www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
18. Veljače 2021.

RETÜL - fino ugađanje vozača i bicikla

RETÜL  - fino ugađanje vozača i bicikla

Predstavljamo tehnološki najnapredniji fitting na tržištu u partnerstvu sa Specialized-om.IMG_4359.jpg (6.24 MB)

Iako već svi dobro znamo sjediti na biciklu i pedalirati, a i održavati ravnotežu, to nije sve što je potrebno za dobar biciklistički osjećaj kojem težimo dok penjemo neki tehnički segment ili pak jurimo niz neku odličnu šumsku stazu. Potrebno je ipak još po nešto znati o podešenju bicikla kako bi taj spoj vozača i bicikla bio u što boljoj ravnoteži. Često se susrećemo sa prepirkama biciklista što je bolje i kako treba što podesiti. Iako je doista nekad sve stvar subjektivnog dojma, treba početi na ispravnim osnovama kako bi sve na biciklu prilagodili sebi. IMG_4374.jpg (5.19 MB)Fitting je prisutan u Hrvatskoj više godina kod nekoliko Bike shopova, ali još uvijek rekreativci ne shvaćaju prednost  fittinga i ne shvaćaju koliko dobrog nosi jedno kvalitetno mjerenje i podešavanje bicikla. Kako je to doista složen i detaljan proces koji nekada traje i više sati i ne košta malo, većina rekreativaca se ne odlučuje na to i smatraju da se može i bez toga. Pa može, ali do jedne granice, onda počnu boljeti koljena, onda počnu trnuti ruke, bole vas i trnu leđa u donjem dijelu, i tako redom, pa onda pokušate sami sa podešenjima i na kraju niti znate kako je trebalo biti, a često ni kako je bilo prije. IMG_4519.jpg (5.12 MB)

Mi smo se ovaj puta najavili na jedan fitting u Protea Sport trgovini koja je napravila pozamašan upgrade svog fitting-a te od sada imaju Retül Match uređaj koji odrađuje detaljno i još brže odličan posao. Iako malo skeptični, uputili smo se vidjeti koji bicikl i na koji način podešen bi bio idealan kad je u pitanju Specialized, obzirom da ga imaju u ponudi. Da naglasimo odmah, nije važno da li kupujete ili već imate bicikl, nije važan brand bicikla niti vrsta bicikla, ovaj proces će vam biti koristan bez obzira. Mi smo češće na brdu nego na cesti pa smo odlučili sve odraditi za jedan XC MTB koji se našao u Protei. Inače, Retül je kupljena tvrtka od strane Specialized tvrtke još 2012. i do danas su napravili velikih pomaka u smislu tehnologije mjerenja čovjeka i podešavanja bicikla.IMG_4448.jpg (3.31 MB)Iako je dosta godina prošlo od 2012. za dobro mjerenje potreban je i čovjek sa edukacijom i iskustvom da bi se mjerenje odradilo točno i precizno. Mi smo ovaj puta imali priliku upoznati Brunu Lekića koji je diplomirao Bike fitting na njihovoj Specialized akademiji za fittere. Vrlo profesionalan pristup nismo već neko vrijeme doživjeli kao kod Brune koji je svoj posao odrađivao bez zemjerke. IMG_4459.jpg (8.47 MB)Prvo se uvalite u jednu lijepu prostoriju s Retül Match kioskom i ostalim pomagalima koja su potrebna. Tu se nalazi i jedan fizio krevet na kojem se ispituju vaše gibljivosti i rastezljivost  kako bi se ustanovilo da li postoje neka ograničenja vašeg tijela. Match kiosk je bežično povezan sa jednom spravicom te se pomoću nje i senzora na kiosku dobiva detaljna geometrija bicikla i vozača koja se iscrtva na ekranu kioska. Isti taj Match kiosk je povezan i sa pločama za sjdne kosti i stopala. Sve su to koraci koje je potrebno proći. Dakle, nakon inicijalnog intervjua u kojem se priča o načinu vožnje, načinu sjedenja, koje su vaše mogućnosti i koje su vaše želje, izmjere vam se sjedne kosi, zatim odabere prikladno sjedalo, pa se izmjere stopala i odaberu prikladni ulošci te se krene redom dalje. Svi vaši parametri i očitanja pohranjuju se bežično u Match kiosk te u software koji podatke obrađuje te izbacuje prijedloge sjedala i uložaka. IMG_4467.jpg (3.90 MB)

Kada smo to rješili, krećemo  na mjerenje ostalih parametara. Bicikl se postavlja na predviđeno postolje te se sa bežičnim uređajem određuje točke na biciklu koje software na ekranu pretvara u geometriju mjerenog bicikla. Zatim se na vozača popikaju senzori na rame, kuk, gležanj, ruke, laktove i posjedne ga se na bicikl da zavrti pedale u prirodnoj kadenci dok se ne snimi lijeva i desna strana gibanja tijela. Nakon toga dobivamo razna očitanja iz kojih se vidi da li su blokeje na dobrom mjestu, da li je sjedalo dovoljno visoko, kako treba postaviti lulu volana, da li je pozicija volana ispravna. Radi se na tome da sve vrijednosti dođu u zeleno ili u prihvatljive granice. Ono što možemo odmah primjetiti je razlika prije i nakon mjerenja koja je očita. Osjećaj na biciklu je doista drugačiji, kompaktniji i ugodniji. Kolega kojeg smo mjereli tvrdi da je osjećaj na biciklu na kojem je sjedio prije mjerenja bio nezgrapan i da je bio siguran da to nije geometrija za njega. Nakon mjerenja i podešavanja je to bio drugi bicikl na kojem je bilo ugodno sjediti. IMG_4427.jpg (5.46 MB)

To je možda jedan od glavnih razloga zbog kojeg bi vam preporučili da se najavite za fitting jer ćete se osjećati kao da je vaš bicikl baš za vas. Toliko je sitnih parametara podešenja koja zanemarujemo i ne znamo, pa čak i kad ste sigurni da je sve na mjestu, vrlo vjerojatno će se pokazati da može biti još bolje nakon što odradite fitting. Jedan fitting vozača se sprema u bazu korisnika, tako da nakon taga možete doći s novim biciklom, vaše mjere i vrijednosti su bazi i potrobno je samo prilagoditi vaše parametre novom bicikl ili napraviti refitt za novi bicikl koji će naravno i manje koštati. IMG_4484.jpg (4.32 MB)

Potrebno je naglasiti da su značajke Retül-a udobnost na biciklu, prevencija od ozljeda i dobra učinkovitost. Te tri stvari su osnova dobrog bicikliranja, pa predlažemo da odvojite vrijeme i novac ako želite s guštom pedalirati.IMG_4532.jpg (7.51 MB)Svoj termin možete rezervirati isto kako smo to i mi učinili, na fitting@proteasport.hr gdje će vam se obratiti jedan od fitter-a iz Protea Sport-a.IMG_4536.jpg (5.91 MB)

Photo: Biker

Na vrh