www.rog-joma.hr
buy.garmin.com
objavio:
06. Ožujka 2020.

Specialized 2FO ClipLite cipele

Specialized 2FO ClipLite cipele

Trebaš nešto za divljanje po šumi? Imamo nešto za tebe!

Kako se zna zalomiti da i mi odvozimo neku malo jaču trail stazu ili pokoji enduro trail na nekom 150 milimetarskom kalibru, često se dogodi da baš tada nemamo ništa novo na testu kad su u pitanju dobre trail/enduro cipele za spd. Ovaj puta smo se odlučili isprobati Specialized brand i napraviti kvalitetan test. Ovaj model je, rekli bismo, najjači u njihovoj ponudi ovakvih cipela i kao takav dolazi s jednom Velcro trakom te dva boa zatvarača koja dolaze u izdanju viđenom na Sworks modelima cipela iz 2020. godine. Pouzdan i precizan sistem koji vam omogućuje mikro podešavanja dotegnutosti cipele. 20200208_092236.jpg (167 KB)

Na prvi korak prema biciklu, cipele se čine doista udobne iako krute iznad očekivanja. Nisu baš za duge šetnje, ali su za duge vožnje kako se na kraju i pokazalo. Grip cipele na pedali je odličan nakon ukapčanja, radilo se o klasičnim spd pedalama ili onim s platformom koje su za malo žešće terene. Nismo imali problema kod brzog iskapčanja na blatnim površinama gdje se zna dogoditi da bicikl klizne više nego smo očekivali pa je potrebno spustiti jednu nogu na tlo pri ulasku u zavoj, odnosno približiti ju podlozi radi vlastite sigurnosti. Cipele su tople, vožene u uvjetima ove blage zime i mokrog terena nisu se pokazale previše prozračne iako pokrov ima prozračni otvor za ventilaciju. 20200208_092033.jpg (199 KB)

Ako ne želite smočiti stopala prilikom vožnje kroz lokve, trebali bi imati neke dobre čarape ili gamaše koje će to spriječiti. 2FO ClipLite se lako obuvaju i skidaju, a uložak body geometry je izrazito udoban. Ono što bi preporučili svakako je da se ove cipele koriste uz flat pedale sa spd-om, jer će tada dati svoj maksimum obzirom da je podloga prianjanja daleko veća, samim time i grip te upravljivost bicikla na brzim i zahtjevnim dionicama. Nakon četiri sata pedaliranja i vožnje nismo primijetili niti jednu manu što se tiče udobnosti. 20200208_092042.jpg (763 KB)

Boa zatvarači su pokazali da su pouzdani a potplata na cipelama nakon što smo ih oprali i dalje izgleda kao nova usprkos pinovima koji su se zabijali u nju. 2FO ClipLite je nešto viša kod gležnja, ali još vijek ne dovoljno da vam štiti gležanj od doticaja s kurblom kao kod nekih drugih brendova i modela, tako da savjetujemo neke više i možda malo deblje čarape u tom slučaju. Ono što bi možda još htjeli vidjeti kod ovakvih cipela je malo grublji potplat na vrhu cipele koji će pružati veći grip prilikom hodanja na strmim i kliskim usponima. 20200208_092226.jpg (199 KB)

Naime, mi smo zemlja koja još uvijek nema gondolu i dobar bike park, pa se nerijetko nađemo na vožnji odličnom dionicom koju, ako želimo ponoviti, bicikl moramo odgurati na početak dionice jer je prestrma. E, tu zna biti problem, jer se cipele kližu, pogotovo ako je mokra i blatna podloga. Ali uz dobru volju, nije nešto nesavladivo. Cijena ovakvih cipela je oko 1000 kuna. Neki od 2FO ClipLite modela dolaze i s povišenim gležnjem s unutarnje strane, takve ćemo vjerojatno testirati, ali za ove smo svakako digli palac gore.

Photo: Biker

Na vrh