www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
25. Studenog 2021.

Nokia X10 i Nokia X20 pametni telefoni

Nokia X10 i Nokia X20 pametni telefoni

HMD Global je obnovio cijelu svoju liniju pametnih telefona i odlučio se za tri serije telefona: C seriju kao najpovoljniju, G seriju koja je srednja i X seriju koja je najnaprednija serija pametnih telefona.

xambient1-1.jpg (414 KB)Unatoč tome što je najskuplja linija, X serija se još uvijek sastoji od cijenom vrlo pristupačnih telefona. Ako se pitate koje su razlike između njihovih specifikacija, ovdje ćemo se osvrnuti na dva modela. Usporedba između Nokia X10 i X20 modela koja će istaknuti njihove prednosti i nedostatke. Zadnjih mjesec dana smo odabrali na probu ova dva modela pored nešto slabijih iz G serije.
x108.jpg (224 KB)

Nokia X10

x201.jpg (183 KB)Nokia X20


Dizajn
Nokia X10 i X20 imaju isti dizajn. Sastoji se od zaslona s rupom za prednju kameru smještenom u sredini i stražnje strane od polikarbonata s kružnim modulom kamere i LED bljeskalicom na lijevoj strani. Dva modela se razlikuju u varijantama boja: Nokia X10 dostupna je u nijansama Forest i Snow hues, dok je Nokia X20 predstavljena u dvije različite varijante boja: Midnight Sun i Nordic Blue. Nokia X10 i Nokia X20 dolaze s bočnim čitačem otiska prsta koji se spaja u tipku za napajanje smještenu s desne strane. Oba telefona su nešto teža i deblja od konkurencije (teži od 200 grama) jer imaju velike baterije.
xambient14.jpg (149 KB)Zaslon
Ne samo isti dizajn: Nokia X10 i Nokia X20 također dolaze s istim zaslonom. To je IPS LCD panel s tipičnom svjetlinom od 450 nit-a, dijagonalom od 6,67 inča i Full HD+ rezolucijom od 1080 x 2400 piksela. Dobra razina definicije boja odlikuje ove zaslone. Govorimo o IPS zaslonu, tako da nismo očekivali čuda, možemo reći da je zaslon pristojan i uklapa se u cijenovni rang telefona. Odaziv na dodir ekrana je relativno dobar i ide rame uz rame s cijenom samog telefona. Nokia, nekoć vodeći brend u proizvodnji mobilnih telefona vjerojatno će brzo doseći jače brendove, ali za sada se čini da se probija kroz dubok snijeg i mora dosta raditi na tržištiu pametnih telefona. Ova serija dokazuje da su spremni za borbu. :)

Specifikacije i softver
Nokia X10 i Nokia X20 pokreće platforma Snapdragon 480 koji podržava 5G povezivanje. Procesor je isti, ali su konfiguracije memorije različite. Uz Nokia X10 dobivate tri konfiguracije memorije: 6/64 GB, 4/128 GB i 6/128 GB. Nokia X20 dolazi u konfiguraciji sa 6 GB RAM-a i 128 GB izvorne memorije te naprednijom s 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu. I jedan i drugi model upravlja Android 11.
x1010.jpg (129 KB)Nokia X10


Kamera
Najvažnije razlike između Nokia X10 i X20 su kamere. Konkretno govorimo o glavnom senzoru quad kamere smještenom na stražnjoj strani. Nokia X10 ima nešto slabiju kameru od 48 MP, dok Nokia X20 ima definitivno bolji senzor od 64 MP. Telefoni nude prilično dobru kvalitetu fotografija u usporedbi s cijenom, ne samo za senzore već posebno zbog Carl Zeiss optike. Za one koji su ikad bili u doticaju sa tim brendom optike, jasno im je da su mogućnosti i kvaliteta odlična. Prednje kamere su također različite: Nokia X10 ima slabiju selfie kameru od 8 MP, dok Nokia X20 dolazi s selfi kamerom od 32 MP što bismo rekli da je daleko više za očekivati u toj cijeni.
x105.jpg (112 KB)Nokia X10


Baterija
Iako različitih kamera, baterije ovih uređaja su iste. Riječ je o bateriji kapaciteta 4470 mAh koja podržava brzo punjenje od 18 W. Trajanje baterije je iznad očekivanja, nisu među najjači na ljestivci po trajanju bateije, ali uz prosječno korištenje traju više od jednog dana, što nismo primjetili kod nekih drugih brendova u klasi. Ovi telefoni su splash proof što nama kao biciklistima svakako odgovara. Nerijetko smo u doticaju sa vlagom za kišnih dana i potrebna nam je vodootpornost telefona. Ovi modeli ne mogu raditi pod vodom, ali su otporni na pljuska i zaljevanje vodom.

Cijena
Cijene ovih telefona za X10 kreće od cca 2300 kuna dok X20 ima početnu cijenu od cca 2650 kuna. Ovo su cijene osnovnih modela u klasi, za jače memorijske konfiguracije i cijena je nešto veća. Nokia je izrazito veliku pozornost dala ekologiji prilikom razvoja ovih telefona te su time u sklopu kutije s telefonom izbacili punjač. Gotovo je sigurno da danas u svijetu svaki vlasnik pametnog telefona ima barem 3 kompatibilna punjača u svom domu. Kao kompenzaciju za punjač, kako bi privukli kupce, u paketu dobivaju razgradivu maskicu koja također ukazuje na njihovu ekološku osvještenost.x203.jpg (134 KB)Nokia X20


Možda će vam se učiniti da su obzirom na specifikacije telefona, cijene i dalje mrvicu previsoke, ali ne biste trebali uzeti u obzir samo to: najjača strana ovih telefona je softverska podrška. Nokia X10 i X20 dobit će tri godine ažuriranja Androida, tri godine sigurnosnih ažuriranja, pa čak i tri godine jamstva. Za razliku od ostalih telefona srednjeg ranga, ovi će uređaji dobiti softversku podršku usporedivu s najskupljim flagship modelima drugih brendova poput Googlea i Samsunga. Očito, Nokia X20 pobjeđuje u usporedbi zahvaljujući boljim kamerama, ali i X10 može doći u obzir kao slabija varijant s nižom cijenom. xambient2.jpg (197 KB)Ovo su radni strojevi i bez sumnje, NOKIA je na to pazila kao i kod svih svojih prozvoda. Izdržljivi i postojani. Samim time što će nuditi podršku telefonu tri godine dokazuje da očekuju kvalitetan rad telefona u tom periodu. Većina telefona već nakon prve godine korištenja ima svojih bugova koji ga usporavaju te narušavaju njegovu funkcionalnost. Vidjet ćemo kako će se pokazati ovi modeli.
x202.jpg (149 KB)Nokia X20

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh