www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
29. Kolovoza 2023.

Prednosti masaže nogu nakon vožnje

Prednosti masaže nogu nakon vožnje

Osim usporenog tempa pri kraju vožnje te na poslijetku i odmora, biciklistima, a i ostalim sportašima je bitno između toga i brzinski izmasirati noge. Noge kao glavni motor svakog bicikla trpe najveći napor pri vožnji pa zaslužuju i nagradu.

Masaža je sama po sebi vrlo učinkovit i bitan dio treninga. Njenu ulogu nakon napornog rada najjednostavnije možemo opisati tako da brže i kvalitetnije oporavi istrošene mišiće. S obzirom na to da su svi mišići međusobno povezani, ako tu vrstu oporavka izbjegnemo, bol možemo prenijeti na cijelo tijelo.  Masažom se mogu eliminirati štetne kemikalije te tekućine s otpadnim produktima metabolizma koje se nakupljaju u tkivima. Također se prokrvljuje organizam sa, svježom, i kisikom bogatom krvlju za koju je važno da dospije do svakog dijela tijela što je bitno za normalan rad mišića, a generalno i cijelog organizma. Istraživanja su pokazala da se na taj način poboljšava cirkulacija do čak slijedeća 72 sata. Preforsiranjem mišića se stvaraju tvrdi čvorovi i tkivni ožiljci, masažom se otklanjaju, a kao rezultat su glatka i vitka mišićna vlakna spremna već za slijedeću biciklističku avanturu :).conscious-design-0nn2gdz4ZoY-unsplash.jpg (130 KB)Velika je vjerojatnost da ćete taj dio treninga morati obaviti sami, a oni kojima će to pružati netko drugi nemojte zaboraviti obrijati noge ;). Jedan od najjednostavnijih alata za brzu i učinkovitu masažu jest teniska loptica. Sličnu ulogu ima i spužvasti valjak ili loptica za masažu, a može poslužiti i loptica za tenis ;).


Kada se lopticom kotrlja uz mišić, krvne žile se otvaraju, potom pročišćuju, što dovodi do bržeg oporavka od napetosti i potencijalnih ozljeda. Kada je masažu najbolje obaviti?, što prije nakon završetka vožnje. Važno je da se mišići ne ohlade jer time postaju zategnuti i žile se sužavaju te dolazi do bolova. Bivša članica Specialized-lululemon i američkog nacionalnog biciklističkog tima Janine Verstraeten također preporuča duboku masažu tri do pet dana prije velikih utrka i trljanje mišića sa lopticom ili valjkom jedan do dva dana prije. Tako ćete pojačati krvotok i osigurati slobodan i kvalitetan rad mišića.
Ako već niste, razmislite hoćete li masažu ubaciti u sastavni dio treninga ili rekreacije.

 

Photo by Conscious Design on Unsplash

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh