www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
08. Rujna 2021.

Prvi put na cesti? Evo što trebate znati!

Prvi put na cesti? Evo što trebate znati!

Cestovni biciklizam je zabavan, ali važno je znati u što se upuštate ako vam je prvi put ;)

Prva cestovna vožnja može biti zastrašujuća, ali i ne mora, pa evo par naputaka da to tako ne bude.

Trek_Domane_June19_Preview_328.jpg (142 KB)1. Budite realni
Usredotočite se na uživanje u prvih nekoliko vožnji - ne trebate se odmah dokazivati niti tuči kilometre na Stravi. Koliko ste u formi? Možete li trčati za autobusom, a da se ne oznojite, ili vas jedan kat stubišta ostavi bez daha? Ovdje nema potrebe za dokazivanjem pa bismo vam preporučili da vaš prvi izlazak bude kratak i ugodan.
Ako ste već umjereno aktivni, napravite svoju prvu vožnju ne dužu od 25-30 kilometara i težite da je završite za sat do sat i pol.
Ako ste manje sigurni u svoju kondiciju, pokušajte planirati rutu sa zaustavljanjem na 10om kilometru koja vam daje mogućnost dodavanja udaljenosti, ako se osjećate dobro, ili kretanja kući, ako niste.
road_prva2.jpg (318 KB)2. Nosite odgovarajuću odjeću i svakako naočale
Najvažnija stavka, osim možda kacige i naočala, je odgovarajući par podstavljenih lycra kratkih hlača.
Najbolje su kratke hlačice s naramenicama jer nema struka koji se urezuju u trbuh, ali sve biciklističke kratke hlačice bolje su od nikakvih.
Kratke hlače trebaju biti usko pripijene, jer će se labavi materijali nakupiti i stvarati žuljeve, a nošenje donjeg rublja u kombinaciji s lycra hlačicama se ne preporučuje. Ne želite dodavati dodatne šavove koji bi mogli nažuljati vaše najdelikatnije i najcjenjenije dijelove tijela :).
Biciklistički dres je idealan kao gornji dio, ali nije prijeko potreban za prvu vožnju. Ako ga nemate, možete koristit bilo koju tehničku majicu koja ima elastina i nije široka.
Samo zapamtite da ćete generirati puno topline dok okrećete pedale, pa se oblačite lakše nego što biste to inače činili. Dobro je pravilo da ako vam je hladno kad prvi put izađete van, trebalo bi vam biti ugodno kad krenete i kad se ugrijete.
road_prva3.jpg (339 KB)3. Ponesite odgovarajuće alate
Ne biste trebali popravljati bicikl na cesti, ali morat ćete ponijeti neke osnovne alate koje nose svi biciklsiti.
Trebate rezervnu zračnicu ispravne veličine , nekoliko poluga za skidanje vanjske gume i malu pumpu .
Također biste trebali spakirati osnovni multi-alat u slučaju da na cesti trebate izvršiti jednostavna podešavanja poput visine sjedala ili nagib volana.
Ne preporučujemo odlazak na prvu vožnju noću. Također ponesite neku laganu i tanku vjetrovku ili prsluk ako postoji i najmanja mogućnost kiše, te nešto gotovine ili karticu za hitne slučajeve. Nosite mobitel, čak i ako ga ne koristite za navigaciju, za svaki slučaj.
road_prva5.jpg (311 KB)4. Planirajte svoju rutu
Kao što smo rekli, za početak neka vožnja bude kratka i vozite cestom sa manje prometa i bez većih brda.
Ako idete na dužu vožnju planirajte pauzu za okrjepu.
Puno je besplatnih aplikacija koje će olakšati planiranje rute, uključujući one specifične za biciklizam poput Strave. Omogućuju vam točno planiranje koliko želite voziti i pokazuju vam hoće li usput biti uspona i kakva je konfiguracija terena. Neke aplikacije ne prepoznaju makadame od ceste pa koristiti Google StreetView kako bi ste znali gdje vaša ruta ide prije nego krenete na vožnju.
Ako poznate kraj u kojem se vozite onda vam ne treba navigacija u suprotnom neki oblik navigacije je prijeko potreban kako ne biste morali razmišljati gdje ste, već se usredotočili na promet i vožnju.
Ako nemate nosač telefona i navigaciju, pojačajte telefon do kraja i uključite navigaciju, trebali biste čuti upute na telefonu za vrijeme vožnje.
road_prva4.jpg (204 KB)5. Pripremite svoj bicikl
Vaše sjedalo mora biti na visini na kojoj možete slobodno pedalirati, a da je pritom koljeno lagano savijeno kad je jedna pedala potpuno dole u nultoj točki. Gume trebate pravilno napumpati, a to je najbolje pomoću podne klasične bike pumpe s mjeračem. Ispravan tlak varira ovisno o vašoj težini i točnoj veličini guma.
Na internetu postoje kalkulatori i aplikacije koji će vam dati savjet o tome, ali za tipičnog vozača od 80 kg s gumama od 700 × 25 mm, preporučujemo da započnete sa 100 psi u stražnjoj gumi i 90 psi u prednjoj gumi.
Lakši vozači mogu ići niže, teži bi trebali ići više. Kako steknete iskustvo, možda ćete htjeti eksperimentirati s višim ili nižim tlakovima kako biste precizno podesili svoju vožnju. Pokušajte podešavati u koracima od po 5 psi. Računajte da su cestovne gume jako malog volumena i ako nemaju dovoljno tlaka jako će se lako probušiti i ošteti obruč kotača.
Nemojte koristiti oba mjenjača odjednom i lagano otpustite pritisak na pedalama za vrijeme mijenjanja brzina. Tako će se brzine mijenjati glatko i izbjegavate mogućnost padanja lanca ili nekog drugog oštećenja.
Trek_Emonda_ALR_05.jpg (136 KB)6. Pripremite se
Pojedite lagani doručak s naglaskom na ugljikohidratima, ali nemojte se prejesti jer će vam biti teško na vožnji. Također biste trebali staviti bocu vode ili energetskog napitka na bicikl i pijuckati iako niste žedni svako desetak minuta po par gutljaja.

I sad je jedino preostalo da krenete na vožnju :).

NAJČITANIJE
Epic 8 2024
Vijesti

Epic 8 2024

21. Ožujka 2024.

Potpuno novi Epic 8 razvija formulu najbržeg kroz sposobnost, učinkovitost i integraciju lakoće. Moderni XC trailovi svakodnevno...

Na vrh