica (ili po želji neke žitarice )
• 2 žlice Chia sjemenki
• 100 gr maslaca od kikirikija (ili npr. badema, oraha)
• 0,5 dcl zobenog mlijeka (ili po izboru bademovog,
sojinog)
• 1-3 žlice meda (ili po želji)
• 1-2 žlice vode ili po potrebi
• Tamna čokolada (neobavezno)
Priprema:
Zobene pahuljice usitnite u blenderu ukoliko ne koristite već kupljeno zobeno brašno. Pomiješajte posebno sve suhe sastojke – brašno, proteine u prahu, rižine pahuljice i Chia sjemenke, te tekuće – kikiriki maslac, mlijeko, med. Zatim mokru smjesu umiješajte u suhu i sve dobro rukama zamijesite (možete i u blenderu ako imate dobar). Ako vam se smjesa čini pregustom, dodajte po potrebi vode ili još mlijeka.
U protvan stavite papir za pečenje. Smjesu koja treba biti izrazito čvrsta i kompaktna istresite na protvan i poravnajte po vrhu. Stavite u hladnjak na 15 minuta nakon čega je izvadite i izrežite na pločice željene veličine. Čokoladu stavite na izvor topline da se otopi. Prelijte čokoladu preko pločica pa ponovno vratite u hladnjak da se čokolada stisne, a ukoliko ih ne konzumirate odmah, čuvajte ih u hladnjaku.
Ovaj će vas proteinski kolačić koštati 5,8 kn po kom, opskrbiti sa 15 gr proteina, te 280 kcal!
Uživajte u vožnji i zdravom tijelu!