www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
11. Listopada 2021.

Slojevito oblačenje

Slojevito oblačenje

Slojevito oblačenje nešto je s čime su itekako dobro upoznati svi koji dolaskom hladnijeg vremena ne spremaju vlastiti bicikl u garažu već se i dalje nastavljaju voziti. 

Svima onima koji misle da je dolazak hladnijeg vremena prepreka za vožnju bicikla pojasniti ćemo kako se obući te koju odjeću odnosno opremu odabrati.

Slojevito oblačenje slika 1

Nalazimo se u dijelu godine kada su jutra osjetno hladnija od primjerice onih na sredini dana, a još k tome dan je sve kraći pa nas samim time i sunčeva svjetlost sve kraće grije. U takvim vremenskim uvjetima osjećaj koliko se toplo obući može varirati na početku vožnje od primjerice onog na samom kraju. Zbog toga je veoma važno znati kako se slojevito oblačiti i koju vrstu odjeće koristiti. Prije svega, u obzir morate uzeti da odjeća koju koristite mora biti: termo (op.a. daje vam osjećaj topline), vjetronepropusno (op.a. zadržava propuhivanje vašeg tijela i na taj način lakše održavate ugodnu tjelesnu temperaturu) ili pak vodonepropusno (op.a. ne dopušta da voda prođe vanjsku membranu na vašoj odjeći i na taj način vas dovodi do hlađenja ili još gore do osjećaja smrzavanja).

Slojevito oblačenje dati će vam mogućnost kombinacije svih tehnoloških svojstava koja se nude na biciklističkoj odjeći. Osim što će vam vožnju učiniti ugodnijom, toplijom, spriječit će i javljanje pojava koje se događaju u kada se pretoplo obučete. Problem kod oblačenja viška odjeće ili opreme na početku treninga vrlo brzo nakon uvodnog zagrijavanja dovodi do brzog preznojavanja zbog čega se onda kasnije na treningu počnete smrzavati.  

Slojevito oblačenje slika 2

Baselayer

Baselayer ili opisno rečeno vaš drugi dio kože je dio odjeće koji preporučamo da koristite na svakoj vožnji, za svako godišnje doba. To je prvi komad odjeće koji će vas štiti od raznih utjecaja – hladnoće, vjetra, znoja... Razlika je samo koji model odabrati za koje vremenske uvjete odnosno godišnje doba. Kod Bontrager baselayera koje smo imali priliku testirati razlikujemo tri modela nazvanih B1, B2 i B3.

Slojevito oblačenje slika 3

B1 model namijenjen je toplijem ljetnom vremenu i njegova primarna funkcija je da vam pomogne pri bržem odvođenju znoja sa vaše kože čime će u konačnici pomoći da nemate osjećaj da ste mokri tijekom vožnje. B2 i B3 modeli su modeli koji su nam za ovaj dio godine malo interesantniji jer oni se koriste kad temperatura padne ispod 15 stupnjeva. Razlika kod B1 modela te B2 i B3 modela je u sastavu tkanine te gustoći (op.a. težini) samih tkanina. B1 je izrađen od laganog sintetičkog materijala dok su B2 i B3 modeli izrađeni kombinacijom sintetičkog materijala i merino vune. Kod B2 modela taj odnos je u omjeru 60:40 (op.a. sintetika: merino vuna), a B3 model napravljen je 100% od Merino vune. Sintetika će vam u ovom slučaju (op.a. B2 model) pomoći da dio topline koji stvarate ishlapi te da ne zakuhate od vlastitog znoja. Merino vuna s druge strane pomoći će vam u zadržavanju temperature tijela (op.a. pogotovo u situacijama koje su sve bliže nuli). Zamislite da se penjete na brdo i odlučite raskopčati svoj dres ili jaknu koju nosite jer vam je prevruće voziti zakopčani do grla. U tim situacijama Merino vuna sprječava onaj osjećaj hladnoće zbog isparavanja vašeg tijela, topline koju stvarate i pomaže zadržati vaše tijelo na ugodnoj temperaturi. Na ovaj način ukoliko se vozite u nekoj grupi koja u toku vožnje voli napraviti kratke pauze vaš prvi dio odjeće pružat će vam bolju zaštitu od pothlađivanja.

Slojevito oblačenje slika 4

Biciklistička majica

Drugi sloj nakon baselayera biti će biciklistička majica. Kakva majica? To ovisi o temperaturi, odnosno da li je ona iznad 10 stupnjeva ili pak bliže nuli. Ukoliko je vani toplije biti će vam dovoljno obući kratku ljetnu biciklističku majicu sa grijačima za ruke. Ukoliko je pak vani hladnije preporučamo nošenje duge termo majice koju onda po potrebi možete raskopčati ukoliko tokom vožnje postane toplije ili se intenzitet same vožnje poveća (op.a. tu će sad do izražaja doći kvalitetan baselayer). Ako tijekom vožnje planirate imati dužu pauzu, a niste sigurni da će vam se na pauzi majica koju nosite osušiti, prije polaska dalje preporučamo da u stražnjem džepu majice (op.a. ili ruksaku ako ga nosite) sa sobom imate jednu rezervnu majicu.

Slojevito oblačenje slika 5

Prsluk ili Jakna

Kao zadnji sloj odjeće na gornjem dijelu tijelu preporučamo biciklistički prsluk ili jaknu. Ovdje ćete sad morati malo i sami istražiti u kojem vremenskim uvjetima posegnuti za prslukom ili pak za jaknom. Svojstva koja najčešće imaju prsluk ili jakna su ona vjetronepropusna i vodonepropusna. Zamislimo da ste krenuli na vožnju i obukli na sebe na B2 baselayer i kratku biciklističku majicu sa grijačima za ruke. Temperatura je vani oko 15 stupnjeva međutim puše umjereni vjetar. Prsluk će vas u ovim situacijama štititi od samog vjetra na način da on neće rashlađivati ugodnu temperaturu tijela koju pokušavate postići ili održati tokom same vožnje.

Slojevito oblačenje slika 6

Ukoliko se taj vjetar smiri i osjetite da vam postane prevruće veoma ćete ga lako moći raskopčati i nastaviti vožnju, a on će ostati lepršati na vašem tijelu i biti spreman da ga ponovno zakopčate ukoliko vjetar počne puhati ili pak naiđete na duži spust na kojem ne želite da vam od brzine kojem se krećete postane hladno i neugodno. Ukoliko ste na vožnju krenuli u B2 baselayeru i dugoj termo majici, prsluk vam može poslužiti kao prva pomoć u stražnjem džepu majice ukoliko osjetite da vam nije dovoljno toplo u prvobitnoj kombinaciji. Ako su vani uvjeti da je temperatura bliže nuli, puše intenzivniji vjetar onda bismo vam svakako preporučili vožnju u jakni koja će vas štiti od vjetra, a drugi dio termo odjeće ispod jakne pružat će vam toplinu koja se neće raspršiti od vjetra izvana.

 

Biciklističke hlače

Za donji dio tijelo koji je ujedno i najaktivniji na biciklu još uvijek će vam biti sasvim dovoljne kratke biciklističke hlače u kombinaciji sa grijačima za koljena ili cijele noge. Za one hladnije dane koji su pred nama potražite duge zimske biciklističke hlače ili termo tajice koje možete obući ispod ljetnih biciklističkih hlača. Svi modeli i kombinacije dostupni su vam u Rog Joma dućanima ili na njihovom web shopu.

Slojevito oblačenje slika 7

Dodaci

Osim gornjeg i donjeg dijela tijela u ovim uvjetima morate se pobrinuti i da pravilno zaštite vašu glavu, vrat te prste na rukama i nogama. Za glavu vam preporučamo kapu sa termo i vjetronepropusnim svojstvima. Jedna od mogućnosti također su tzv. buff marame koje možete kombinirati kao kape, trake za glavu ili pak kao zaštitu oko vrata. Rukavice za ruke birajte po vanjskoj temperaturi. Modeli se razlikuju od onih koji će sprečavati prolaz hladnog zraka prema vašoj koži i biti će vam sasvim dovoljne na temperaturama između 5 i 15 stupnjeva. Ukoliko temperatura bude niža od 5 stupnjeva preporučamo da potražite rukavice koje imaju i termo svojstva kako bi vam pružile dodatnu toplinu.

Na nogama osim standardnih biciklističkih čarapa možete nositi ili vjetronepropusne navlake za čarape ili navlake za cipele. Razlika je što navlake za čarapu navlačite direktno na samu čarapu i na to oblačite cipele, a navlaku za cipele navlačite preko samih cipela. Navlaku za čarape preporučamo u suhim uvjetima i temperaturama do cca 5 stupnjeva. Za hladnije i vlažnije uvjete preporučamo navlaku za cipele jer osim što će vam pružati toplinu štiti će probijanje vode unutar cipele i na taj način sprječavati pothlađivanje stopala.

Slojevito oblačenje slika 8

Kako i koji od ovih savjeta će vama pomoći morat ćete naravno sami isprobati jer nismo svi jednako zimogrozni i ne reagiramo svi jednako na različite vremenske uvjete. Uz pravu opremu vaša sezona vožnje na biciklu može trajati cijelu godinu. 

Photo: Trek

NAJČITANIJE
Na vrh