www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
13. Studenog 2020.

Slackline... nešto je magično u tom hodanju po gurtni...

Slackline... nešto je magično u tom hodanju po gurtni...

Longline, trickline, windline, bounce, jumpline, yogaline, surfline, rodeoline, highline, skyline, midline, waterline...pojednostavljeno slackline ili "samo" jedna obična gurtna razapeta između dvije točke.

Držanje ravnoteže je jedna od kompleksnijih kvalitativnih osobina motoričkog sustava. Predstavlja veliko opterećenje za centralni živčani sustav, ali upravo zato je i vrlo zabavno. Djecu često vidimo kako pokušavaju hodati po zidiću, ogradi, uskim ili visokim strukturama. Oni tu instinktivno, kao i kad rade kolute, skaču, okreću se naglavačke, treniraju svoj mozak dajući mu veliko neuralno opterećenje i usput se zabavljajući. Iako djeluju jako teško, uz pravilan pristup i upornost, discipline hodanja po užetu vrlo se lako uče, zabavne su i motorički super korisne.1.jpeg (471 KB)

Povijest

Hodanje po užetu odavno je poznata cirkuska vještina, ali je prisutna tradicionalno i u nekoliko kultura kao folklorni običaj ili ritual. Južna Koreja recimo, ima u tradiciji izvođače na užetu, plesove, pa čak i kazalište na užetu kao što mi imamo razna kola. Moderni slackline je zapravo hodanje po gurtni koja je obično široka između 2 i 5 cm. Razvilo se iz zaigranog hodanja po lancima između parking stupića u parku Yosemite u Kaliforniji, a prakticirali su ga penjači u danima odmora.2.jpeg (215 KB) Brzo su shvatili da je to koristan i zabavan trening i počeo je razvoj nove sportske aktivnosti. Ideju im je usadio penjač Adam Grosowski, koji je opsjednut cirkuskom vještinom i spektakularnim izvedbama krajem 60-ih motivirao svoju ekipu da pokušaju reproducirati trikove. Najpoznatiji sportsko umjetnički performans hodanja po sajli izveo je cirkusant Philippe Petit koji se ‘74. uspio nekako skrivečki popesti na tornjeve WTC-a u NYC-ju i povezati ih sajlom te napraviti predstavu na globalnoj pozornici.3.jpeg (283 KB)

Kategorije

Slackline možemo pronaći u raznim kontekstima, a skladno tome ima čitav niz imena i poddisciplina koje se spominju, kao longline, trickline, windline, bounce, jumpline, yogaline, surfline, rodeoline, highline, skyline, midline, waterline i slično. Međutim, osnovne kategorije bile bi je li linija visoko, pa ćemo koristiti nešto čime ćemo se osigurati za nju kako ne bi pali i ozlijedili se ili je dovoljno nisko da je pad do poda ili vode prihvatljiv.4.jpeg (355 KB) Podizanje linije na visinu nije samo stvar tehničke prirode, naši urođeni strahovi su samo visina i buka te je hodanje na visini sasvim drugačija priča od hodanja na tlu. Usporedimo to s tim koliko nam je lako šetati rubom pločnika i sigurni smo u svaki korak. Međutim tako ne bi baš šetali rubom nebodera, iako je jednako čvrst i stabilan. Što se tiče materijala, sve linije dijele se u dvije kategorije, jedna kruća i jedna elastičnija.5.jpeg (376 KB) Izbor ovisi o osobnom stilu i o namjeni. Ono što će bitno utjecati na težinu svladavanja gravitacije na liniji je i dužina linije. Duže linije najčešće su teže za ukrotiti. Slackline je nešto između tightrope-a ili tightwire-a i slackropea. Sve su cirkuske vještine, jedna je hodanje po potpuno zategnutoj sajli ili užetu, a druga po potpuno opuštenom užetu. Kod slacklinea možemo mijenjati nivo zategnutosti, a odmah time i karakteristike linije, ali poanta je da linija nikad nije baš savršeno zategnuta te da imamo neku reakciju, zamah i bounce na slacklineu.6.jpeg (455 KB)

Kako početi

Početi s ovim sportom je jednostavno, nabavite nekakvu gurtnu i dva stabla i to vam je dovoljno za početak. Naravno, ako vam se dopada, bilo bi najbolje nabaviti pravi slackline, odnosno cjevastu gurtnu koja ima puno bolje osobine i sigurnija je za korištenje. U početku ćete zategnuti slack primitivnim metodama, pa će se pojaviti potreba za zatezačima, a sve duže linije biti će moguće zategnuti jedino složenijim sustavom kolotura. Kao i svaki sport, što više ste u njemu, stvara se veća potreba za opremom. Nekada se koristila uglavnom alpinistička oprema i oprema za spašavanje, a danas postoji specijalizirana oprema za slackline.7.jpeg (462 KB)

Što se tiče sporta, slackline vjerojatno nikada neće postati standardni sport. Jedino što možemo sportski opisati i mjeriti je trickline, gdje na standardiziranim uvjetima, imamo elemente koji se ocjenjuju po zadanom kriteriju, te bi to bio klasičan konvencionalan sport, kao npr. sportska gimnastika ili skokovi u vodu. Ali, kao i kod raznih grana penjanja, to neće zaustaviti ljude da uživaju u tome.8.jpeg (213 KB) Od 2010. svjetska federacija slacklinea pokušava oformiti sve kvalitetnija trickline natjecanja, a kao najuspješniji sportaš u slackline takmičenjima ističe se Andy Lewis, legenda sporta koji je osim što je patentirao mnoge akrobacije bio i jedan od pionira modernog highlinea.9.jpeg (301 KB)

Highline

Početnicima koji bi htjeli krenuti s highlineom, tj. hodanjem na visini, svakako bi bilo korisno imati predznanje na nižim visinama, jer treba vrijeme da se živci priviknu na specifično opterećenje i bez toga, praktično je nemoguće stajati na njemu i bez dodatne komponente visine.10.jpeg (378 KB) Također, tehnike padanja i penjanja na liniju su izuzetno korisne i ne bih preporučio ni pokušavati bez da se svladaju. Nije nemoguće naravno, ali ako se sve uči na svoju ruku i svojim greškama, sve traje puno duže i puno je bolnije. Vjerujte mi na riječ. Važno je znati da kraće visoke linije, do nekih 30-40 metara, treba postavljati sa elastičnijim slackovima, kako pad ne bi bio previše statičan i doveo do težih ozljeda.11.jpeg (328 KB) Možda najvažniji preduvjet prije postavljanja highlinea je tehničko i tehnološko znanje i iskustvo. Svaka sitnica naučena kroz alpinizam, speleologiju, spašavanje ili radove u vertikali tu dobro dođe. Sidrišta, sustavi zatezanja, zatezne sile, sustavi otpuštanja, safety sustavi i planovi za spašavanje kod highlinea nisu trivijalni.12.jpeg (442 KB) Highlineovi se često stavljaju na mjesta za Tirolske priječnice. Ali, za iskustvo hoda u oblacima, vrijedi se pomučiti. Najhrabriji highlineri hodaju i bez osiguranja, takozvani free solo highline. Najpoznatiji takav je bio legenda penjanja i općenito ekstremnog sporta, Dean Potter, koji je u svojim sportsko umjetničkim projektima često gurao granice mogućeg.13.jpeg (383 KB)

Uz eksponencijalan razvoj ove relativno nove discipline i tehnologije povezane s njom, rekordi padaju na gotovo tjednoj bazi, pa su tako najduži highlineovi dugi preko kilometra i postaju samostalni projekti, a trikovi koji se izvode zahtijevaju ozbiljniju gimnastičku pozadinu. Međutim neovisno o tome, slackline može biti odlična i ne prevelika investicija s kojom se svi mogu super zabaviti.14.jpeg (353 KB) Usput, to je odlično neuralno zagrijavanje, kvalitetan trening cijelog tijela, dobra prevencija i proprioceptivni trening koji se može kombinirati na bezbroj načina. Gledano s trenerske strane, preporučio bih ga svim sportašima kao zagrijavanje za trening ili trening izvan sezone i u danima odmora. Nije neobično zakačiti se i postati ovisan pa uvrstiti gurtnu u standardne sportske rekvizite.15.jpeg (332 KB)

 

Tekst: Vitomir Maričić

Photo: Vitomir Maričić i Vladimir Šoić

Na vrh