www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
27. Travnja 2019.

Održan Helter Skelter MTB Maraton

Održan Helter Skelter MTB Maraton

Rabac je danas ugostio više od 331 biciklistica i biciklista koji su stigli na Helter Skelter MTB maraton a kojim je službeno otvorena Husqvarna Adria Bike Series 2019.

Dosadašnja izdanja tradicionalno su otvarana u Plitvicama koje su bile itekako primamljiv mamac stoga i ne čudi da su se na startu rušili rekordi, prije svega oni po broju prisutnih biciklista. Po broju natjecatelja Rabac danas nije mogao nadmašiti Plitvice što je i razumljivo iz više razloga međutim po kvaliteti staza i atmosferi na i oko staze to je definitivno uspio!20190427_105708 (Copy).jpg (370 KB)

Vrlo rano se Helter Skelter MTB maraton počeo promovirati i velik broj pristiglih zasigurno je bio znatiželjan i u Rabac stigao ne bi li vidjeli što su to pripremili Andrea Kiršić i Pavao Roset, dvije posebne individue domaće MTB scene koji "potpisuju" staze utrke u čijoj najavi se isticalo da natjecatelje očekuje "gore dolje, na vrat na nos, z'brda z'dola". I bilo je tako, na stazi naravno. Ali daleko od toga da je utrka organizacijski bila z'brda z'dola. Baš suprotno. Sve je bilo na nivou uoči, za vrijeme ali i nakon utrke. Od prijava, vrhunskog i povoljnog smještaja u Valamar hotelu, trase staze, pa sve do live rezultata. Staza je što se tiče oznaka bila dobro označena iako je tu i tamo nedostajala koja trakica.20190427_105654 (Copy).jpg (363 KB)

Inače, Husqvarna Adria Bike Series 2019. ove se godine po prvi puta sastoji od četiri utrke. Nakon danas održane utrke u Rabcu, nastavak slijedi 15. lipnja također novom utrkom u Vodicama, a potom na sada već i svima dobro znanim "klasicima" u Fužinama i Baškoj krajem kolovoza odnosno sredinom listopada.

I dok su Plitvice do sada nudile poprilično pitome terene i staze na kojima većina nije imala problema, Rabac je ponudio sasvim neku drugu priču. Na prvi pogled idilično i mirno Istarsko mjestašce za one neupućenije skrivalo je poprilično surov krajolik i kamenjar kakav nije namijenjen običnim biciklističkim rekreativcima. Zahvaljujući svojoj poziciji u Rabcu ćete puno prije sakupiti popriličan broj visinske razlike u odnosu na kilometre. Osjetili su to na svojoj "koži" natjecatelji iz Hrvatske ali i Slovenije, Austrije, Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine i Švicarske koji su se danas upustili na avanturu na Easy, Classic i Epic stazi. Raspoređeni u četiri kategorije (op.a. Muškarci, Muškarci Masters, Muškarci Grand Masters i Žene) nisu imali nimalo lak posao. Potvrdili su to i oni najspremniji i najbrži na utrci, ali i oni koji se odlučili za najkraću stazu.20190427_105711 (Copy).jpg (368 KB)

Inače, Easy staza bila je dužine 26 kilometara sa otprilike 700 metara ukupnog uspona i ista, barem sudeći prema komentarima prisutnih nije bila nimalo jednostavno. Dapače, navodno je bila itekako "tvrd orah" biciklističkim rekreativcima koji nisu navikli na slične staze. Classic staza je bila dužine 46 kilometara sa otprilike 1500 metara ukupnog uspona dok je Epic staza bila dužine 66 kilometara sa 1750 metara ukupnog uspona. 

Inače, događanja u Rabcu započela su već u petak kada je u večernjim satima započela registracija za utrku, dok su izlagači postavljali svoje šatore. Nije ih bilo previše, ali bila su dva itekako značajna - Giant i Rog Joma koji su zauzeli i najveći dio prostora. Interes su privlačili i štandovi glavnog pokrovitelja Husqvarne ali i Chronometruma na čijem štandu nikada ne nedostaje dobrih vibracija. Svi natjecatelji utrku su započeli točno u 10 sati, dok su naknadno prema cilju pojurili i "strujaši", biciklisti koji su danas vozili na e-biciklima. Među onima koji su stazom jurili snagom vlastitih mišića bila je i nekolicina onih u blistavo bijelim Biker dresovima koji su nam se s pozitivnim reakcijama javili s ciljne ravnine.20190427_113218 (Copy).jpg (315 KB)

"Staza je bila dobra, prije svega znalački trasirana. Vozili smo tako po raznolikoj podlozi i terenu, okruženi predivnom prirodom koja nas je ponovno oduševila bez obzira što smo ovdje već bili u niz navrata. Iako je bilo sklisko većim dijelom utrke itekako se dalo uživati. Adrenalin je bio na nivou posebice na najatraktivnijim spustevima kakvim su nas organizatori počastili za kraj!" izjavio je Frane Fabris.

Pobjedom danas počastio se pak Austrijanac Christoph Soukup koji je odnio ukupnu ali i pobjedu u kategoriji Muškarci na Epic stazi. Svega tri minute iza njega u cilj je stigao Slovenac Noć Lenart koji je osim drugog mjesta u ukupnom poretku osvojio i prvo mjesto u kategoriji Muškarci Master. Austijanac Matthias Grick završio je pak na trećem mjestu ukupnog poretka. Od Hrvata, na Epic stazi u nimalo bezopasnoj konkurenciji najbolje se snašao Milo Pilski koji je u kategoriji Muškarci zauzeo visoko treće mjesto, dok je isto "za pedalom" pošlo i Marku Fržopu u kategoriji Muškarci Master kao i Zoranu Periću u kategoriji Muškarci Grand Masters. Očekivano, ali nimalo jednostavno do pobjede na Epic stazi je na domaćem terenu stigla Andrea Kiršić koja je osim konkurentica iza sebe ostavila i velik broj pripadnika "jačeg" spola.

20190427_113257 (Copy).jpg (286 KB)

Na Classic stazi uvjerljivo najbrži ukupno, ali i u kategoriji Muškarci bio je Slovenac Matjaž Budin kojem se najbliže približio Marin Pejdo, prvoplasirani u kategoriji Muškarci Master i drugoplasirani u ukupnom poretku. Talijan Raul Di Ragogna u ukupnom poretku osvojio je treće mjesto. U kategoriji Mušarci Grand Master pobjedu je odnio Slovenac Janez Sirnik, dok je njegova sunarodnjakinja Teja Plantak isto učinila u ženskoj kategoriji. Od Hrvatica, Maja Ena Ljuba osvojila je drugo, a Renata Batur treće mjesto.

Davod Pikulić, Siniša Herman i Darije Damir Kos bili su najbrži na Easy stazi u kategoriji Muškarci, Muškarci Master i Muškarci Grand Master dok je Pikući bio i ukupno najbrži na istoj dužini. Zlatica Pernjak bila je bez ozbiljne konkurencije u kategoriji Žene.20190427_113317 (Copy).jpg (307 KB)

U konkurenciji e-bicikala na startu i nije bila pretjerana gužva pa niti ozbiljnija konkurencija. Nastupilo je svega šest natjecatelja.  Za razliku od te brojke najveći broj natjecatelja bio je u kategoriji Muškarci na Classic stazi. Naime, njih 57 uspješno je završilo utrku!

Po završetku utrke natjecatelji su vrijeme do podjele nagrada najboljima kratili čišćenjem dresova, tuširanjem, pranjem bicikala ali i uživanjem u predivnom ambijentu koji polako ali sigurno postaje jedna od glavnih biciklističkih meka u Hrvatskoj!

Uz ulaganja i entuzijazam ekipe iz Valamara rekli bismo - opravdano!20190427_123105 (Copy).jpg (253 KB)

Rezultati

Photo: Biker

Na vrh