www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
14. Siječnja 2021.

Oprema trening čuva

Oprema trening čuva

Kako nam je na vrata već zakucalo hladnije vrijeme, trebamo se pomalo tome i prilagoditi. Osim što je našem organizmu potrebno neko vrijeme da bi se adaptira na niže temperature, potrebna je i odgovarajuća oprema za aktivnosti vani. Vjerujem da svi to znaju, no nije loše svake nove sezone malo ponoviti gradivo.

Sloj po sloj

Riječ koja se redoviti ponavlja je - slojevito! Da, prva i zapravo najvažnija stvar koja često spašava glavu je oblačenje u slojevima. Što to zapravo znači? Nikakva znanstvena fantastika, već da na sebi imamo nekoliko slojeva odjeće. Između svakog sloja se naime nalazi zrak koji služi kao izolator, zagrijava se i čuva naše tijelo od pothlađenosti.1.jpeg (269 KB)

Prvi...

Rekao bih da je najbitniji prvi “baselayer” sloj koji stavljamo na sebe. On se obično sastoji od podmajice i podgaća ili tajica koje su pripijene uz tijelo. Kod odabira baselayera, bitno je da odaberemo pravu veličinu, jer ne smije biti niti preusko da zaustavlja cirkulaciju niti preširoko da ne vrši svoju funkciju. Baselayeri koji se danas prodaju obično u sebi imaju ugrađen i određen stupanj kompresije pa osim što nas štite od potencijalne hladnoće, također umanjuju i umor naših mišića. Za hladnije dane bi bilo pametno kupiti i zimski baseleyer koji je nešto deblji.2.jpeg (360 KB)

Drugi... i treći...

Ako vrijeme to zahtjeva, na prvi baselayer je potrebno obući i drugi pa čak i treći sloj, no svakako treba imati na umu da vam na početku trčanja ili drugih aktivnosti uvijek treba biti malo hladno. Razlog je jednostavan. Ako se predebelo obučemo, nakon par stotina metara ćemo jednostavno prokuhati i vrlo lako se može desiti da odustanemo od aktivnosti s kojom smo krenuli. Zimi će nam se inače vrlo brzo početi hladiti torzo, tako da je nekada dovoljno da na baselayer stavimo prsluk, također koristan komad u vašem ormaru.3.jpeg (395 KB)

Sintetika vs. pamuk

Danas je tehnologija izrade sintetičkih vlakana otišla tako daleko da nešto tanko, gotovo prozirno može bez problema grijati kada je vani minus. Vjerojatno ste primijetili da se nigdje ne spominje pamuk. To nije slučajno, jer je on već godinama na popisu materijala koji se sve manje koriste prilikom izrade sportske odjeće. Pamuk naime upija i zadržava znoj, tako da ćete se noseći pamučnu majicu, prije početi hladiti te na kraju možda i prehladiti.4.jpeg (458 KB)

Kapa glavu čuva

Glava gubi najviše tjelesne topline, te je po zimi poželjno nositi kapu ili buff. Dok neki preferiraju klasične kape, meni je zimi puno draži buff radi svoje multifunkcionalnosti. Osim vezanja oko glave, buff također možete nositi i oko vrata kao zamjenu za šal. I ekstremiteti poput ruku će biti sretni navučete li na njih dobre rukavice. Kao i kod ostale opreme, na tržištu postoji bezbroj različitih modela. No probajte ne komplicirati s time. Skoro svake rukavice su dobre, a ako imate dobru cirkulaciju i u rukavicama vam vrlo brzo postane vruće, prijedlog je bar da imate majicu koja ima rukave s rupama koje idu preko palca pa tako odmah imate i “polu-rukavice”. 

Suha stopala

Za kraj (naravno) moramo spomenuti i tenisice. Kako kapa čuva glavu, tako će i dobre tenisice čuvati naše noge da se ne prehlade. Većina se za hladniji dio godine odlučuje za tenisice s nekom nepromočivom tehnologijom. Najpopularnija je ona s oznakom Gore-Tex. Tu se radi o tehnologiji gdje se u materijal ugrađuje membrana koja s vanjske strane ne propušta vodu prema unutra, ali s unutarnje strane propušta vodenu paru prema van.

 

Tekst: Matt Marenić   Fotke: Neven Fistrić i Dario Rocco

Na vrh