www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
30. Kolovoza 2021.

Penjačica koordinira spašavanje muža nakon njegovog pada od 76 metara

Penjačica koordinira spašavanje muža nakon njegovog pada od 76 metara

Matt Pinchak se ne sjeća pada. Sjeća se kada se uže zaglavilo dok je sa ženom penjao dugi smjer. Sjeća se svog pokušaja da oslobodi uže. A onda se sjeća kako se probudio u podnožju planine, nesposoban kretati se.

Supruga ga je gledala kako se prevrće pokušavajući osloboditi uže te kako pada.

"Odmah je bilo očito da mi je potrebna ozbiljna pomoć", rekao je Pinchak.

Pinchak se penjao 7 godina i imao je veliko iskustvo na stijeni. Njegova supruga bila je relativno nova u tome. Samo jedan vikend prije dogodio se njezin prvi uspon i spuštanje po užetu.

Njezino prvo djelovanje bilo je pokretanje SOS -a na njihovom satelitskom komunikacijskom uređaju inReach Mini i prosljeđivanje informacija o incidentu osoblju u Međunarodnom centru za koordinaciju hitnih intervencija Garmin (IERCC). Zatim se morala sama spustiti do supruga. To je zahtijevalo spuštanje po užetu, uski prijelaz i još jednom spuštanje po užetu.Pinchak_5.jpg (73 KB)

“Uspjela je ostati pribrana i učiniti ono što je potrebno. Kad je završila drugo spuštanje, mogli smo čuti kako se približava helikopter”, rekao je Pinchak.

Sve u svemu, spašavanje je trajalo nešto više od 2 sata od trenutka aktiviranja SOS okidača. Kad su čuli helikopter iznad sebe, Pinchak je počeo jecati. Tek tada je postao svjestan ozbiljnosti situacije. Helikopter je Pinchaka podigao u kabinu i odvezao ga izravno u bolnicu.

Snimke su pokazale da je Pinchak imao šest prijeloma kralježaka, uključujući jedan ozbiljan kompresijski prijelom. Bio je 10 tjedana u posebnom aparatu kako bi mu kralježnica zacijelila, ali sada mu ide izuzetno dobro.Pinchak_1.jpg (325 KB)

Sigurnost se treba ozbiljno shvatiti

"Uvijek sam sigurnost shvaćao preozbiljno i osjećao sam se prilično neugodno odvoditi ljude tako duboko u zaleđe bez mogućnosti da dobiju pomoć ako se nešto dogodi", rekao je Pinchak. "Samo malo istraživanja pokazalo je da je inReach daleko omiljeni predmet outdoor entuzijasta."Pinchak_3_crop.jpg (367 KB)

Osim toga, Pinchak, inženjer zrakoplovstva, upoznat je s Iridium satelitima - tehnologijom koja je bila imperativ tog dana kada su bili u jaruzi bez usluge mobitela. Pinchak nije siguran što bi toga dana učinili bez inReach uređaja.

"Jedva sam se mogao kretati, a pokušaj povratka na ravno tlo gotovo bi sigurno uzrokovao ozljedu leđne moždine", rekao je Pinchak.

Rekao je da se njegova perspektiva tog dana promijenila. Penjao se 7 godina bez nesreće. Srećom, kad se to ipak dogodilo, bio je spreman.

“350 dolara za inReach Mini, a zatim 15 dolara mjesečno za pretplatu činilo mi se nedopuštenim kada sam pokušavao odlučiti trebam li nabaviti satelitski komunikator ili ne, ali sada kada mi je doslovno spasio život, imati inReach nije predmet rasprave -rekao je Pinchak. "Sada se pitam zašto ga nisam nabavio ranije i toplo preporučujem svakom entuzijastu na otvorenom ne samo da ga nabavi, nego da nikada nigdje sam ne putuje bez uređaja."

OBAVIJEST: Potrebna je aktivna satelitska pretplata. Neke jurisdikcije reguliraju ili zabranjuju upotrebu satelitskih komunikacijskih uređaja. Vaša je odgovornost znati i slijediti sve važeće zakone u nadležnostima u kojima se namjerava koristiti satelitski komunikacijski uređaj.

 

NAJČITANIJE
Na vrh